You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Historiaa: DDR:n naisvankila

Julkaistu torstaina 03.03.2011 4 169

DDR:ssä toimi salainen naisvankila, jonka olosuhteista ulkopuolisilla ei ollut tietoa.

TV1 keskiviikkona 9.3. klo 19.00

Olot DDR:n salaisessa naisvankilassa olivat hirvittävät, ja sadistiset vartijat saivat monet vangituista tekemään itsemurhan.

Miten entiset vangit kuvailevat ahdistavia kokemuksiaan Hoheneckin linnassa, jossa istuivat tuomiotaan niin poliittiset vangit kuin murhaajatkin?

700-vuotinen linna ei ollut merkitty mihinkään karttaan, eikä kukaan ulkopuolinen tiennyt, mitä oikein tapahtui vankilan paksujen seinien takana. Linna oli usein tungokseen asti täysi, ja salaisista dokumenteista selviää, että 21 naista joutui jakamaan yhden sellin. 55 000 neliön linnaan oli 1970-luvulla suljettuna yli 1600 vankia.

Sääntöjen rikkomisesta joutui virumaan vanhaan vankityrmään, mutta vielä pelottavampi paikka oli "vesiselli", jossa naiset joutuivat seisomaan vedessä tuntikausia.

Vankilassa oli myös vankeja esittäviä soluttautujia, joiden tehtävänä oli ilmiantaa mahdollisia salaliittoja. Poliittisia vankeja pidettiin usein samoissa selleissä kuin murhaajia.

Epätoivoiset vangit söivät lusikoita tai iskivät itseään neuloilla päästäkseen sairastupaan.

Dokumentissa DDR:n naisvankila (Eingesperrt, um frei zu sein - das geheime Frauengefängnis der DDR) haastatellaan entisiä vankeja ja vartijoita sekä katsotaan ennen julkaisematonta arkistokuvaa karmivasta vankilasta.

Toimittajat: Susanne Gerecke, Kay Siering/ Saksa, 2009.

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Suosittele169 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 04.03.2011

Heippa!On se hyvä kun tulee,julki kaikki pahamaineiset vankilan tapaukset kun niissä tehdään nykyään niin paljon itsemurhia,eli tehkää hyvät ihmiset jotka ovat kouluttautuneet näihin hirvittävien tapauksien selvittämiseksi.

torstaina 10.03.2011

Säälimätöntä ja pöyristyttävää. On hurjaa kuulla tarinoita niiden suusta, jotka eivät tehneet itsemurhaa ja myös kuulla entisten vartijoiden sanovan, että he tekivät vain työtään.

lauantaina 12.03.2011

"salainen naisvankila" on Spiegel-TV-tuotanto. Satumalta? Historia? Ei, kun propaganda: Naisvankila linna Hoheneck sijaitsee hyvin näkövilla paikalla kaupunki Stollbergin yläpuolella (katso kuva http://www.hoheneck.com/_index.php?m=ansichten_gelaende&sub=ansichten) ja on ollut kyllä kaikissa DDR:n osoiterekistereissä, vankilaluoteloissa ym. Paikaliset olivat tietoinen vankilasta, siellä oli esimerkiksi yksi DDR-iskelmajulkis, Chris Doerck, vankilana varkaudesta, mitä oli kaikkien 17 millionaan DDR kansalaisten tietoinen. Salainen? Kyllä sopii puhua sellaisesta peittäen tai samastaen lukumattomat oikeasti salaiset CIA-vankilat ympäri maailmaa. Kyllä sopii mustamaalata DDR:n maine.
Historia?, Dokumentti?
Tervetuloa Spiegel-TV:n satumaahan.

Nähtyy on.

maanantaina 14.03.2011

Eikö tätä uusita telkkarissa? Olin ajastanut ohjelman sunnuntaille (myöhästyin keskiviikkona ohjelman alusta) mutta sainkin nauhoituksen Kotikadusta. On Areenssa, tiedän, mutta minusta olisi kivempi katsoa telkkarista.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä