Historiaa: Napalmin polttama tyttö

Julkaistu keskiviikkona 18.08.2010 2 168

Kim Phuc asuu nykyään perheensä kanssa Kanadassa.

Vuonna 1972 maailmalle levisi Nick Utin ottama kuva, jossa alaston yhdeksänvuotias vietnamilaistyttö juoksee henkensä edestä pakoon kotikylänsä pommitusta. Napalmpommi-isku tuhosi tytön kotikylän ja poltti pahoin tämän ihoa. Millaisissa oloissa valokuva otettiin, ja kuinka se muutti tytön elämää?

Valokuvaaja Nick Ut voitti Pulitzer-palkinnon kuvastaan, ja valokuva pelasti myös Kim Phuc -tytön elämän. Kuvaaja vei hänet lähimpään sairaalaan, ja julkisuuden ansiosta tyttö pääsi Saigonin erikoisklinikalle, vaikka häntä olisi muuten pidetty toivottomana tapauksessa, joka kuolisi vammoihinsa kuitenkin. Kuvaa käytettiin sittemmin myös kommunistipropagandassa, kun Pohjois-Vietnam voitti sodan.

Kim Phuc asuu nykyään perheensä kanssa Kanadassa. "Tätä on varmaan vaikeaa uskoa, mutta joskus muistelen mielelläni sitä pikkutyttöä, joka juoksi kiljuen pitkin tietä. Hän on sodan symboli, mutta myös huuto vapauden puolesta." Dokumentissa esitellään tuon maailmankuulun valokuvan syntyä, tutustutaan kuvauspaikkaan ja kerrotaan, miten yksi kuva muutti kaikkien siihen osallistuneiden ihmisten elämän.

Tuotanto: WDR / ARTE, 2009.
 

Suosittele168 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 24.08.2010

Olen itse ollut tässä Vietnamin museossa jossa kuva myös on, tammikuussa 2009. Tunnistin sen heti Suomen Kuvalehden kuvaksi. Olen nähnyt kaikki sen sodan kauheuksien kuvat kaikissa maissa Vietnam-Laos-Kambodia. Kävimme myös vankilassa jossa amerikkalaisia pidettiin. Aika hiljaisina tulimme bussiin. Make peace not war. Kiinnostuneena odotan raporttianne on TV.
Marjatta Elfving

keskiviikkona 25.08.2010

taas yksi sota joka pitäisi muistaa, historian ei tarvitse toistaa itseään. Odotan innolla dokumenttia.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä