Historiaa: Argentiinan atomipommihanke

Julkaistu perjantaina 01.10.2010 0 128

Argentiina toi maahan natsitiedemiehiä ja teknisiä asiantuntijoita. Presidentti Peron halusi heidän jatkavan projektiensa parissa.

Keskiviikkona 6.10. klo 19.00

Toisen maailmansodan loppupuolella natsitiedemiehet työskentelivät kiihkeästi atomipommin ja muiden "salaisten aseiden" parissa. Läpimurtoa ei saavutettu, ennen kuin sota loppui Kolmannen valtakunnan tuhoon.

Sodassa puolueettomana pysytellyt, varakas Argentiina toi maahan natsitiedemiehiä ja teknisiä asiantuntijoita. Maan uusi johtaja, kenraali Juan Domingo Peron halusi heidän jatkavan projektinsa parissa.

Neuvostoliitolla ei vielä silloin ollut omaa atomipommia, ja Argentiina työskenteli ydinvoiman kehittämisen parissa aivan uudentyyppisin keinoin. Eräs tavoitteista oli varastoida energiaa valtavia määriä - ja tehokkaammin kuin Yhdysvallat.

Dokumentti Argentiinan atomipommihanke (Project Huemul: The IV Reich in Argentina) pohtii, oliko maan suunnitelmissa myös kehittää atomipommi? Oliko hyväksyttävää, että Argentiinan harppaus ydintekniikassa johtui natsitiedemiesten kanssa tehdystä yhteistyöstä, ja miksi Yhdysvaltain propagandakoneisto yritti tutkia Peronin natsikytköksiä?

Vuoden 1951 alussa Argentiina tiedotti salaisen ydinohjelman läpimurrosta Huemul-saaren laboratorioissa. Uutinen kiinnosti myös ulkomaista lehdistöä. Vuotta myöhemmin hanke lopetettiin. Miksi ja mitä olisi tapahtunut, jos Argentiinasta olisi tullut ydinasevaltio?

Tuotanto: CINEMA 7, 2008.

 

Dokumentti on nähtävissä tv-esityksen jälkeen YLE Areenassa.

 

Suosittele128 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä