Voimala: Ajan henki

Julkaistu torstaina 19.04.2012 4 114

Marketta Mattila (vas.) ja Raisa Rauhamaa paketoivat suomalaista todellisuutta.

TV1 tiistaina 24.4. klo 22.05 - 22.55

Yle Areenassa 30 päivää

Kymmenen vuoden aikana Voimalassa on käsitelty ajan henkeä sekä kulttuurin, uskonnon, talouden että pienen ihmisen näkökulmasta.

Suomalainen todellisuus on muuttunut rajusti.

Siirtymä jälkiteollisesta yhteiskunnasta läpinäkyväksi, verkottuneeksi ja entistä hektisemmäksi oravanpyöräksi on peruuttamaton.

Nurinkurisesti on käynyt niin, että Suomi on menettänyt asemansa tietoyhteiskunnan priimuksena ja hyvinvointiyhteiskunnaan peruspilarit ovat ohentuneet.

Ajan henkeä Voimalassa analysoivat kirjailijat Tuula-Liina Varis ja Tero Liukkonen, esseisti Antti Nylén, kulttuuriantropologi Katriina Järvinen, psykoterapeutti Heidi Lindgren.

 

Kovat vastaan heikot

Nyt puhutaan yksilöstä ja yksilön kyvystä elämänhallintaan. Häneltä vaaditaan joustavuutta, luovuutta ja stressinsietokykyä.

Kovien yksilöiden yhteiskunnassa heikon on vaikea elää. Lehdistä luemme päivittäin uutisia perhetragedioista, työssä loppuun palaneista
ihmisistä, syrjäytyneistä nuorista, kotiin hylätyistä vanhuksista ja yt-neuvottelujen jatkuvasta rumbasta.

Näitä uutisia suolaavat uutiset optiojärjestelyistä ja johtajien kannustinjärjestelmistä.

Julkisessa keskustelussa äänenpainot kovenevat ja kuka tahansa voi möläytellä loukkaavia huomioita sanavapauden nimissä.

 

Satiiria hihamerkeistä

Parlamentarismi on kriisissä. Miljonääri Björn Wahlroos haastaa demokratian. Toisaalta myös parlamentin jäsenet rapauttavat omaa
instituutiotaan luomalla viholliskuvia satiirin varjolla.

James Hirvisaaren avustajan satiiriksi luonnehdittu kirjoitus hihamerkeistä on ylittänyt uutiskynnykset jo Venäjän pääuutisissa ja keskieurooppalaisessa mediassa. Miten tähän on tultu ja miten pääsisimme tästä eteenpäin?

Voimalan toimittavat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa. Sarja päättyy.

 

Muualla netissä:

Voimala

 

Suosittele114 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 24.04.2012

Toivon todella, että tämä ohjelma voisi jatkaa! Voimalan ja Inhimillisen tekijän- kaltaisia ohjelmia tarvitaan totta vie meidän yhteiskunnassa.

tiistaina 24.04.2012

Puhutteleva, älykäs keskustelu tänään tiistaina
. Missä se tämän jälkeen Ylessä / TV1:ssä jatkuu?

keskiviikkona 25.04.2012

Mistä tämän jälkeen älykäs keskusteluohjelma, joiden vieraat ovat alojensa asiantuntijoita ja hyviä keskustelijoita. En todellakaan kaipaa muita keskusteluohjelmia, joissa yleensä vuodatetaan oman elämän onnistumisia tai epäonnistumisia ja joissa keskustelun vetäjä ynisee nyökytellen. Voimalan kaltaista toista ohjelmaa ei ole ollut. Voimala on ollut sitä paitsi kaikkein ajankohtaisin keskusteluohjelma, jossa todella on tutkailtu ajassa olevia virtauksia eikä ole sorruttu pinnallisiin tulkintoihin. Yle todella yrittää nyt vaihtaa suuret ja sitä seuranneet pienemmätkin ikäluokat uusiin katselijoihin ja kuuntelijoihin tyhmentäen ohjelmistoaan. Julkisen palvelun kanavien tarkoitus ei ole kosiskella kaikkia saavuttamatta ketään.

tiistaina 15.05.2012

Lämpimät kiitokset Voimalan Marketta Mattilalle ja Raisa Rauhamaalle hienosta ohjelmasta! He ovat onnistuneet nostamaan keskusteltavaksi tärkeitä ajankohtaisia aiheita. Eri näkökulmia edustavat asiantuntijat ovat saaneet tilaisuuden valottaa kysymyksiä omasta näkökulmastaan.

Jos ja kun tämä ohjelma ei saa jatkaa, Ylen ohjelmistoon jää ammottava aukko! Tarvitsemme toki oman kulttuurimme ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuvaa ohjelmaa. On todella omituista, että kun Ylen rahoitus nyt kerrankin on turvattu, niin tällainen ohjelmiston helmi heitetään menemään ja loistavien toimittajien ammattitaito ja innostus jäävät hyödyntämättä!

Pyydän, että Yle peruu päätöksensä lopettaa ohjelma. Toivon, että Voimala voisi jatkaa, vielä ainakin toiset kymmenen vuotta!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä