Historiaa: Eichmannin oikeudenkäynti

Julkaistu torstaina 21.03.2013 6 69

Israel salli kansainvälisen median natsijohtaja Adolf Eichmannin oikeudenkäyntiä.

TV1 keskiviikkona 3.4. klo 19.00 - 19.52, uusinta sunnuntaina 7.4. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Huhtikuussa 1961 alkoi Jerusalemissa historiallinen oikeudenkäynti natsijohtaja Adolf Eichmannia vastaan, jota syytettiin juutalaisten kansanmurhan organisoinnista.

 

Natsijohtaja kiinni vuosien jälkeen

Vuonna 1950 Argentiinaan paennut Eichmann onnistuttiin kaappaamaan toukokuussa 1960. Pahamaineinen natsijohtaja lennätettiin medialta salassa odottamaan oikeudenkäyntiään ”Juutalaisten Nürnbergiin”.

Dokumentissa (Le procès d’Adolf Eichmann) käydään läpi Etelä-Amerikassa piileskelleen natsijohtajan sieppaus ja saaminen oikeuden eteen, dramaattiset hetket oikeussalissa sekä kansainvälisen median herättämä keskustelu.

 

Media sai seurata oikeudenkäyntiä

Israel salli kansainvälisen median seurata oikeudenkäyntiä, ja oikeussalissa kuultiin lukuisten hirmutyöstä selvinneiden todistukset. Millaisia todisteita Eichmannia vastaan esitettiin?

Adolf Eichmann tuomittiin kuolemaan 2. joulukuuta 1961, ja hänet hirtettiin 31. toukokuuta 1962 vankilassa Israelissa.

Tuotanto: Infrarouge, Ranska 2011.

 

Suosittele69 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 03.04.2013

Koskahan Stalinista ja hänen hirmuhallinnostaan näytetään meillä vastaavia dokumentteja, kuin tähän mennessä on näytetty Hitlerin Saksasta.

keskiviikkona 03.04.2013

Minä ainakin olen nähnyt useampiakin dokumentteja Suomen televisiossa, joissa kerrotaa aika tarkastikin Stalinin hirmuvallasta. Sitä näkee asioita erilailla jos ei katso niitä Persu/Sisi-lasien läpi.

keskiviikkona 03.04.2013

Saisiko tietää nämä dokumentit. Näkisi vertailun vuoksi natseista tehtyihin.
Milloin meidän tv:ssä on näytetty oikeudenkäyntejä Stalinin hirmuhallinnon käytännön toteuttajia vastaan.
Todellakin toinen tuhosi 20 miljoonaa ihmistä toinen 6.

keskiviikkona 03.04.2013

Isä Aurinkoisen hirmuteoista on syytä esittääkin ahkerasti dokumentteja tv:ssä, että asiat saadaan oikeisiin mittasuhteisiinsa, sillä toveri Koban jäljiltä löytyy 20 miljoonaa ruumista kun natsit saivat kasaan vaivaiset 6 miljoonaa juutalaista. Ylen etusivulla kirjoitetaan arvatenkin sensaatiotarkoituksessa "Natsijohtaja Adolf Eichmannin oikeudenkäynnistä Yle TV1:ssä". Eichmann ei ollut mikään natsijohtaja, vaan vaivainen SS-Obersturmbannführer, joka vastaa everstiluutanttia armeijan puolella. Kaveri oli enemmänkin tunnollinen virkamies, joka hoiti tehokkaasti hommansa ja pyrki huolehtimaan aina siitä, että keskitysleirille menevät junat saatiin täyteen matkustajia. Samaan tapaan tunnollisesti nyky-Suomessa esim. liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet ministeri Kyllönen etunenässä koittavat hoitaa asiat niin, että rautatiekuljetukset pelaavat lähtöasemalta pääteasemalle. Eli Endlösungista on kyse tänäkin päivänä, mutta hieman eri muodossa, onhan tekniikka kehittynyt II maailmansodan ajoista paljon.

keskiviikkona 03.04.2013

Eräät yhteiskunnalliset skribentit ovat kirjoittaneet tänään leikkisästi monissa yhteyksissä, että he ovat saaneet vieroitusoireita, koska Yle ei ole kahteen päivään lähettänyt yhtään natsiohjelmaa. Tämä väitehän kuulostaa myöhästyneeltä aprillipilalta, sillä tosiasiassa eilen tiistaina (2.4.2013) Yle Teemalta klo 16.20 tuli *uusintana* ohjelma nimeltä Hitlerin museo ("Osa 2/2. Toisen maailmansodan aikaisten taidevarkauksien salattu historia. O: Hannes Schuler, Saksa 2006"), Aprillipäivänä (sic) eli päivää ennen (1.4.2013) tuli niin ikään uusintana Historiaa: Göringin salaisuus.

Sohvanpohjalle jämähtäneet tieodostavat natsinarkkarit saavat tänään lievitystä pahimpaan, sillä luvassa on todella kovaa kamaa, kun tv 1:stä tulee klo 19.00 "Historiaa: Eichmannin oikeudenkäynti". Varmaan ihan sattumalta, ilman mitään historiapoliittiisia taka-ajatuksia, puhumattakaan indoktrinaatiosta. Eihän Yle nyt sellaista. Valveutuneiden omilla aivoillaan ajattelevien kansalaisten kanava.

http://ylewatch.blogspot.fi/2013/04/epasuoraa-vihanlietsontaa.html

torstaina 04.04.2013

Kuuluisa henkilö tosiaan. Olen nähnyt hänestä aikoinani myös elokuvan nimeltä Kohteena Eichmann.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä