Kiehtova maailma: Amerikan valtatie 66

Julkaistu torstaina 14.03.2013 11 135

Skottinäyttelijä Billy Connolly ajaa historiallisen reitin moottoripyörällä Chicagosta Kaliforniaan.

TV1 tiistaisin 19.3. - 9.4. klo 19.00 - 19.45, uusinta perjantaisin klo 16.00 ja lauantaisin klo 8.05

Yle Areenassa 30 päivää

Skottinäyttelijä Billy Connolly ajaa dokumenttisarjassa (Billy Connolly: Route 66) historiallisen Route 66 -reitin moottoripyörällä Chicagosta Kaliforniaan.

Reitti liittyy olennaisesti amerikkalaiseen populaarikulttuuriin ja unelmaan, mutta mistä syystä, ja mikä innoitti Billyä lähtemään tälle matkalle?

Tuotanto: ITV, Iso-Britannia.

 

19.3. osa 1

Billy lähtee liikkeelle Illinoisin osavaltiosta, Chicagosta. Ensivaikutelma saadaan pyörän selästä, kun Billy kertoo, miksi rakastaa legendaarista tuulista kaupunkia.

Hän tutustuu Chicago Tribune -lehden rakennukseen, jonka seinissä on palasia monista maailman tunnetuimmista rakennelmista, kuten Kiinan muurista ja Taj Mahalista. Samalla Billy luo silmäyksen tulevaan reittiinsä kaupungin korkeimman pilvenpiirtäjän näköalapaikalta.

 

Siirtolaiset toivat kaupunkiin jazzin ja bluesin

Kiitos mustaihoisten siirtolaisten, Chicago on nyt jazzin ja bluesin koti. Billy piipahtaa Quinnin kappelin sunnuntaimessussa kuuntelemassa gospelkuoron esitystä.

Quinnin kappelilla oli merkittävä rooli entisten orjien turvapaikkana. Sata vuotta sitten alkanut mustien muuttoliike toi Chicagoon jopa 500 000 afroamerikkalaista hakemaan työtä kasvavista tehtaista.

Bronzeville taas kehittyi jazzin, bluesin ja gospelin keskukseksi, joka muistetaan muun muassa Louis Armstrongin taiturimaisista esiintymisistä.

 

Matka jatkuu maaseudulle Amish-yhteisöön

Reitin varrella kuullaan myös tarinoita pyörillä kulkevasta ilotalosta, reittiä vartioivista jättiläispatsaista, tuhoisasta tornadosta ja maailman parhaista omenapiirakoista.

Billy tutustuu myös Abraham Lincolnin kotitaloon ja maaseudulla elelevään Amish-yhteisöön.

 

26.3. osa 2

St. Louisissa Billy Connolly tutustuu suomalaisen Eero Saarisen suunnittelemaan muistomerkkiin ja syö Tina Turnerin ex-taustatanssijan soulfood-ravintolassa. Raamattuvyöhykkeellä vietetään sisällissodan muistopäivää.

 

2.4. osa 3

Billyn moottoripyörämatka suuntaa tällä erää Texasiin ja Arizonaan. Rodeon lisäksi vieraillaan aavekaupungissa ja käydään poppamiehen puheilla.

 

9.4. osa 4

Billy Connollyn matka historiallisen Route 66 -reitin jäljillä päättyy Kaliforniaan. Viimeinen etappi kulkee Grand Canyonin ja muiden luonnonihmeiden kautta.

 

Muualla netissä:

Wikipedia: Route 66

 

Legendaarinen reitti liittyy amerikkalaiseen unelmaan ja populaarikulttuuriin.

 

Suosittele135 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 19.03.2013

Loistava aloitus sarjalla. Upea reissu tulossa.

keskiviikkona 20.03.2013

Hieno peli alla, Boom Lowrider LR8 Muscle trike... :)

keskiviikkona 20.03.2013

Muistan valtatien 66, koska olen soittanut 90-luvulla kyseistä kappaletta Jussi Raittisen johdolla. Pilvenpiirtäjiä katsoessa henki meinaa salpautua.

keskiviikkona 20.03.2013

Tämä ohjelma antaa lisää vauhtia suunnitelmiin ajaa Route 66 autolla.

lauantaina 23.03.2013

Kiinnostavaa mutta olisi kiva tietää "pyörän" merkki, näytetään niin lyhyitä välähdyksiä, onko sen moottori Harrikasta, joku tiesi että "kuplasta", en usko. Pidän itseäni vanhana mutta äijä on minua kuusi vuotta vanhempi, eihän tässä vielä ole mitään hätää.

tiistaina 26.03.2013

Usa on euro imperiumin vihollinen. Miksi tälläistä roskaa näytetään euro imperiumissa? you tubesta näät tän 2 vuotta vanhan dokkarin , niin ei tarvii ylen antaa.

mannerheimit poijes

tiistaina 02.04.2013

Ajoin reitin ajan kanssa pari vuotta sitten, ja kyllähän ne etäisyydet ja maan laajuus teki vaikutuksen. Kun vielä ajattelee miten ihmiset ajeli vanhoilla hoppa-fordeilla etsimään uutta elämää lännestä (mukana koko suku ja omaisuus) niin kyllä alkoi arvostamaan reittiä ihan eri tavalla.

lauantaina 13.04.2013

voisiko joku kertoa mitä biisejä oli jaksossa 4. Kaikki tuttuja, mutta yhden esittäjää en saa millään mieleeni.

lauantaina 13.04.2013

yo are best

lauantaina 13.04.2013

osa 4. Filmin kohdassa 29.48, mikä biisi ???

sunnuntaina 21.04.2013

Tällasia ohjelmia lisää! Prätkäseikkailuja ja reittejä

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä