Kelle riittää ruokaa?

Julkaistu maanantaina 19.09.2011 0 157

Amerikkalaisten viljasiilojen sisältö enää päädy pelkästään ihmisten tai karjan vatsaan, vaan autojen tankkeihin biopolttoaineena.

TV1 keskiviikkona 21.9. klo 23.40

Suomalaisetkin ovat tunteneet kukkaroissaan ruoan hinnan nousun. Mutta viimeksi kuluneen vuoden kehitys saattaa olla vasta alkusoittoa ruokaongelmille, joiden vakavuutta ja kestoa voimme vain arvailla.

Jo kolme miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti kärsii aliravitsemuksesta. Yksi miljardi näkee nälkää, ja heitä on vuosien 2007 ja 2008 ruokakriisin jälkeen 130 miljoonaa enemmän.

Kelle riittää ruokaa? (Seeds of Hunger) on Yves Billyn ja Richard Prostin dokumentti globaalista ruokakriisistä, joka uhkaa maailman köyhiä valtioita.

 

Ruokapula yllätti

Ruokapula yllätti valtiot ja hallitukset keskellä globaalia kasvuhurmaa. Ilmastonmuutos, muutokset ruoantuotantorakenteissa ja kulutustottumuksissa sekä pako maalta kaupunkeihin ovat sotkeneet tuttuja kuvioita, ja ruoan hinta on noussut maailmanlaajuisesti.

Geenimuunnellun soijan ja maissin tuotannosta on kehittynyt tuottoisa bisnes, kun ne ovat kasvattaneet osuuttaan polttoaineiden raaka-aineina ja karjatalouden rehuna.

Samaan aikaan ruokapula pahenee köyhissä maissa ja erityisesti Afrikassa, joka on riippuvainen kansainvälisten avustusjärjestöjen ruoka-avusta. Kansainväliset järjestöt, kuten maatalousjärjestö FAO, ovat vaatineet ruoka-avun lisäämistä.

 

Viljelysmaa hupenee

Ruokakriisi saa lisää uhkaavia piirteitä, kun otetaan huomioon, että ilmastonmuutos syö viljelyskelpoista maaperää; tällä hetkellä erityisesti Australiassa ja eripuolilla Kiinaa.

Aasian talouskasvu lisää räjähdysmäisesti liha- ja maitotuotteiden kysyntää. Afrikassa valtion tukemaa viljaa myydään kuivaan etelään, jossa oma tuotanto alkaa hiipua kokonaan.

Maailman vilja-aitat, Yhdysvallat ja Argentiina, supistavat omaa viljan vientiään etanolituotannon takia.

Ruoantuotanto tulisi turvata jokaisessa maassa, eikä sen pitäisi olla altis osakemarkkinoiden ailahteluille. Muuten globaalilla ruokakriisillä voi olla tuhoisat vaikutukset.

Tuotanto: Andana Films, Ranska 2008.

 

 

Suosittele157 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä