Avara luonto: Tshernobylin uudet asukit

Julkaistu maanantaina 10.05.2010 6 225

Karhu etsii syötävää hylätystä talosta.

TV1 lauantaina 15.5. klo 18.45

Miltä näyttäisi maailma ilman ihmisiä?

Tshernobylin hylätystä kaupungista on tullut kasvien ja eläinten turvapaikka. Onko ydinvoimalaturma koitunut harvinaistuneiden lajien onneksi?

Ihmiset hylkäsivät Tshernobylin maailman tuhoisimman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen, mutta nyt paikan ovat omineet läheisen luonnon arat asukit sekä ne lemmikkieläimet, jotka jäivät kaupunkiin ihmisten paettua.

Palkitussa dokumentissa tutustutaan talojen uusiin asukkaisiin, sillä koteihin, jonne ihmiset aikoinaan muuttivat, on nyt muuttanut eläimiä.

Eräs dokumentin päähenkilöistä on kotikissaperhe, jonka omistajat hylkäsivät Tshernobyliin kauan sitten. Kissat ovat kuitenkin selviytyneet hylätyissä huoneissa.

Osa seudun eläinlajeista on muualla maailmassa uhanalaisia, mutta Tshernobylin lähistöltä niitä on löytynyt hyvissä voimissa. Villi luonto pystyy selviämään jopa sellaisissa paikoissa missä ihminen ei.

Hirvet, karhut ja sudet saavat elää rauhassa ilman pelkoa metsästyksestä, sillä kaikki alueen eläimet ovat radioaktiivisia - ja sellaisina pysyvät vielä satojen vuosien ajan.

Tuotanto: Off the Fence, Alankomaat.

 

Dokumentti on nähtävissä tv-esityksen jälkeen YLE Areenassa.

 

Avara luonto

 

Kissat viihtyvät kaupungissa.

 

 

Suosittele225 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 15.05.2010

Ohjelman esitteessä lukee: "paikan ovat omineet läheisen luonnon arat asukit sekä ne lemmikkieläimet, jotka jäivät kaupunkiin ihmisten paettua."
Tshernobylin onnettomuudesta on reilut 20 vuotta. Lienee aika pitkä aika kissankin iäksi ? Lisäksi ihmetyttää, että kuka on pystynyt tunnistamaan tämän, ilmeisesti siis yli 20-vuotiaan, jonkun paikkakunnalta lähteneen sinne jättämäksi ? Tai jos on tarkoitettu paikalle jätetyn kissan jälkeläistä niin vielä enemmän ihmetyttää tunnistamisen mahdollisuus ? Eipä muuten näytä tuo mallikuva kovinkaan kaupunkiymäristössä otetulta, pikemminkin ehkä jossakin pohjois-savossa ?

Koko homma muistuttaa muutaman vuoden takaista suomalaisen korkeakoulun kännykkäsäteilytutkimusta, jossa todettiin, että kännykkäsäteily ei aiheuttanut mitään haittaa koehiirille eikä siitä siten ole haittaa ihmisellekään. Kokeen aikana tosin muutamia hiiri kuoli, mutta niiden kuolinsyytä ei katsottu tarpeelliseksi selvittää tai ainakaan siitä ei kerrottu tutkimuksessa.

Hiroshimassakin kuoli tai sairastui atomipommin seurauksena vain pieni murto-osa kaupungin asukkaista, joten tämänkin perusteella olisi jo silloin voitu todeta, että radioaktiivisesta säteilystä ei ole merkittävää haittaa ihmiselle.

Kyllähän siellä tshernobylin lähiympärissä kerrotaan jääneen asumaan epälukuisen määärän alkuperäisiä asukkaita ja ainakin jotkut ovat selvinneet siellä ihan hyvin.

Radioaktiivisen säteilyn vaikutukset, kun ovat hyvin sattumanvaraisia, jollet satu istumaan juuri reaktorin päällä sen räjätäessä.

lauantaina 15.05.2010

Tämäkin dokumentti olisi tarvinnut hieman taustojen selvittämistä katsojille.

Fakta 1.
Dokumentin laatinut yritys "OFF THE FENCE" on kaupallinen yritys, joka tekee tilauksesta "non-fiction" tv-ohjelmia, videoita jne. Nyt kyseessä olvan dokumnetin rahoittajaa ei ole kerrottu.

Fakta 2.
Muitakin samantyyppisiä juttuja on ko dokumentin tekoaikoihin valmistettu Yhdysvalloissa. Niiden taustalta on paljastunut yhteyksiä Yhdysvaltojen energiajärjestöihin. Esimerkiksi allaoleva juttu löytyy seuraavasta internet-osoitteesta:

http://www.foxnews.com/story/0,2933,279091,00.html

In the Journal of Mammology in 1996, Baker and his colleagues reported that the disaster had not reduced either the diversity or abundance of a dozen species of rodents — including mice, shrews, rats and weasels — near the Chernobyl plant.
"Our studies show that a dynamic ecosystem is present in even the most radioactive habitats," they wrote.
Baker's group reported sighting red fox, gray wolf, moose, river otter, roe deer, Russian wild boar and brown hare within a six-mile radius of the plant — the most heavily contaminated area.
Genetic tests showed Chernobyl's animals suffered some damage to their DNA, Baker and his colleagues reported. But they said overall it didn't seem to hurt wildlife populations.
"The resulting environment created by the Chernobyl disaster is better for animals," Baker told the Associated Press in a phone interview.
Critics point out that Baker's work has been funded by the U.S. Department of Energy, which some view as pro-nuclear.

maanantaina 17.05.2010

Ohjelmassahan ei väitetty etteikö radioaktiivisuus olisi ihmisille vaarallista, päivastoin - siinä kylläkin tuotiin esiin fakta, että toisin kuin ihmisten tapauksessa, meitä lyhytikäisemmät eläimet eivät ole niin alttiita sairastumaan radioaktiivisuuden aiheuttamaan yleisimpään sairauteen, syöpään. Radioaktiivisuuteen liittyvät säteilyannosturvarajat ovat määritelty kokemusten ja tutkimusten mukaan 1900-luvun aikana nimenomaan ihmisille, siis eläimille jotka elävät keskimäärin n. 70 v.

Toinen juttu mikä ohjelmassa tuotiin ilmi on ehkä vähän yllättävämpi, eli siis se, että luonnonvalinta näyttäisi pystyvän siivoamaan säteily-ympäristössä eläimille syntyneet mutanttigeenit yllättävän hyvin täysin itsestään. Mutta tästä meillä ei kyllä ole vielä tarpeeksi tietoa, sillä voihan olla, että tällaiset muutokset kestävät monia sukupolvia tullakseen esiin (ei siis vain muutamaa, kuten esim. ohjelmassa esiintyneen kissaemon kohdalla on ehtinyt olemaan).

perjantaina 01.10.2010

Kuinka voidaan valita noin typerän puuroinen selostaja noin mielenkiintoiseen ohjelmaan?
Onko kiire?
Esimerkkinä hyvästä artikuloinnista on Jussi Pekka Rantanen ja monet naisselostajat. Saa selvää kaikista sanoista.
Selektiivikuuloni on heikentynyt.

maanantaina 06.12.2010

Dokumentissahan ei mitenkään väitetä etteikö ydinonnettomuus olisi saanut paljon pahaa aikaan, siinä vain selvitetään eläinten odottamatonta selviämistä alueella, jonka on luultu olevan täysin eloton pitkiä aikoja.

perjantaina 27.05.2011

lupaavasti

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä