Historiaa: Englantilaista kartanoelämää

Julkaistu maanantaina 17.12.2012 2 62

Pentridge House. Kuvassa Clara, Jennie ja Leonie Jerome äitinsä Clarissan ja pikkuserkkujensa kanssa.

TV1 keskiviikkona 26.12.2012 klo 18.40 - 19.35

Yle Areenassa 7 päivää

Englantilainen kartano eli huippukauttaan juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa, kuten olemme nähneet suositussa palvelusväen ja isäntäväen elämästä kertovasta Downton Abbey -sarjassa.

 

Maata ja äänioikeus

Dokumentti (Secrets of the Manor House) kuvaa, kuinka muutoksen enteitä alkoi olla ilmassa. Kartanoita isännöivät lordit, joille esi-isät olivat jättäneet perinnöksi mittaamattomat rikkaudet ja valtavat tilukset.

Perinne oli, että koko omaisuus siirtyisi lordilta tämän vanhimmalle pojalle, sillä suuria tiluksia ei haluttu jakaa useamman kesken.

Maanomistuksen mukaan määräytyi myös äänioikeus, joten kartanoiden omistamiseen liittyi runsaasti vallankäyttöä.

 

Kuilu kasvoi

Edvardiaaninen aika oli kartanoiden kulta-aikaa, jolloin rakennuksissa pidettiin tuhlailevia juhlia eikä sisustuksen loistokkuudessa säästelty.

Hierarkia oli tiukka niin aatelisten kuin palvelijoidenkin joukossa. Järjestelmä perustui tarkkaan nokkimisjärjestykseen, ja samalla kuilu köyhien ja rikkaiden välillä kasvoi yhä syvemmäksi.

Titanicin tuho osoitti tämän selvästi, sillä vain harva kolmannessa luokassa matkustanut köyhä selvisi turmasta hengissä, kun taas eloonjäämisprosentti oli huomattavan suuri ensimmäisessä luokassa matkustaneiden naisten keskuudessa.

 

Näkymättömät palvelijat

Kartanot työllistivät valtavan määrän palvelijoita, mutta palkat pysyivät pieninä.

Palvelijoiden piti olla työssä aamusta iltaan, mutta pysyä näkymättömissä. Heitä varten olivat omat portaikot ja tunnelit, jotta isäntäväen ei tarvinnut nähdä heitä.

Palvelijoiden ruokasalissa oli kymmeniä kelloja, joista lähti omanlaisensa ääni, sillä palvelijoiden piti tunnistaa, ketä heistä milloinkin kutsuttiin.

 

Tilusten tuotto alkoi laskea

Juuri ennen ensimmäistä maailmansotaa kartanoelämä alkoi muuttua. Lordien omaisuus oli kiinni tiluksissa, jotka olivat tähän asti taanneet heille varmat rahavirrat.

Pikkuhiljaa maanviljelyksestä ei enää saanut tuloja entiseen tapaan, sillä liikenneyhteyksien parannuttua esimerkiksi viljaa voitiin tuoda ulkomailta edullisesti.

Myös palvelijoiden kurja asema alkoi lopulta käydä kestämättömäksi.

Tuotanto: Pioneer Productions 2012.

 

Muualla netissä:

Downton Abbey

 

Petworthin pyykkäreitä ja silittäjäpiikoja.

 

Suosittele62 Suosittelee

Kommentit