Dokumenttiprojekti: Kuka välittää?

Julkaistu keskiviikkona 16.04.2014 14 33

Kati Kuuluvainen työskentelee matalan kynnyksen kahvilassa.

TV1 maanantaina 28.4.2014 klo 21.30 - 22.25, uusinta lauantaina 3.5. klo 13.35

Yle Areenassa 30 päivää

Kuka välittää? on dokumentti köyhyydestä, työttömyydestä ja viidestä naisesta, jotka työskentelevät Itä-Helsingissä ja auttavat sosiaalisen turvaverkon läpi pudonneita.

 

Jos itse olisin leipäjonossa?

Helsingin Itäkeskuksen uumenissa toimii Aurinkoinen hymy -niminen päiväkeskus-kahvila. Se on alkoholiongelmaisille tarkoitettu matalan kynnyksen paikka. Siellä ei henkilökunta puhu syrjäytyneistä, vaan syrjäytetyistä.

”Ymmärrän sanavalinnan. Dokumentissa eivät puhu syrjäytetyt ihmiset, vaan heitä ruohonjuuritasolla auttavat henkilöt”, kertoo ohjaaja Mikko Piela.

Ratkaisullaan Piela haluaa välttää sosiaalipornon tyylilajia sekä estää katsojaa ajattelemasta, että juuri tuommoisia ne syrjäytyneet ovat ja tuommoinen minä en ainakaan ole.

”Haluan pysäyttää katsojan ajattelemaan: mitäpä jos tuossa olisinkin minä? Minäpä olin. Vuosina 2010 ja 2011 seisoin itse Myllypuron leipäjonossa ja kohtasin tämän todellisuuden. En tunne häpeää vaan kiitollisuutta.”, Piela sanoo.

 

Moraalinen katse

Piela ei pysty tarkoin kuvaamaan sitä, miten leipäjonossa tekemänsä havainnot näkyvät elokuvassa.

”Ehkäpä kokemuksella on ollut vaikutusta moraalisen katseen suuntaan."

Dokumentin alkuperäinen nimi oli Viisi naista Itä-Helsingissä, mutta se vaihtui ytimekkäämmäksi: Kuka välittää? Who Cares?

 

Naisia köyhien keskellä

Tekstiilitaiteilija Sonja Salomäki on syntyisin Itä-Helsingin Myllypurosta, joka leipäjonoineen on dokumentin keskeinen miljöö. Hän puhuu elokuvassa elämän nurjaa puolta lähinnä tekstiilitöidensä kautta.

Muut dokumentin naiset kohtaavat välittömämmin köyhyyden kasvot.

Myllypuron leipäjonoa johtavalla Sinikka Backmanilla ja Aurinkoisen hymyn työntekijällä Kati Kuuluvaisella on molemmilla asiaa.

”Myllypuron kirkkoon kodittomia kerran kuussa majoittavan diakonin Karolina Puuskan ajatukset mietityttävät. Varattomien hiuksia ilmaiseksi laittava nuori Djemile Ramadani on kuin päivänsäde tässä todellisuudessa”, Mikko Piela kuvailee.

Ohjaus: Mikko Piela. Tuotanto: Silva Mysterium, 2013.

 

Suosittele33 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 16.04.2014

Hyvä.

lauantaina 19.04.2014

suurinosa leipäjonossa seisovat venäjänkieliset jotka kiertävät kaikki mahdolliset paikat.siinä päivät kuluvat ehtiäkseen moneen paikkaan päivän aikana.jonot kasvavat räjähdysmäisesti kun mukaan tulevat muut jotka eivät sitä tarvitse.stadissa paikat ovat lähekkäin jotta kannattaa autolla ajaa. ei ole oikein seisottaa ihmisiä kerjäämässä.tämä kuuluisi sos.viranomaisille ketkä ovat todella tarvitsijoita.sairaat alkoholistit ja laitapuolen kulkijat täyttävät hesarin.

lauantaina 19.04.2014

Susanna Huovinen puhuu olemme hyvinvointivaltio se on muotisana päättäjillä.predenttikin on sanonut on hyvä että on Hursteja.Maassa kaikki hyvin.menkää itse seisomaan sinne jopa kahdeksi tunniksi,odottaen kiitollisina siitä mitä mahdatte saada.Aina ei käy säkä vaikka nälkä olisi viikonlopun jälkeen.Lihasuikale on ekstraa mutta voi sulaessaan olla jo vihreää,kermaa,hilloa,maitotuotetta sisältävät tortut ovat usein homeessa kasvavat rihmaa.tuote joka on jo kaupassa -30punaisella lapulla jatkaa matkaansa ....kylmäketju katkeaa.Taas pakastetaan.Miksi tuoda itänaapureita tänne jotka täyttävät jonot.kesällä turistiaikaan jonot tuplaantuvat ruokaturisteilla.

maanantaina 28.04.2014

Sivistysvaltio huolehtii kansalaisistaan, demarivetoinen "hyvinvointivaltio" EI!

Terv. "guggenheim :ia pukkaa"

maanantaina 28.04.2014

Poliitikkojen tuotosta kaikki koska näin hävyttömillä keinoin saadaan näitä syrjäytyneitä lisää jotka ovat vihervasemmistolaisille poliitikoille alistettua vaalikarjaa joille helppo luvata lisää vastikkeettomia etuja ja muuta katteetonta. Pahinta on kun samalla voidaan pitää ylipöhöttynyttä byrokraattista järjestelmää jolla taas saadaan synnytetyksi enemmän tai vähemmän kytköksissä olevia poliittisia "suoja"-työpaikkoja poliitikoille ja muulle aateporukalle. Poliittisena tahtona on, että yhteiskunta kyllä pitää huolen sinusta kun äänestät vain oikein. Vihervasemmistolaisilla kupruilla on onnistettu romuttamaan suomalaisen yhteiskunnan perusarvoja jossa työ, opiskelu, perhe ja yrittäminen on menettänyt arvonsa, jossa oleilu ja laiskuus on hyveitä.

maanantaina 28.04.2014

valtio joka rikoo kansalaisen ihmisoikeudet pitää laittaa välittömästi kansaivälinen rikostuomiostuinmeen. suomi kuuku niihin valtioon

maanantaina 28.04.2014

Kyllä ihmisillä on hätä kun joutuvat tunteja jonottamaan.Hävetköön Suomen hyvinvointivaltio. Ei kukaan viitsi tuohon ryhtyä jos hätä ei ole oikeaa.Monta tuntia pakkasessa on epäinhimillistä.Hyvä että seurakunta haluaa autaa se on tosi hienoa, vaikka se kuuluisiin valtiolle.

maanantaina 28.04.2014

leipäjonossa seisotaan tällä hetkellä 3-4 tuntia päivässä siihen päälle vielä matkat niin aikaa kuluu nopeasti 6-7 tuntia.
se on täysi päivä, eikä muuta ehdi. herätys klo 6-7, matkaan klo 7-8 ja kotona on takaisin klo 13-14 välillä.

maanantaina 28.04.2014

olen yksi leipäjonosta.

En ole alkoholisti. en käytä alkoholia lainkaan. Sain elinikäisen fyysisen sairauden minkä vuoksi jouduin lopettamaan työni ja olen ollut leipäjonossa nyt 5 vuotta.
Toimeentulotuki ei vaan riitä elämiseen kun sairaus vaatii hankintoja joita joutuu ostamaan sitä mukaa kun vain yhtään euroa jää käteen. työvuosia olisi edessä vielä noin 30 vuotta josta on jonossa seisottu viimeiset 5 vuotta.

Jos tuki olisi riittävä, olisi sairauden kanssa selviytyminen helpompaa. Se leipäjonoleipä ei ole kovin monipuolista eikä ravitsevaa mutta ehkä sitä kuolee nopeammin ettei tarvitse seuraavaa 60 vuotta jonossa enään seisoa. Yleiskunto romahtaa niillä eväillä mikä taas pahentaa sairautta.
kun voimat menee leipäjonossa käymiseen, jää moni asia hoitamatta.

Odotan vain päivää että pääsen pois jonosta, se on todella vaativaa heikolle terveydellä yrittää selvitä siellä käymisestä. Joskus sieltä pois pääsee, on se sitten arkuun päätyessä tai aikaisemmin. Viimeistään arkkuun päätyessä.

maanantaina 28.04.2014

Tämä oli dokumentti, jonka olisin mielelläni katsonut ja kuunnellut, mutta ei pysty, kun siihen on joka väliin ympätty niin kovaa ja häiritsevää musiikkia ja muuta meteliä. Miksi jopa puheen kanssa yhtäaikaa pitää joka ohjelmassa olla jokin tausta"musiikki"?

tiistaina 29.04.2014

Dokumentti kertoi totuuden siitä, ettei kaikki pysty elämään hyvinvointiyhteiskunnan arvoilla. Suomen ei tulisi hylätä vähempiosaisia vaan tukiverkoston tulisi pitää huolta. Meidän järjestelmämme tullee toimia, jotta kukaan ei saisi jäädä sen ulkopuolelle vaan annetaan kaikille elämisen/olemisen mahdollisuus! Pitäisikö vähempiosaisuutta hävetä, vaikka sieltä usein löytyy se inhimillinen ihminen.

tiistaina 29.04.2014

Hyvä ohjelma. Hyvä yhteiskunta huolehtii niistä, jotka jostain syystä ovat pudonneet köyhyyteen ja syrjäytyneet. Hyvä yhteiskunta ei arvostele ihmisiä köyhyyteen jotumisesta. Hyvän yhteiskunnan tulisi antaa apua ihmiselle silloin kun köyhyys, asunnottomuus, päihdeongelmat uhkaavat ihmisen selviytymistä ja uhkaavat hengissäpysymistä.
Suomalainen yhteiskunta ei ole tätä tehtäväänsä täyttänyt. Kansanedustajat ja muut suuripalkkaiset päättäjät ja muut suuripalkkaiset johtavat eivät edes tiedä että ihmisiä seisoo leipäjonoissa. Puhutaan Suomen velkaantumisesta ja puhutaan abstrakteista asioista, joilla ei ole mitään tekemistä tavallisen ihmisen kanssa. Ollaan huolissaan EU:n asioista.....Ollaan todella vain kiinnostuneita siitä, että saadaan jatkaa kansanedustajina ja saadaan käyttää tässä tehtävässä olevia etuja, mm.verovähennyksiä ja että ennenkaikkea oma palkka nousisi joka vuosi....

Kaikkien Suomen kansanedustajien, suuripalkkaisten johtajien pitäisi ehdottomasti nähdä tämä ohjelma.

Kiitoksia ohjelman tekijöille. Kiitos kaikille niille jotka olette tekemässä työtä köyhien keskellä.

torstaina 01.05.2014

Eivätkö myös muut kuin Myllypuron kirkko voisi pitää oviaan auki öisin? Yhteensä neljä kirkkoa, niin siinä olisi jo yksi yö joka viikko avoinna ihmisarvoiseen yöpymiseen. Esimerkiksi Alppilan, Kallion ja Vuosaaren kirkot. Sehän olisi vain järjestelykysymys. Who cares?

torstaina 01.05.2014

Vinkki musiikista valittavalle: Pane äänet pois ja katso ohjelma tekstitettynä. Yksi kommentti mainioon ohjelmaan: kiinnitin huomiota jaettavan tavaran laatuun. Leipä ei todellakaan sovi kaikille suomalaisille. Vehnän lisäksi oli paljon sokeripitoista evästä. Tämä ehkä selittää osittain paradoksia: lihavat ihmiset ovat nälkäisiä ja jonottavat ruokaa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä