Voimala: Koivuniemen karisma puree

Julkaistu maanantaina 03.01.2011 5 151

Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa aloittavat uskontoteemalla.

TV1 perjantaisin alkaen 7.1. klo 22.00

Miksi Koivuniemen herran karisma puree?

Samalla kun evankelisluterilainen kirkko painii julkisuuskuvansa kanssa, karismaattiset liikkeet vetävät puoleensa väkevämpää hengellisyyttä kaipaavia jäseniä.

Usein lahkot ja voimakkaan johtajan alaisuudessa toimivat yhteisöt eristäytyvät omaan turvalinnakkeeseen ja kokevat taistelevansa muuta maailmaa vastaan.

 

Oikeaa ja väärää uskontoa

Vuoden vaihteessa paljastui yli 20 vuotta sitten syntynyt Tapani Koivuniemen tiukka lahko, joka määritteli jäsenten perhe-elämän, ulkonäön ja lasten kasvatuksen.

Koivuniemi onnistui rakentamaan lahkonsa avulla menestyvän liikeyrityksen, joka oli vuonna 2008 Suomen 8. kannattavin.

Liikkeestä 14 vuotta sitten irtautunut pastori Ilkka Wiio on ainoa, joka on uskaltanut avautua traumaattisesta kokemuksestaan. Wiio osallistuu Voimala-ohjelmaan.

Miksi Suomeen on syntynyt taistelutanner, jolla uskonnottomat mekastavat oikeuksistaan ja fundamentalistit vievät vain oikeauskoiset taivaaseen?

 

Nykyhumanistit Jumalan edessä

Katolinen kirjailija, esseisti Antti Nylén, pohtii uudessa kirjassaan Halun ja epäluulon esseet (Savukeidas 2010) kirjassaan nykyhumanistien avuttomuutta Jumalan edessä.

Vasemmistolaiseen perheeseen syntynyt Pekka Yrjänä Hiltunen osaa edelleenkin kaikki työväenlaulut, mutta ei virsiä. Underground-muusikkona Hiltunen etsi panteistista haltioitumista ja perehtyi idän uskontoihin.

Nyt uskontokasvatusihteerinä työskentelevä Hiltunen on kirjoittanut teoksen Vieraassa pöydässä, vastapäätä Buddhaa ja Kristusta (Suomen Lähetysseura 1999), joka valittiin vuoden kristilliseksi kirjaksi.

Hiltusen uusin teos Kaikki ja ei mitään käsittelee uskontojen markkinoita (Kirjapaja 2007). Mukana Voimala-keskustelussa on myös Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä.

 

Voimala

 

Suosittele151 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

perjantaina 07.01.2011

Mitä se Kalle Marx-setä sanoikaan aikoinaan?

perjantaina 07.01.2011

Kalle Marx ja Nietsche puhuivat niin paljon puppua ja harhaoppia, että uskonnot ovat totuuden torvia heihin verraten.Toki niitä kaikkia pitää punnita.

perjantaina 07.01.2011

Paljastuiko tämä tosiaan vasta vuodenvaihteessa? Ylehän esitti ko. lahkon toiminnasta dokumentin jo syksyllä 2009...

lauantaina 08.01.2011

Haluan kiittä loistavasta aihe valinnasta ja etenkin siitä seuranneesta keskustelusta kristinuskosta!!
Kristiusko on olennainen osa kulttuuriamme ja sen todellinen syvyys ja monimuotoisuus tulee harvoin esiin edes tuolla kattavuudella, minkä lyhyt ohjelmanne pystyi antamaan, vaikka aiheita vain hipaistiin. itse olen kristitty ja vaikka kuulunkin ehdottomasti liberaaleihin ja puollustan kaikkien ihmisten tasavertaista oikeutta osallistua kirkonelämään, seksuaalisesta suuntauksesta riippumatta, pidän surullisena sitä tosiasiaa, että naistenaseman (sekin ehdottoman tärkeä aihe)rinnalla se on ainoa aihe, mikä tulee esiin esiin kun puhutaan kristiuskosta. Toivon sydämeni pohjasta, että ohjelmanne olisi mukana antamassa alkusysäystä keskusteluille, jotka olisi pitänyt aloittaa jo aikoja sitten! Jos ja kun ajassa on henkistä ja hengellistä tyhjiötä, maallisesta hyvinvoinnista huolimatta ihmiset voivat huonommin ja huonommin, eriarvoistuvassa yhteiskunnassa ei välillä tunnuta edes näkevän mitään väärää tai huolestuttavaa, olisi ehdottoman tärkeää, että esille tuotaisiin sitä rikasta ja monimuotoista ajattelun ja hengen perinnettä, mikä meillä on! Entisten maantieteellisten rajojemme perusteella meillä on käytettävissä myös toisen valtionkirkkomme ortodoksinen perinne! Mikä rikkaus!
Kouluissaki uskonnon opetus typistyy jostain käsittämättömästä syystä erilaisten ulkokohtaisuuksien ulkoa opetteluksi sen sijaan, että puhuttaisiin ajatuksista ja ajattelusta, kristinuskon todellisesta sisällöstä! Ihmettelen, miten tuollaiseen on edes päädytty... kirkko saa katsoa myös peiliin... miten ja miksi meillä on tarve antaa uskostamme näin ohut kuva?

perjantaina 14.01.2011

Olen ns.aktiivi ,liberaali ev.lut.kirkon jäsen Kuulun ja olen kuulunut parikymmentä vuotta kotiseurakuntani luottamusmiehiin..No-välillä uhkailen erota koko yhteisöstä( --uhkailu aivan muuta kuin eroaminen.)Keino purkaa turhautumistani!!
.Ja viime ohjelmanne aikana toistelin "just noin ..just noin "Pohdinta oli tosi tuttua ja koin päätelmät omikseni.Koetin löytää uusintaa--mutta ei löytynyt
Kiitos taas kerran.!.Olen Voimalan vakituinen katsoja ---luotettava, ajatuksia synnyttävä ohjema!!!
Voimalan ansiosta löysin yle tv 1.arkiston --lapsenlapset kuulivat kun haikailin" Voimalan" perään .
pj

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä