Dokumenttiprojekti: My Lai

Julkaistu maanantaina 12.05.2014 6 12

Maaliskuussa 1968 amerikkalainen sotilaskomppania tunkeutui My Lain vietnamilaiskylään.

TV1 maanantaina 19.5.2014 klo 21.40 – 23.04

Yle Areenassa 30 päivää

Mikä sai joukon tavallisia nuoria miehiä syyllistymään Amerikan sotahistorian pahimpaan hirmutekoon My Lain vietnamilaiskylässä maaliskuussa 1968?

Barak Goodmanin ohjaamassa dokumentissa tutustutaan ääninauhoihin, todisteisiin ja silminnäkijäkertomuksiin, ja yritetään saada selville, miksi tämä yli 300 aseettoman siviilin joukkomurha toteutettiin.

Dokumentissa (16) (American Experience My Lai) perehdytään myös siihen, kuinka joukko amerikkalaissotilaita yritti estää verilöylyn ja kuinka tapahtumia yritettiin myöhemmin peitellä.

Tuotanto: Ark Media, USA 2010.

 

Suosittele12 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 19.05.2014

My Lain kylän joukkomurha oli vain yksi pieni episodi Yhdysvaltain Indo-Kiinan sodan rikosten pitkässä ketjussa, eikä tuon kokonaisuuden poliittisesti vastuullisia ole missään vaiheessa edes yritetty asetttaa syytteeseen.

My Lain osaltakin näin tehtiin vain alemmille upseereille.

Sodan jäljet näkyvät edelleen Agent Orange-kasvimyrkkyjen suurimittaisen käytön perinnöllisten vaikutusten kautta ja mm. syöpäkuolleisuuden osalta sen vaikutusalueella.

maanantaina 19.05.2014

My Lai on todellakin vain pieni episodi jenkkien sotarikoksista, esim. 2. Maailmansodan aikana tehtiin Saksassa pahempia tekoja siviilejä ja saksalaisia sotavankeja kohtaan myös jenkkien ja brittien toimesta.

Myös Dresdenin pommitus oli selkeä sotarikos jne....

Myös Irakin sodassa tehtiin sotarikoksia joiden uhrien määrä ylittää kevyesti My Lain mm. sairaaloiden pommitus, teloitukset jne....

tiistaina 20.05.2014

Eikä todella tiedetä, mitä paljastuu Kuwait, Irac, Afganistan...

keskiviikkona 21.05.2014

Sönke Neitzel, Harald Welzer: Sotilaat. Taistelemisesta, tappamisesta ja kuolemisesta; ko. kirja kannattaa lukea, jos haluaa ymmärtää sodankäynnin väkivaltaa. Väkivalta ei ole yksinkertainen asia ymmärtää tai selittää moraalisesti. Itse asiassa väkivalta saattaa olla luonnollisin asia tässä maailmassa, jos ajatellaan sitä luonnovalinnan kautta. Luontoäiti on paras sarjamurhaaja. Antiikin aikana kyky käyttää väkivaltaa saatettiin ymmärtää sivistyksen merkiksi ja mitaksi, jota vain korkealla sivistystasolla oleva kulttuuri pystyi käyttämään ja ymmärtämään. Sama päti ehkä vielä enemmissä määrin muinaisissa aasialaisissa kulttuureissa.

Relevantti kysymys siis onkin; Pystyykö ihminen lopettamaan väkivallan käytön ja millaisissa sosiaalisissa oloissa?

Merkille on pantava, että yhteiskunta Yhdysvalloissa on aika merkillinen, koska maa pystyy käsittelemään omia sotarikoksiansa julkisesti ja kansainvälisesti, kun muut sivistysvaltiot mm. suomi eivät pysty samassa mittakaavassa käsittelemään omia sotarikoksiansa edes yhteiskuntansa sisällä vastuussa olevan sukupolven eläessä.

keskiviikkona 21.05.2014

Viime sodissa suomalaiselle aseistakieltäytyjälle oman maan sotilas oli paljon suurempi uhka kuin vihollisen sotilas. Aseistakieltäytyjä kun saatettiin lynkätä muitta mutkitta joukon voimalla. Selitys oli se, että miksi tuo loinen saa elää meidän veren hinnalla. "Käpykaartilaisten metsästys" karkasi monesti käsistä, vaikka suomalaisen sotilaan velvollisuus olisi ollut luovuttaa henkilö tuomittavaksi yhteiskunnalle. Olisi tervettä nähdä asiasta laajempi keskustelu, ja samalla miettiä, miten turvassa omilta sotilailta nykyaikana on esim. siviilipalvelusmies. Kuka puolustaa häntä ja hänen oikeuksiansa myös sodan aikana. Hänen oikeuksistansa on myös huolehdittava kriisin aikana ei pelkästään rauhan aikana. Näin on tehtävä jos siviilipalvelus on hyväksyttävää yhteiskunnan sisällä.

keskiviikkona 21.05.2014

Antiikin perintö elää vieläkin länsimaissa, koska sotaa kutsutaan myös tieteeksi. Sotatiede.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä