Katynin syylliset ja syyttömät

Julkaistu perjantaina 25.09.2009 3 180

Andrzej Wajdan elokuva Katyn kertoo puolalaisen upseerin tarinan.

TV1 esittää dokumentin ja elokuvan toisen maailmansodan aikana tapahtuneesta Katynin joukkomurhasta.

Dokumentti sunnuntaina 27.9. klo 16.00

Neuvostoliitto syyllistyi vuonna 1940 toisessa maailmansodassa yli 20 000 puolalaisen sotilaan ja sotavangin murhaan Katynissa, nykyisen Venäjän ja Valko-Venäjän rajalla. Tapaus vaikuttaa yhä Puolan ja Venäjän suhteisiin.

Tanskalaisdokumentissa jäljitetään murhatun puolalaisupseerin jälkeläisiä pääkallon avulla, jonka tanskalainen oikeuslääkäri ja vastarintaliikkeen jäsen Helge Tramsen toi mukanaan työkomennukselta Puolasta.

Wajdan elokuva Katyn tiistaina 29.9. klo 21.00

Puolalaisohjaaja Andrzej Wajdan elokuva Katyn (K15) kertoo toisen maailmansodan aikana tapahtuneesta puolalaisten sotavankien ja sotilaiden joukkomurhasta Katynissa.

Syyskuun 17. päivänä vuonna 1939 Neuvostoliitto vangitsee joukon puolalaisia upseereita ja sotilaita Puolan rajalla. Joukossa on myös nuori kapteeni Andrzej, joka pitää tarkkaa päiväkirjaa tapahtumista. Hänen vaimonsa Anna saapuu tapamaan miestään, mutta Andrzej ei suostu jättämään aseveljiään, vaikka tähän tarjoutuu tilaisuus. Pian Andrzej kuljetetaan neuvostoliittolaisten matkassa vankileirille.

Sodan loppupuolella Anna ei ole edelleen kuullut miehestään pihaustakaan. Virallinen totuus on, että saksalaiset ovat teloittaneet brutaalisti tuhansia puolalaisia sotavankeja Katynin metsiin, mutta Andrzejn nimeä ei löydy uhrien nimilistalta. Vaikka viranomaiset yrittävät salata Katynin tapahtumia, Annalle alkaa hiljalleen selvitä, etteivät joukkomurhan takana olleetkaan natsit vaan neuvostoliittolaiset sotilaat. Kun Andrzejn päiväkirja löytyy, valhe alkaa paljastua.

Wajdan isä yksi uhreista

Elokuvaohjaajan Andrzej Wajdan (s. 1926) elämään ja uraan vaikutti valtavasti Neuvostoliiton suorittama 20.000 puolalaisen upseerin joukkokyyditys ja murha Katynin metsässä Smolenskin liepeillä alkuvuonna 1940.

Wajdan isä oli yksi uhreista, kuten suuri osa maan sotilaallisesta ja älyllisestä eliitistä. Wajda käsitteli useissa elokuvissaan isänsä menetyksen traumaa epäsuorasti, mutta vasta 15 vuotta Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen hän ryhtyi käsittelemään aihetta konkreettisesti.

Sama menetys kosketti lukemattomia äitejä, vaimoja ja lapsia, jotka nousevatkin elokuvan päähenkilöiksi. Elokuvan avauskohtaus on symbolinen - lännestä hyökkäävät Hitlerin joukot ja idästä puna-armeija. Joukko puolalaisia kohtaa sillalla yrittäen paeta kuka mihinkin suuntaan, mutta molemmat vaihtoehdot ovat yhtä huonoja.

Elokuvan anti avautuu helpoimmin puolalaisille, jotka elivät salailun ja valheiden kanssa Neuvostoliiton kukistumiseen asti. Virallinen totuus oli, että natsit olivat suorittaneet murhat. Esimerkinomaisesti Wajda kuvaa, kuinka yksilön suhtautuminen viralliseen totuuteen vaikutti tämän koko elämään. Kerronnan kompleksisuus tuo verisen hirmutyön esille vasta elokuvan viimeisillä minuuteilla.

Kesto 116 min. Ohjaus: Andrzej Wajda. Rooleissa: Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Zmijewski, Danuta Stenka, Jan Englert, Magdalena Cielecka, Agnieszka Glinska, Pawel Malaszynski, Maja Komorowska.

Suosittele180 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 29.09.2009

On erinomaista, että vihdoin myös suomalaisille voidaan näyttää totuus Katynista. ll maailmansodan
jälkeen ainoastaan saksalaisten väitettiin syyllistyneen julmuuksiin, mutta erityisesti Balttian maat joutuivat myös erittäin rankkojen NKVD:n massateloitusten kohteeksi. Sain henkilökohtaisesti USA:sta jo 70-luvulla 16 mm filmikopion Katynin ruumiinavauksista, joihin osallistui myös suomalainen tohtori Saxen. Neuvostoliittolaiset pyrkivät peittämään murhat sillä, että teloituksissa käytetyt patruunat oli Saksasta vuonna 1938 ostanut NKVD ja löydetyt hylsyt viittasivat vuonna 45 saksalaisiin.
Latviassa teloitettiin lähes koko Latvian älymystö vuosina 39-40 ja haudat löydettiin, samoin teloitushuoneet saksalaisten miehitettyä Balttian maat. Teloitettujen määrä ylitti 15.000.

NKVD:n upseeristo edusti n. 90 % ei venäläistä alkuperää olevista ryhmistä koottuja henkilöitä, vaan kasaarien jälkeläisiä. Erityisesti ansioitunut johtaja oli vielä 90-luvulle elänyt Kaganovits, jonka sukulaiset pakenivat Stalinin vainoja USA:han ottaen nimekseen Kagan.

Neuvostoliiton miehitys olisi ollut Suomen upseeristolle ja suojeluskuntalaisille kohtalokas ja johtanut Katynissa samanlaisiin massateloituksiin.

RKK

keskiviikkona 30.09.2009

Professori Heikki Kirkinen käsitteli Sosialististen maiden historia -luentosarjassaan Katynin joukkomurhaa ja totesi sen kiistatta venäläisten tekemäksi hirmutyöksi, jota yrittävät peitellä ja vierittää syyn saksalaisille. Luentosarja pidettiin Joensuun korkeakoulussa lv. 1970-71.

lauantaina 06.04.2013

Toivottavast Tiedonantaja-lehden nettiversiossa kirjoittava nimimerkki Alpo-Topias myös lukee näitä juttuja ja myös uskoo, että venäläiset olivat murhien tekijöitä ei natsit!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä