Historiaa: Chachapoya-kansan arvoitus

Julkaistu keskiviikkona 17.03.2010 0 155

Chachapoyas-intiaanien kulttuuri katosi yllättävästi.

TV1 keskiviikkona 24.3. klo 19.00

Perun vuorilla sijaitsevan Kuélapin linnoituksen ovat rakentaneet pilvisotureiksi kutsutut chachapoyas-intiaanit.

Sotureiden ja shamaanien kansa asusti ns. pilvimetsissä Amazonasin alueella, mutta heistä on olemassa vain vähän puolueetonta tietoa.

Heidän kukoistanut kulttuurinsa katosi äkkiä, sillä raivokkaasti itsenäisyyttään puolustanut heimo joutui lopulta alistumaan inkojen valtaan.

Mutta onnistuivatko inkat valloittamaan mahtavaa Kuélapia? Kuélapista on löydetty satoja taidokkaita hautapaikkoja, jotka ovat antaneet arkeologeille vihjeitä siitä, keitä chachapoyat olivat ja miksi he rakensivat niin mahtavan linnoituksen.

Koko sivilisaatio tuhoutui 1500-luvun puolivälissä, ja jälkipolville säilyneet historiankirjoitukset chachapoyas-intiaaneista ovat peräisin heidän valloittajiltaan.

Suuri, taitavasti suunniteltu linnoitus kertoo kyvykkäistä rakentajista ja insinööreistä. Alfredo Narvaezin johtama arkeologitiimi on aiemmin löytänyt Perun suurimman joukkohaudan, ja nyt he uskovat löytäneensä myös Kuélapin arvoitukseen ratkaisun.

Yli 80 ruumista oli kasattu linnoituksen toiseen reunaan kahden talon väliin, ikään kuin olisivat jääneet siihen paikkaan mihin olivat kaatuneet. Heitä ei oltu haudattu huolellisesti kuten muita Kuélapin vainajia - heidät oli ilmeisesti tapettu vasta, kun ketään ei ollut enää hengissä heitä hautaamaan.

Dokumentissa Chachapoya-kansan arvoitus (Chachapoya: Solving the Mystery of a Lost Civilisation) tutkitaan kauan sitten kuolleen soturikansan luita, jotta vainajien kuolinsyy selviäisi. Mitä luulöydöt kertovat heidän kohtalostaan?

Tuottajat: Noel Dockstader, Quinn Kanaly, Max Saloman. Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat.

 

Historiadokumentti

 

Suosittele155 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä