Dokumenttiprojekti: Jälki elämässä

Julkaistu torstaina 09.02.2012 2 184

Neljä miestä kertoo kokemuksiaan siitä, minkälaista on jatkaa elämää kidusten jälkeen.

TV1 maanantaina 13.2. klo 21.30 - 22.30

YLE Areenassa 7 päivää

Kebi, Musa, Serge ja Hector ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. Heille yhteistä on se, että heitä on kidutettu kotimaissaan.

Toisin kuin he kuvittelivat, kaikki selvisivät hengissä ja asuvat nykyään Suomessa. Elämä jatkuu, mutta millaisin rajoituksin?

Kidutus on vaikuttanut muun muassa psyykeen, omanarvontuntoon ja yöuniin. Maahanmuuttokriittisen ilmapiirin nousu Suomessa ei tee kotiutumista uuteen maahan yhtään helpommaksi.

 

Epävarma tulevaisuus

Kebin tulevaisuus on epävarma. Hän on turvapaikanhakija ja asuu vastaanottokeskuksessa. Hän kamppailee masennuksen, unettomuuden ja alkoholiongelman kanssa. Hän on joutunut paikallisten nuorten pahoinpitelemäksi, ja tapaus menee oikeuteen.

Sergellä on oleskelulupa, ja hän käy terapiassa, mutta kokee ettei voi parantua ilman lapsiaan. Perheenyhdistämisprosessi on käynnissä, ja askel askeleelta hänen elämänhalunsa palaa.

Musa on saanut Suomesta turvapaikan perheensä kanssa. Aviomiehenä ja isänä hän kokee olevansa tunteeton ja karkea, ja kidutuskokemukset vaikuttavat vahvasti perhe-elämään.

 

Tunteita taiteeseen

Hector on miehistä vanhin, aktiivinen eläkeläinen ja isoisä. Hän on vuosien varrella kanavoinut tunteitaan taiteen avulla, ja maalaukset ovat saaneet taas väriä.

Vaikka kidutuskokemuksista on kulunut melkein 40 vuotta, vaikutukset näkyvät yhä Hectorissa.

Kebin, Sergen, Musan ja Hectorin tarinat lomittuvat yhteiseksi kokemukseksi siitä, mitä on jatkaa elämää kidutuskokemuksen jälkeen, ja millaisia vastoinkäymisiä he Suomessa kohtaavat.

Ohjaus: Mervi Junkkonen. Tuotanto: Klaffi.

 

Muualla netissä:

Dokumenttiprojekti

YLE TV1 Facebookissa

YLE TV1 Twitterissä

 

Suosittele184 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 13.02.2012

Kiitos uusinnasta, hieno dokumentti.

sunnuntaina 19.02.2012

Kiitos hyvästä dokumentistä! Toivottavasti Musa saa lapsensa Suomeen ja terapeutit voivat tukea häntä koko piinallisen prosessin aikana.Kai ulkomaalaislain säännöissä on soveltamiskahdollisuuksia humanitääriseen tulkintaan vaikka mies ei olekaan "voinut" elää lastensa kanssa moneen vuoteen. Voimia sinulle Musa!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä