Historiaa: Unohdetut vapaustaistelijat

Julkaistu perjantaina 15.04.2011 1 159

Luis Royo (vas.) ja Manuel Fernández osallistuivat vuonna 2004 Pariisissa muistolaatan paljastustilaisuuteen. Laatta paljastettiin Pariisin vapauttamiseen vuonna 1944 osallistuneiden espanjalaisten tasavaltalaisten kunniaksi.

TV1 keskiviikkona 27.6. klo 19.00 - 19.55

YLE Areenassa 30 päivää

Espanjan tasavaltalaisarmeijan 9. komppania oli mukana Espanjan sisällissodassa jo vuonna 1936. Taistelu vapauden puolesta jatkui liittoutuneiden rinnalla vuoteen 1944.

Ranskalaisdokumentissa Unohdetut vapaustaistelijat (La Nueve, ou les oubliés de la Victoire) kaksi veteraania muistelee pitkää sotataivaltaan.

 

Vapaan Espanjan puolesta

Luis Royo ja Manuel Fernandez taistelivat vuosikymmenen ajan ensin oman maansa puolesta, sitten Ranskassa ja Pohjois-Afrikassa palatakseen jonain päivänä vapaaseen Espanjaan.

Toinen heistä toteaa: "Emme taistelleet lipun vuoksi, vaan omien ihanteidemme ja vapauden puolesta."

 

Kylmän sodan todellisuus

Elokuussa 1944 voitto oli vihdoin saavutettu, ja miehet pääsivät ensimmäisten sotilaiden joukossa marssimaan vapautetun Ranskan miehitettyyn pääkaupunkiin.

Toiveet vapaasta Espanjasta musertuivat kylmän sodan tuomaan todellisuuteen. Franco selviytyi ja liittoutui vapaan maailman kanssa.

 

Tyynesti ja arvokkaasti

Veteraanit eivät kerro muistojaan katkeruudella tai mielipahalla. Menneitä muistellaan tyynesti ja arvokkaasti, jopa pilke silmäkulmassa.

Miehet ovat vakuuttuneita siitä, että toimivat oikein – ja jos saisivat elää kaiken uudelleen, eivät muuttaisi mitään.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran huhtikuussa 2011.

 

Suosittele159 Suosittelee

Kommentit

torstaina 21.04.2011

Franco on kyllä historiasta tuttu hahmo. On vaikuttavaa, että peräti kaksi sotaveteraania on kertomassa muistojaan. Olen itse kyllä käynyt Espanjassa, mutten muista, että siellä olisi kerrottu sisällissodasta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä