Historiaa: Hiroshima pommin jälkeen

Julkaistu torstaina 29.09.2011 4 209

Rouva Koko Kondo oli vain kahdeksan kuukauden ikäinen, kun ydinpommi räjähti lähellä hänen kotiaan.

TV1 keskiviikkona 5.10. klo 19.00 – 19.50

YLE Areenassa 30 päivää

Hiroshimaan elokuussa 1945 pudotettu atomipommi osoitti, millaisen tuhoaseen ihminen oli nyt valjastanut käyttöönsä.

Mitä hengissä selvinneet muistavat iskusta ja kuinka amerikkalaistutkijat analysoivat tuhovaikutuksia?

 

Vauva selvisi hengissä

Kahdeksanvuotias Takeshi Tanemori oli leikkimässä piilosta koulun pihalla kun pommi räjähti. Hän kertoi, että pystyi näkemään sormiensa luut kuin röntgenkuvassa.

Kolmetoistavuotias Shigeko Sasamori oli kadulla ystävänsä kanssa ja kaatui kumoon paineaallon seurauksena. Hänen ihostaan paloi kolmannes, mutta hänelle tehtiin myöhemmin useita leikkauksia Yhdysvalloissa.

Koko Kondo oli vain kahdeksankuukautinen vauva, kun ydinpommi räjähti puolentoista kilometrin päässä hänen kotoaan. Vaikka talo hajosi hänen päälleen, vauva selvisi hengissä.

 

Pommittaja kertoo

Dokumentissa Hiroshima pommin jälkeen (Hiroshima: The Day After) kuullaan Enola Gay -pommikoneen miehistöön kuuluneen Morris "Dick" Jeppsonin haastattelu vuodelta 2010 juuri ennen tämän kuolemaa.

Dokumentti perehtyy myös Hiroshimaan heti tuhon jälkeen matkustaneiden tutkijoiden kokemuksiin.

Hiroshiman perintönä on säteilyn pitkäaikaisvaikutusten tutkiminen, sensurointi ja ymmärrys siitä, millaisesta tuhovoimasta on todella kysymys.

Tuotanto:National Geographic, Yhdysvallat.

 

 

Suosittele209 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 05.10.2011

Lukija sairaslomalle flunssan iskiessä? Dyt se häidritsi dokumendin seudaamista.

keskiviikkona 05.10.2011

Bin Laden oli vain pikku näperteliä Rooseveltin rinnalla, mutta ehkä oli saanut inspiraatiota tästä pommia ihannoivasta filmistä. Natsienkin toimet ovivat vaatimattomia tämän rinnalla.

torstaina 06.10.2011

Pommiräjähdyksen on täytynyt olla voimakas, kun se pudotti lintujakin puista.

maanantaina 10.10.2011

Anonyymi kirjoitti: Bin Laden oli vain pikku näperteliä Rooseveltin rinnalla, mutta ehkä oli saanut inspiraatiota tästä pommia ihannoivasta filmistä. Natsienkin toimet ovivat vaatimattomia tämän rinnalla.

Eiköhän sen USA:n presidentin nimi ollut Harry S. Truman. Jokainen voi tietysti spekuloida tykönään, miten monta sataatuhatta ihmisuhria lisää II maailmansota olisi vaatinut Tyynenmeren saarilla ilman noita kahta massamurhapommia -- Japanin keisarin alamaiset olivat vannoneet taistelevansa viimeiseen veripisaraan saakka.
Kannattaisi ehkä muistaa myös, että Stalinin rinnalla Hitler oli pelkkä amatööri. Lahjakas ja tehokas niin kuin sakemanni konsanaan, mutta amatööri. Venäläisen Memorial-järjestön (joka on piikkinä Putinin lihassa eli lakkautettavien listalla; pelkkä syytös verovilpistä, niin a vot! vrt, Khorodrovski) Leninin perustamassa ja Stalinin välineenä käyttämässä gulag-järjestelmässä kuoli noin 50 MILJOONAA tyhiin puristettua orjatyöläistä. Stalin ihaili suuresti Hitlerin keskitysleirijärjestelmää, mutta hänen tavoitteensa olivatkin muualla eli pakkoteollistamisessa. NL:n viimeiset poliittiset vangit vapautettiin ja rehabilitoitiin vasta Gorbatshovin aikana.
Miksi nämä seikat tahtovat aina unohtua ikisuomettuneessa Suomessa?
Mutta malttakaas vaan, KGB:n murhamies Putin löytää kyllä keinot palauttaa gulag-järjestelmänkin. Ja tietysti sille laulavat Suomessa ylistystä A. Oksettava, K. Pthyi-denius, Hector (eng. 'tyranni') ja uudelleen koottava täystorviorkesteri Superrintsikat eli AgitProp III (Ultra Bra).

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä