Historiaa: Toisen polven nobelisti

Julkaistu keskiviikkona 17.11.2010 1 134

Irène Joliot-Curie oli fyysikko ja kemisti, joka vanhempiensa tapaan sai Nobelin palkinnon yhdessä miehessä kanssa.

TV1 keskiviikkona 24.11. klo 19.00

Irène Joliot-Curie oli fyysikko ja kemisti, joka vanhempiensa tapaan sai Nobelin palkinnon yhdessä miehessä kanssa. Millaisessa poliittisessa ympäristössä hän teki uraauurtavia tutkimuksiaan radioaktiivisuudesta?

Vuosina 1903-1967 jopa 33 Nobel-palkintoa jaettiin tiedemiehille, jotka tutkivat radioaktiivisuutta. Aikakauden poliittinen tilanne lisäsi ydintekniikan vetovoimaa, ja kisa ydinaseista kiihtyi, kun asiaa alettiin tuntea paremmin.

Dokumentti Toisen polven nobelisti (Out of the Shadow of Her Mother: The Irène Joliot-Curie Story) kuvaa, millaista on luoda oma uransa maineikkaiden vanhempiensa varjossa. Pierre ja Marien Curien vanhin lapsi Irène eli nuoruutensa poikkeuksellisessa ympäristössä. Ensimmäisessä maailmansodassa hän avusti äitiään röntgenlaitteilla varustetuissa autoissa rintamalla ja näki teurastuksen omin silmin.

Irène tutustui häntä nuorempaan tiedemieheen Frédéric Joliot'oon, kun tämä työskenteli hänen äitinsä Marie Curien palveluksessa. Pariskunta meni naimisiin ja alkoi työskennellä yhdessä, ja heidän hedelmällisen yhteistyönsä kruunasi Nobel-palkinto.

Heidän keksimänsä keinotekoisen radioaktiivisuuden periaate pohjusti tietä neutronin löytymiselle. Hiroshiman ja Nagasakin ydinkatastrofit saivat Joliot-Curiet puntaroimaan tieteellisen työnsä tarkoitusta ja ottamaan vahvasti kantaa politiikkaan.

Tuotanto: PBS.

 

Suosittele134 Suosittelee

Kommentit

torstaina 25.11.2010

Fysiikka ja kemia periytyi äidiltä tyttärelle ja toi palkinnonkin. Saavutus sekin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä