Attenborough: Nisäkkäiden maailma

Julkaistu perjantaina 15.04.2011 1 158

Nokkeluus on auttanut nisäkkäitä valloittamaan maapallon jokaisen kolkan. Costa Ricassa asuvat kapusiiniapinat ovat keksineet hyttyskarkotteenkin.

TV1 tiistaisin alkaen 19.4. klo 19.00

YLE Areena

Kymmenosainen BBC:n sarja Nisäkkäiden maailma (The Life of Mammals) tutustuttaa kaikenkarvaisiin nisäkkäisiin, kasvinsyöjiin, saalistajiin ja jyrsijöihin.

Visuaalisesti näyttävä toteutus tarjoaa katsojalleen maailmanympärimatkan Attenborough'n seurassa.

Sarjan aikana tulee tutuksi maailman nisäkäslajien hämmentävä monimuotoisuus ja kirjo. Niin pikkuruinen kääpiöpäästäinen kuin jättimäinen sinivalas kuuluvat samaan tasalämpöisten, imettävien nisäkkäiden ryhmään.

Kuinka nisäkkäät ovat onnistuneet valloittamaan maapallon jokaisen kolkan?

Dokumenttisarja on esitetty aikaisemmin vuonna 2003 ja 2005.

 

19.4. Voittajan ominaisuudet

Ensimmäisessä jaksossa käsitellään ominaisuuksia, jotka ovat tehneet nisäkkäistä, myös ihmisistä, maapallon valtiaita.

Tasalämpöisyytensä ansiosta naalit, nokkasiilit, pussisaukot ja monet muut eläimet kykenevät elämään hyvin vaihtelevissa olosuhteissa.

Nisäkkäiden toinen erityispiirre on niiden kyky ruokkia pienokaisia omalla maidollaan. Ohjelmassa todistetaan juuri kuoriutuneen vesinokkaeläimenpoikasen ja sen emon herkkää imetyshetkeä.

 

26.4. Hyönteissyöjät

Monet nisäkkäistä ovat erikoistuneet käyttämään ravinnokseen hyönteisiä. David Attenborough tapaa muun muassa jättiläismuurahaiskarhuja ja Uuden-Seelannin lepakoita.

 

3.5. Kasvinsyöjät

Kasvit ovat kehittäneet monenlaisia puolustuskeinoja ravintoa etsiviä nisäkkäitä vastaan. Silti tapiirit ja piiskujänikset ovat keksineet, miten esimerkiksi kasvien myrkyistä pääsee eroon.

 

10.5. Jyrsijät

Jos David Attenborough ei saa kiven avulla pähkinää rikki niin panamalaisen kultajäniksen talttahampailla se onnistuu. Jyrsijöille tyypillinen sikiävyys ilmenee Australiassa oikeina hiirimattoina.

 

17.5. Lihansyöjät

Siellä missä on lihaa, on myös lihaa ravinnokseen käyttäviä eläimiä. David Attenborough esittelee lihaa syövien petojen pyyntitapoja ja etsii yhä harvinaisemmaksi käyvää Siperian tiikeriä.

 

24.5. Kaikkiruokaiset

Lihansyöntiin tai termiittiruokavalioon erikoistuneiden nisäkkäiden lisäksi on myös kaikkiruokaisia. Ne mukautuvat ravintoa hakiessaan vuodenaikojen rytmiin ja hakeutuvat usein ihmisten lähelle.

 

31.5. Paluu vesielämään

David Attenborough sukeltelee Kalifornian rannikolla merisaukkojen parissa. Meri on valtava ruoka-aitta ja osa nisäkkäistä on palannut elämään vedessä. Sinivalas ei maalla selviytyisikään.

 

7.6. Elämää puissa

Puussa asumisella on puolensa, ruokaa riittää ja saalistajat ovat loitolla. David Attenborough esittelee puissa elämään sopeutuneista nisäkkäistä puutamaanin, makeja ja kierteishäntämuurahaiskarhun.

 

14.6. Sosiaaliset kiipijät

David Attenborough seuraa apinoiden puuhia eri mantereilla. Nokkeluus auttaa parinvalinnassakin enemmän kuin lihasvoima. Costa Ricassa asuvat kapusiiniapinat ovat keksineet hyttyskarkotteenkin.

 

21.6. Hengenravintoa

David Attenborough pohtii sarjan päätösjaksossa ihmisen vaikutusta elinympäristöömme. Riittääkö ruoka ja kestääkö ympäristö siihen kohdistuvat paineet?

 

 

Suosittele158 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 20.04.2011

Tietääkseni tasalämpöiset eivät siedä paljoa aurinkoa, mutta vaihtolämpöiset sietävät. 90-luvun alussa tavattiin sanoa sukupuolisuudesta, että naaras on nisäkäs ja uros on munakas.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä