Avara luonto: Kukoistavat ekosysteemit

Julkaistu maanantaina 21.01.2013 3 64

Keniassa asustelee valkoisia sarvikuonoja.

TV1 lauantaisin 26.1. - 16.2.2013 klo 18.45 - 19.35

Yle Areenassa 7 päivää

Maailmassa on paikkoja, jotka kuhisevat elämää, mutta mikä tämän luonnon yltäkylläisyyden oikein saa aikaan?

Avaran luonnon uudessa neliosaisessa sarjassa (How Nature Works) tutustutaan muun muassa siihen, miten eliöt vaikuttavat asuinympäristöönsä.

Miten pedot säätelevät eläinpopulaatioita ja miksi jotkut lajit ovat niin tärkeitä, että niiden tuhoutuminen aiheuttaisi ketjuna etenevän katastrofin.

 

Elämä perustuu riippuvuuksiin

Elämä perustuu erilaisiin riippuvuussuhteisiin ja yhteyksiin, jotka voivat olla joskus yllättäviäkin.

Sarjassa selviää muun muassa miksi brasilialainen pähkinäpuu tarvitsee menestyäkseen muuatta jyrsijää ja miksi norsut ovat tärkeitä itäafrikkalaisille ruohotasangoille.

Kytkösten ymmärtäminen saattaa auttaa ihmiskuntaa tekemään oikeita päätöksiä luonnon säilyttämiseksi.

Tuotanto: BBC ja National Geographic, 2012. Lukijana Tuija Westerholm.

 

 

26.1. Viidakot

Maailmassa on paikkoja, jotka kuhisevat elämää, mutta mikä tämän luonnon yltäkylläisyyden oikein saa aikaan? Vastausta ryhdytään etsimään lintulajistoltaan runsaista Panaman sademetsistä.

Panaman kanaalin tuntumassasijaitseviin sademetsiin, jotka ovat lintubongarin paratiisi. Käyränokkainen kolibri on varsinainen lentotaituri, sillä se on ainoa lintu maailmassa, joka osaa lentää myös takaperin.

Taitoa tarvitaankin, sillä kolibrin jalat ovat niin lyhyet, ettei niistä ole kävelijöiksi. Jatkuva ilmassa pysyminen tarkoittaa myös sitä, että niiden täytyy nauttia valtavia määriä ravintoa.

 

2.2. Ruohosavannit

Kuinka Kenian sarvikuonot hyödyttävät savannilla laiduntavia antilooppeja? Brasilian cerradolla harjasusien ruokavalioon kuuluu myös hedelmiä. Entä millaisen ekolokeron akaasia tarjoaa?

 

9.2. Kausittaiset metsät

Pohjois-Amerikan valtavissa metsissä tapahtuu suuria muutoksia keväisin ja syksyisin. Metsiä asuttavat liito-oravat ja ilvekset, mutta kuinka ekosysteemi kokonaisuudessaan toimii?

 

16.2. Vesiympäristöt

Millaisia elinympäristöjä vesi tarjoaa elämälle vuoripuroissa, kosteikoissa ja valtamerissä ympäri maailmaa? Miten merivirrat vaikuttavat koko maapallon hyvinvointiin?

 

Jättiläislumpeita killuu Brasilian Pantanalissa.

 

Suosittele64 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 26.01.2013

Viidakoista tulee ensiksi mieleen Tarzan, vaikka häntä ei varsinaisesti sarjassa mainitakaan. Orankivauva oli kyllä söpö.

maanantaina 18.02.2013

Olipa epätavallisen kömpelösti tehty luontodokumentti, BBC:n tekemäksi. Jänne puuttui kokonaan ja asia hyppeli ärsyttävästi paikasta toiseen. Kaikkiaan täynnä ylimalkaisuuksia, joista sai erheellisen käsityksen asiasta ja joukossa suoranaisia asiavirheitä.
Alaarvoinen suoritus.

keskiviikkona 20.02.2013

Viikonloppuna katsomani Vesiympäristöt-osa oli erittäin mielenkiintoinen ja sisälsi runsaasti asiaa.

Ohjelmassa oli konkreettisesti kuvattu luonnon ravintoketjuja ja sen eri tasoilla eläviä kasvi- ja eläinlajeja ja niiden riippuvuutta toisistaan.

Tässä on vastaus silloin tällöin kuullulle matti meikäläisen kysymykselle, miksi jotakin hyönteistä tai kotiloa pitäisi suojella; mitä väliä sen säilymisellä on. Sellaisenkin ihmisen, joka ei myönnä eliöiden itseisarvoa, tulisi nähdä omaa napaansa pidemmälle ja ymmärtää, että kasvien ja eläinten täällä olemiseen on syynsä. Ne ovat tärkeä osa elämän kiertokulkua.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä