Voimala: Miten vapautua Venäjä-traumasta?

Julkaistu torstaina 13.01.2011 0 117

Raisa Rauhamaa ja Marketta Mattila kysyvät, muten suomalainen voisi vapautua venäläistraumasta?

TV1 perjantaina 14.1. klo 22.00

Suomalainen romanttinen Venäjä-rakkaus ja venäläisten kylmä realismi eivät kohtaa tosiaan", sanoo Venäjän ja Itä-Euroopan yliopiston lehtori Arto Luukkanen, joka tuulettaa Suomen suhdetta itänaapuriin räväkässä pamfletissaan Suomi Venäjän taskussa.

Luukkasen mielestä suomettuminen kulkee perintönä poliitikkojen selkärangassa. Yksi ystävyyspuhunnan panttivangeista on presidentti Tarja Halonen, jolle Putinin käsikynkässä kulkeminen on tärkeämpää kuin Venäjän demokratiavajeeseen puuttuminen.

Poliittisesta historiasta väitellyt Lasse Lehtinen on romaaneissaan Siivetönnä en voi lentää ja Onni suosii rohkeaa kuvannut Suomen sodanjälkeistä lähihistoriaa.

Neuvostoliitto on ollut Suomelle ainutlaatuinen kumppani, joka on innostanut kapinoivan taistolaisnuorison ja teollisuuspamput kiihkeään triangelidraamaan.

Tuolloin Venäjä-kortti heilui niin taiteessa kuin politiikassa, mutta mihin suuntaan nyt mennään?

Loppiaisena Suomeen tuli 135 000 venäläläistä ostosmatkalle ja helppoa on tosin päinkin. Uudet Allegro-junat pyyhkäisevät Pietariin reilussa kolmessa tunnissa.

Tänään täällä asuu jo noin 50 000 venäläistä. Yksi heitä on kirjailija Inna Patrakova, jonka esikoisromaani Tulkki on eloisa yksinhuoltajakuvaus Bridget Jones-hengessä ja se perustuu Patrakovan omiin kokemuksiin Helsingissä.

Yksityisyrittäjä Pirjo Karhu lähti rohkeasti valloittamaan Venäjää jo 1990-luvulla. Nyt Karhu on menestyvä yrittäjä, jonka arkipäivää ovat videoneuvottelut Moskovaan.

 

Suosittele117 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä