Historiaa: Mikä tuhosi asteekit?

Julkaistu torstaina 11.11.2010 2 146

Dokumentissa kuvataan dramatisoiduilla osuuksilla muun muassa sitä, miten verenvuotokuumeella saattoi olla tuhoisat seuraukset asteekkiyhteisössä.

TV1 keskiviikkona 17.11. klo 19.00

Asteekkien mahtava valtakunta Meksikossa tuhoutui lähes tyystin 1500-luvulla. Syynä on pidetty espanjalaisten konkistadorien mukanaan tuomia sairauksia.

Asteekit olivat aikansa teknologisesti kehittyneimpiä kansoja, joiden tietoja sairauksista ja esimerkiksi leikkauksista voidaan verrata nykypäivän lääketieteeseen.

Kun tutkijat perehtyivät epidemian aikaisiin taudinkuvauksiin, he huomasivat, ettei esimerkiksi eri ruumiinosien verenvuoto täsmännyt konkistadorien sairauksiin.

Vanhoja puun kantoja tutkimalla selviää, että 1500-luvulla Keski-Amerikassa vallitsi hirveä kuivuus, joka oli pahin puoleen vuosituhanteen. Lisäksi 1545 ja 1576 olivat poikkeuksellisen sateisia vuosia, jolloin pitkästä kuivasta kaudesta kärsinyt Meksiko peittyi rankkasateisiin.

Samankaltaiset sääolosuhteet aiheuttivat Yhdysvalloissa tappavan epidemian, joka levisi jyrsijöiden välityksellä. Olisiko samanlainen epidemia voinut puhjeta myös Meksikossa?

Asteekeista 80 prosenttia kuoli sairauteen, johon vain harva konkistadori sairastui vakavasti. Espanjalaisista tautiin kuolivat lähinnä papit, jotka olivat tulleet käännyttämään kansaa kristinuskoon ja elivät siksi lähempänä tavallista kansaa kuin muut espanjalaiset.

Historiadokumentissa Mikä tuhosi asteekit? (Who Killed the Aztecs?) pohditaan myös mahdollisuutta, että historia toistaisi itseään. Ilmastonmuutos voi tuoda tullessaan vuosikymmeniä kestäviä kuivia kausia ja äkillisiä rankkasateita. Onko vuosituhantemme entistä alttiimpi pandemioille?

Tuotanto: National Geographic.

 

Suosittele146 Suosittelee

Kommentit

torstaina 18.11.2010

En aikaisemmin ole tiennyt, että atsteekkeja kutsutaan myös asteekeiksi. Taudit eivät ilmeisesti olleet harvinaisia muinaisilla kansoilla. Kiintoisa oli myös dokumentissa nähty havaintoesimerkki, jossa väestön määrää kuvailtiin makeisilla.

lauantaina 10.12.2011

Mielestäni tässä oli ohjelma jonka tiedot ei vanhene vähään aikaan.
Tässä hyvä esimerkki miten eri tutkimusaloja yhdistämällä saadaan
asioita selvitettyä.
TOIVOISIN ETTÄ TÄMÄ OHJELMA ESITETÄÄN VIELÄ UUDELLEEN.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä