Aaltosen dokumentti: Maa

Julkaistu maanantaina 21.06.2010 0 176

Yksi dokumentin päähenkilöistä on Seppo Kujala, siemenviljayrittäjä Elimäeltä.

TV1 tiistaina 29.3. ja lauantaina 2.4. klo 23.35

Veikko Aaltosen ohjaama dokumentti Maa seuraa maatilojen ja niitä pitävien perheiden sekä sukujen elämää Elimäellä, Kauhavalla ja Kerimäellä 1996-2000.

Suomi on juuri liittynyt Euroopan Unioniin ja maaseudulla alkaa rakenteellisten ja taloudellisten muutosten aika.

Maa kuvaa maaseudun muutosta ja modernisaatiota 90-luvun lopun Suomessa. Dokumenttielokuva seuraa maaseudun elämän, viljelijöiden elämänmuodon ja perinteisen, perhekeskeisen elämäntavan suurta murrosta maaseudun autioitumisen ja uusien EU-säännösten edessä.

Näiden muutosten myötä menetetään ehkä jotain korvaamatonta, jopa kokonaisen kansankunnan identiteetin kannalta.

 

Ihmisten historia tärkeää

”Maa yrittää kertoa ihmisistä, jotka ikiaikaisen elämäntavan muuttuessa ja hävitessä jaksavat yrittää pitää kiinni omasta historiastaan. He yrittävät löytää perustan elämänuskolleen työstä, luonnosta, maasta ja Jumalasta”, Veikko Aaltonen kuvailee.

Kerimäellä dokumentti kuvaa kolmen perheen elämää. Auvo ja Riitta Pekkinen pitävät lypsykarjaa ja harjoittavat kalastusta. Heikki Makkonen metsittää peltonsa ja keskittyy metsänhoitoon ja kalastukseen. Heli ja Osmo Karvinen joutuvat ratkaisemaan tilan tulevaisuuden.

Kauhavalla kuvataan kahden viljelijäperheen elämää. Jukka ja Kaija Aro uskovat lujasti työhönsä ja tilan kehittämiseen. Susanna Haapoja ja Risto Ranne edustavat nuoria viljelijöitä. Susanna Haapoja menehtyi dokumentin valmistumisen jälkeen vuonna 2009.

Elimäellä kuvataan kahta perhettä. Seppo Kujala on syvästi uskonnollinen siemenviljayritystä pitävä viljelijä. Heini Mäkelä pitää yksin sikatilaa.

 

 

Suosittele176 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä