Historiaa: Brewster - Taivaan helmi

Julkaistu perjantaina 11.03.2011 15 206

BW-372 Ison Kolejärven rantamatalikossa.

TV1 keskiviikkona 16.3. klo 18.55

Brewster Buffalo -hävittäjä oli jatkosodan alussa Suomen tärkein lentokone. Niillä sodittiin myös Tyynenmeren ilmataisteluissa.

Yhtään konetta ei kuitenkaan säästetty edes museoitavaksi toisen maailmansodan jäljiltä. Yksi sellainen kuitenkin löydettiin Karjalan järvestä 1990-luvun lopulla sitkeitten etsintöjen jälkeen.

Tämän BW-372:n ympärille syntyi uskomaton tapahtumien vyyhti, jossa suomalaiset, venäläiset ja amerikkalaiset panivat parastaan tavalla, josta ei yllättäviä käänteitä puutu.

Koska kyseessä on ainut edes kohtalaisessa kunnossa oleva yksilö tästä konetyypistä, on sen arvo rahalla mitattuna miljoonissa. Suomalaisille lentäjäveteraaneille ja heidän jälkeläisilleen koneen tunnearvo on vielä suurempi.

 

Lupaus isälle

Marja Lammen dokumentti on yhtaikaa kertomus isälle tehdystä lupauksesta, yhden konetyypin historiasta ja BW 372:n kohtalosta Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Moneen kummalliseen asiaan on saatu vastaus, mutta monia kysymyksiä jää vielä vastaamatta. Kuka johti tätä surrealistista näytelmää koneen noston yhteydessä? Mitä Suomen päättäjät ajattelivat ja mihin he pyrkivät?

Dokumentti on myös kertomus kahden ihmisen sitkeydestä ja intohimosta, joka ajaa läpi harmaan kiven.

Tuotanto: Tellus Tops Films, Suomi 2011.

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Heimo Lampi Brewsterissään. Pienessä kuvassa Brewstereitä tähystyslennolla Muurmanskiin, etummaisena Heimo Lampi.

 

Suosittele206 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 13.03.2011

Sotkeennuin asiaan, kun vuonna 2008, venäläinen oli löytänyt luun ja kangastilkkuja tai muuta lentäjän materiaalia koneen putoamispaikalta, järvestä. Otin yhteyttä suomalaisiin alan harrastajiin, jotka kertoivat että lentäjän jäännökset oli kuljetettu Suomeen ja asia oli loppuunkäsitelty siltä osin.
Tein raportin, se käännettiin Venäjäksi, eli asia tuli käsiteltyä virallisesti Suomen Pietarin Pääkonsulaatin Petroskoin toimipisteessä.

maanantaina 14.03.2011

Uskomaton tarina! Järvi on tiettömän taipaleen takana, lentäjä selvisi hengissä eikä paikalle jäänyt luita. Mielenkiintoista ... mitä muuta "tiedetään" asiasta?

keskiviikkona 16.03.2011

Mitä te horisette täällä?

25. kesäkuuta 1942 luutnantti Lauri Pekurin miehittämä hävittäjäkone BW-372 kahdeksan samantyyppisen koneen muodostamassa lentueessa joutui vastakkain Seesjärven yläpuolella neuvostoliittolaisten koneiden kanssa. Niitä oli kymmenkunta brittiläisvalmisteista Hurricane-hävittäjäkonetta. Taistelussa 7 neuvostoliittolaista konetta vaurioitui. Luutnantti Lauri Pekuri ampui alas kaksi Hurricane-konetta(hänen laskullaan on yhteensä 18 alasammuttua konetta, niistä 7 Hurricanea). Tässä ilmataistelussa hänen koneensa syttyi tuleen, ja hän yritti laskeutua Isolle Kolejärvelle. Vauhti oli kuitenkin liian kova, niin että kone meni nurin ja upposi. Luutnantti Pekuri onnistui pääsemään kuivalle maalle ja käveltyään 20 km ja ylitettyään miinakentän tuli omien joukkojen luo.

keskiviikkona 16.03.2011

Kone on nykyään nähtävissä Tikkakosken ilmailumuseossa.
Kannattaa käydä katsomassa.

keskiviikkona 16.03.2011

Tikkakoskella oleva kone ei ole sama. Se on "Humu" kopio Brewester koneesta. Runko on Brewesterin, siivet puuta.

keskiviikkona 16.03.2011

Vauts, olin väärässä, alkuperäinen BW-372 onkin nyt lainassa jenkeiltä ja näytteillä Tikkakoskella. Todellakin kannattaa käydä katsomassa.

keskiviikkona 16.03.2011

Onhan se ollut jo kolme vuotta museolla Tikkakoskella.

keskiviikkona 16.03.2011

Ensimmäinen kommentti aika sekoilua, mitä tarkoitetaan ?
Alemmat asiaa.

keskiviikkona 16.03.2011

Vihdoinkin voidaan sotahistoriasta aidosti puhua, tosin joillekin suomalaisille
hakaristi koneen kyljessä on kamala asia, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä
saksan hakaristin kanssa.

torstaina 17.03.2011

Brewster-lentäjistä on kirjoittanut mm. Joppe Karhunen hyvän ilmailukirjan Magnussonin voittamattomat Brewsterit, jossa kerrotaan mm. koneiden hankinnasta Amerikan maalta sekä lukuisista ilmataisteluista, jotka Brewsterit suorittivat.

torstaina 17.03.2011

Ilmailulla on oma historiansa. On suorastaan jännittävää, että ikivanhat lentäjät ovat vielä kertomassa kokemuksistaan.

torstaina 17.03.2011

Katsottuani dokumentin tarkkaan, näin lentäjällä lumihiutalekuvioiset villasormikkaat. Meiltä löytyy samanlaiset. Oliko malli yleisesti armeijan/ilmavoimien käytössä?

torstaina 17.03.2011

Siihen aikaan käytettiin sotaväessäkin paljon omia siviilivaatteita, mitä kotoa löytyi. Malli lienee ollut jo silloin yleinen ja perinteinen.

perjantaina 18.03.2011

Mielenkiintoinen episodi Brewster ja Suomen sota.

Osoitus sen ajan diplomatiasta ja kauppataidosta.
Muistelen lukemastani kirjasta, joka käsitteli koneiden hankintaa - vuosia sitten.
Se oli jotenkin näin : USA'n pressalla tai joillakin muilla korkeaarvoisilla politikoilla oli lämmin olkapää
Suomen kansalle.
Ne ei kuitenkaan voineet suoraan myydä tai antaa BW koneita Suomelle * viholliselle* joten kauppa pestiin ensin puhtaaksi, jottei liittolaiset hermostuisi.
Suomelle lahjoitettiin pari laivalastia sokeria, jotka eivät sitten koskaan saapuneet Suomeen, vaan ne
' valkaistiin ' jossain Euroopan satamassa ja niiden takeilla ostettiin välikäsien kautta BW koneet Suomeen.
Ne tulivat sitten Ruotsiin, jossa ne viimeisteltiin ja lennettiin hissun kissun Suomeen.
Koneet olivat laivastolle tarkoitettua kalustoa lentotukialuksille suunniteltuja, joten ne oli vahva rakenteisia ja voimakkaita koneiltaan.
Toinen vaihtoehto olisi ollut Fiat koneet, mutta ne hävisivät näissä kaupoissa.

tiistaina 22.03.2011

Brewsterit hankittiin 1940 eivätkä ehtineet Talvisotaan. Ensimmäiset tulivat muistaakseni maahan aivan sodan viime päivinä. Siinä vaiheessa Suomi ei ollut USA:lle *vihollismaa* eikä tämä ollut kaupan esteenä, vaan USA:n säädökset, ettei ensilinja sotakalustoa saanut myydä ulkomaille. Niinpä koneet luokiteltiin vanhentuneiksi ja kauppa onnistui. Tuossa vaiheessahan Saksa oli liitossa Neukkujen kanssa eikä sieltä päin herunut Suomelle mitään tukea.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä