Historiaa: Saksa vuonna 1937

Julkaistu maanantaina 23.09.2013 13 35

Kuvassa työpalvelua Bayerissa vuonna 1937.

TV1 keskiviikkona 25.9.2013 klo 19.00 - 19.55

Yle Areenassa 30 päivää

Kesällä 1937 amerikkalainen Julien Bryan sai erikoisluvan matkustaa Kolmanteen valtakuntaan ja kuvata siellä näkemäänsä.

Dokumentin (Inside Nazi Germany) filmille tallentui materiaalia, jota isännät eivät olisi halunneet muun maailman näkevän.

 

Nuoret miehet kannattivat Hitleriä

Historioitsijat ovat myöhemmin pitäneet vuotta 1937 vähiten kiinnostavimpana natsihallinnon 12 vuodesta, mutta tuona vuonna kuitenkin luotiin edellytykset sodalle ja juutalaisten joukkomurhalle.

Erityisesti nuoret miehet, jotka olivat aikuistuneet natsihallinnon aikana, kannattivat avoimesti Hitleriä ja liittyivät poliittisiin nuorisojärjestöihin, joiden tarkoitus oli valmistaa heitä sotaan.

Natsihallintoa ihailtiin myös muualla maailmassa, kuten lamasta kärsivässä Yhdysvalloissa.

 

Kansa oli hiljennetty

Saksan hurja työttömyys oli vähentynyt vauhdilla, uusia taloja ja teitä rakennettiin, rikoksia tehtiin yhä vähemmän ja kansalle riitti ruokaa.

Toisaalta amerikkalaisdokumentaristit huomasivat, että kansa oli myös oudon hiljainen: oppositiota ei ollut, asioista ei oltu eri mieltä ja työväenliike oli tukahdutettu.

Tehtaissa ei sallittu kokoontumisia tai lakkoja. Työolosuhteista valittaminen olisi merkinnyt rikosta maan hallitusta vastaan. Toisinajattelijat eivät myöskään uskaltautuneet Bryanin kameran eteen.

Tuotanto: Spiegel TV yhteistyössä BR ja ARTE, Saksa.

 

Muualla verkossa

Elävä arkisto: Toinen maailmansota Saksan hyökkäyksestä Stalingradiin

 

Suosittele35 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 25.09.2013

Ylen natsiörinäviikot jatkuvat, kohta varmaan tehdään dokkari natsien lemmikeistä jne....

keskiviikkona 25.09.2013

Vanhat taistolaiset ja heidän monikultturismia kannattavat lapsensa ovat edelleen vastaamassa Ylen ohjelmapoltiikasta. Pakkomielle natseihin on jo jotenkin sairaalloista, juuri viime viikollahan tuli ohjelma "Hindenburg ja Hitler" sekä äärivasemmiston yksipuolinen propagandatuokio uusnatseista. Mihin tällä rituaalisella, yksipuolisella, jankkaamisella pyritään? Herättämään keinotekoinen valkoinen syyllisyys, jotta 5.kolonna voi avata portin kolmannen maailman miljardimassoille. Julkisen tiedottamisen neuvostoystävällisyys on vain vaihtunut monikulttuurismiin. Propagandan keinot ovat sen sijaan suomalaisvihamielisillä punamädättäjillä pysyneet samoina. Natsit sitä, natsit tätä, kauhistukaa ja kannattakaa meitä....

keskiviikkona 25.09.2013

Jos v.1937 olisi tehty dokkari Neuvostoliiton oloista, kuvaus olisi ollut hyvin pitkälle samankaltainen."Työläisten paratiisi" eli pelossa kun kuka tahansa olisi voinut joutua yöllä pidätetyksi NKVD:n toimesta. Olen käynyt Liettuan KGB-museossa ja näin mm. teloituskammion. Uhrit tuotiin sinne yöllä ja ammuttiin erään erikoisyksikön toimesta (yli 1000 uhria).Puhumattakaan sitten että Isä Aurinkoinen vei viljan pois Ukrainan väestöltä myydäkseen viljan ulkomaille. Seurauksena 6 milj. ihmistä kuoli Ukrainassa nälkään.

keskiviikkona 25.09.2013

TV1:n historiadokumenteiksi poimitaan kansainvälisestä tarjonnasta parhaat ja kiinnostavimmat. Aihepiiri, josta yhä tuotetaan paljon historiaohjelmia, on toinen maailmansota, siihen johtanut kehitys ja sodan vaikutukset.
Tämän vuoden noin 50 historiadokumentista seitsemän käsittelee Saksaa ja toista maailmansotaa. Jollekin se on liikaa, joku toinen taas haluaisi katsoa huomattavasti useamman ko. aihepiirin ohjelman.
Pyrimme teemoittamaan ohjelmapaikan tarjontaa ja nyt kolmen peräkkäisen dokumentin aiheena on Natsi-Saksa eri näkökulmista. Seuraavan kokonaisuuden "punaisena lankana" ovat brittikuninkaalliset. Esitämme mm. kaksiosaisen sarjan Yrjö V:stä ja kuningatar Marystä.

Airi Vilhunen
ohjelmapäällikkö, Yle TV1

keskiviikkona 25.09.2013

Voisiko Yle pohjoismaisine ja balttilaisine kumppaneineen tehdä ohjelman Neuvostoliiton oloista ennen toista maailmansaotaa? Olisi mielenkiintoista tietää, miten sillä puolen varustauduttiin sotaan.

keskiviikkona 25.09.2013

Mm ihmiskokein, kuten esimerkiksi tässä http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/dokumentit/historiaa-neuvostoliiton-ihmiskokeet ...

Välillä tuntuu, että kommentoijat eivät katso näitä ohjelmia tai seuraa asiaa. Mutta heti kun tulee jokin aihe, joka antaa pontta sanoa jotain muuta niin sanallinen säilä viuhahtaa.

keskiviikkona 25.09.2013

Olisiko mahdollista saada ruutuun myös Brittiläistä Imperiumia kriittisesti käsitteleviä ohjelmia? Saarelaisethan ovat tuottaneet ihmisuhreja ympäri maapallon jo usean vuosisadan ajan ja edelleenkin Britanniassa on vaiettu Imperiumin julmuuksista ja aiheesta on hankala keskustella julkisesti. Tänä vuonna esimerkiksi 1950-luvun Mau Maun tapahtumia tutkineet tutkijat saivat vahingossa brittihallitukselta papereita, joiden paljastuminen on johtanut laajempaan pohdintaan asiasta ja jopa Britannian myöntymiseen korvauksiin koskien Mau Maun uhreja ja heidän jälkeläisiään. Tosin en ole tietoinen onko aiheesta tehty laadukasta tuotantoa, mutta näkökulma on mielenkiintoinen ja ajankohtainen.

keskiviikkona 25.09.2013

Mielestäni nämä Saksaa käsittelevät dokumentit ovat kiinnostavia ja olen iloinen, että televisiossa ylipäätään näkyy hyviä dokumentteja kaiken sälän keskellä.
Hienoa, että Yle jatkossakin lähettää laatudokumentteja!

perjantaina 27.09.2013

Kylläpäs tietylle porukalle ottaa koville että televisiosta lähetetään ohjelmaa josta he eivät poliittisista syistä pidä. Liippaako liian läheltä omaa ideologiaa?

perjantaina 27.09.2013

Kun järkiargumentit loppuvat, mennään henkilökohtaisuuksiin.

Olen katsonut Yleltä monta mielenkiintoista natsidokumenttia, mutta toivoisin silti enemmän monipuolisuutta Ylen dokumenttitarjontaan. En silti tuntenut pistoa sydämessäni.

perjantaina 27.09.2013

Kuvassa näkyy tavallisen kansan vaurautta, edistystä, hyvinvointia ja onnellisuutta. Kerronnassa puolestaan ei mistään löydetä mitään hyvää. Se on hyvin negatiivista, mitätöivää ja vihaa lietsovaa. Kuva ja kerronta eivät nyt oikein täsmää.

Kerronnan viha- ja valhepropagandamaisuus haisee todella vahvasti. Uskoisin kyllä silti monelle menevän täydestä läpi, ikävä kyllä.

sunnuntaina 29.09.2013

Kiitokset hyvästä dokumenttivalinnasta.

On valitettavaa, että kaikki katsojat ja kommentoijat eivät osaa arvostaa 1900-luvun historiaa. Dokumentissahan on loistavaa kuvamateriaalia mm. Zeissin kameratehtaalta; niitä kameroita myytiin Suomessakin.

maanantaina 07.10.2013

Dokumentissä esitettiin leihtileikkeitä kohdassa 38:15 -- 38:30. Miksi näistä lehtileikkeistä oli pitänyt poistaa jälkikäteen tekstiä?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä