You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Historiaa: Jesse Owens

Julkaistu torstaina 18.04.2013 2 56

Urheilija Jesse Owens oli lahjakas ja voittoisa juoksija.

TV1 keskiviikkona 24.4. klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 28.4. klo 14.30 - 15.25

Yle Areenassa 7 päivää

Amerikkalainen musta urheilija Jesse Owens voitti neljä kultamitalia Berliinin olympiakisoissa vuonna 1936.

Voitto raivostutti natseja, mutta jyrkän rotuerottelun takia ei Owensia juuri juhlittu Yhdysvalloissakaan.

Kun tähtiurheilija saapui kotimaahansa, hänellä oli vaikeuksia löytää hotellihuonetta kaupungista, jossa mustaihoisten syrjintä oli enemmän sääntö kuin poikkeus.

 

Lahjakas ja lannistumaton

Owensin poikkeuksellinen lahjakkuus keksittiin jo varhain. Kyvykästä urheilijaa kosiskeltiin useihin yliopistoihin, mutta ihonvärinsä vuoksi hän ei voinut asua samalla kampuksella valkoihoisten nuorten kanssa.

Silti Owens tunnettiin kärsivällisenä ja rauhallisena kaverina, jota vastoinkäymiset eivät lannistaneet.

 

Berliinin poliittiset kisat

Berliinin olympialaisten ilmapiiri oli vahvasti poliittinen.

Dokumentti (Jesse Owens) kertoo, kuinka kisoihin epäluuloisesti suhtautunut Hitler oli rauhoittunut, kun propagandaministeri Göbbels vakuutti hänelle, että kansainväliset urheilukilpailut olisivat oivallinen tapa vakuuttaa muut maat arjalaisen rodun ylivoimasta.

Yhdysvalloissa taas pohdittiin vakavasti, pitäisikö maan jäädä pois natsien olympialaisia, mutta maan olympiakomitean puheenjohtaja vastusti boikottiajatusta.

 

Owens juutalaisurheilijan tilalle

Kisat olivat valtava henkilökohtainen voitto Jesse Owensille, josta tuli kisojen menestynein urheilija natsipuolueen harmiksi.

Natsijohto inhosi sekä mustaihoisia että juutalaisia, mutta juutalaisvastaisuus oli heidän ideologiassaan keskeisempää.

Amerikkalaiseen viestijoukkueeseen kuului kaksi juutalaista, mutta natsit olivat erityisesti toivoneet, että heitä ei nähtäisi urheilukisoissa.

Yllätyksekseen Jesse Owens joutui pikavauhtia korvaamaan toisen juutalaisurheilijan viestijoukkueessa. Voitosta huolimatta tähtijuoksijaa harmitti, etteivät hänen kollegansa voineet osallistua kisoihin.

 

Miehestä tuli legenda

Olympialaisten jälkeiset vuodet eivät olleet helppoja Owensille, vaan hän tarttui työhön kuin työhön hankkiakseen elannon perheelleen.

Menestys kilparadoilla ei tuonut onnea työelämässä, mutta afroamerikkalaisille urheilijoille hänestä tuli legenda.

Tuotanto: PBS.

 

Suosittele56 Suosittelee

Kommentit

torstaina 25.04.2013

Hyvin erikoista oli kilpajuoksu hevosia vastaan. Owensista olen aikaisemmin nähnyt dokumenttielokuvan Jesse Owensin tarina, jossa on kolme osaa. Lisäksi hyllyssäni on Urheilun maailma-kirjasarjaan kuuluva teos Juoksut, jossa on kerrottu, miten hän pystyi lukuisiin ennätyksiin yhtenä ainoana päivänä toukokuussa 1935.

sunnuntaina 28.04.2013

Erikoisinta dokumentissa on se, että vielä näinkin uudessa dokumentissa on paljon puheenvuoroja, joissa vanhoja myyttejä pikemminkin pönkitetään kuin korjataan.

Yhdysvallat oli 1930-luvulla aivan yhtä rasistinen maa kuin Saksa, minkä dokumenttikin kertoo. Hämmästyttävintä on kuitenkin se, että olympialaisiin liittyviä myyttejä ei ole edelleenkään korjattu (Hitlerhän kätteli Owensia ennen poistumistaan stadionilta) ja Owens yritti myöhemmin itse korjata asiasta tehtyjä virheellisiä väitteitä, mutta turhaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä