Kiehtova maailma: Ihmisen planeetta

Julkaistu torstaina 08.03.2012 3 188

Mongoliassa metsästäjät kouluttavat kotkia pyydystämään vuoristossa eläviä kettuja ja susia.

TV1 päivittäin 23. - 31.12.2013 klo 8.05 - 8.50

Yle Areenassa 7 päivää

Ravintoketjun huipulla tuhansia vuosia keikkunutta ihmistä voidaan kutsua super-eläimeksi, koska se on lajeista ehdottomasti menestynein.

Kahdeksanosainen Ihmisen planeetta (Human Planet) kertoo ihmisen ja luonnon monimuotoisesta ja haastavasta suhteesta.

 

Sopeutuva ihminen

Ihminen on pystynyt asettumaan hyvin erilaisille seuduille aina arktisista olosuhteista vuoristoihin ja viidakkoihin.

Tämä on vaatinut mukautumista, rohkeutta ja muiden lajien hyödyntämistä.

Jokaisessa sarjan jaksossa tutustutaan erilaisiin olosuhteisiin, joihin sopeutuminen vaatii erilaisia ratkaisuja.

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2010.

Sarja on esitetty edellisen kerran TV1:llä keväällä 2012.

 

23.12. Valtameret

Kuinka ihminen on kyennyt asuttamaan maapallon kaikki kolkat? Sarjan avausjaksossa tutustutaan merten rannikoilla ja saarilla elävien kansojen kekseliäisiin pyyntimenetelmiin. Lembatan saarella Indonesiassa kalastajat pyydystävätkaskelotteja edelleen vanhaan kunnon Moby Dick -tyyliin vain köykäiset laivat ja harppuunat apunaan. Vaaralliset pyyntiretket kuitenkin onnistuessaan ruokkivat koko kylän. Saarilla ja rannikoilla asuvat ihmiset ymmärtävät usein merta tavalla, jota tiede ei pysty vieläkään selittämään.

 

24.12. Autiomaat

Atacaman aavikko on maapallon kuivinta seutua. Kuinka siellä asuvat ihmiset hankkivat vetensä? Sateiden jälkeen autiomaat kuitenkin muuttuvat värikylläiseksi paratiisiksi.

 

25.12. Pohjoinen napa-alue

Grönlannin inuitit ovat mestareita pyytämään valaita. Pohjois-Norjan saamelaiset paimentavat porotokkiaan ikiaikaiseen tapaan. Mutta kuinka kauan tällainen elämäntapa voi jatkua?

 

26.12. Viidakot

Maailman sademetsät pursuavat elämää ja siellä asuvat kansat ovat oppineet hyödyntämään luonnon antimia. Millaisista aineksista on Brasiliassa asuvan matis-heimon puhallusputki tehty?

 

27.12. Vuoristot

Kuinka inkojen jälkeläiset Perussa lepyttävät kotivuortaan taatakseen hyvän sadon? Andeilla tehdään myös pitkiä vaelluksia korkealle sijaitseville jäätiköille, millaisesta seremoniasta on kyse?

 

28.12. Ruohotasangot

Etiopian ruohotasangon paimentolaiskansa varautuu kuivaan kauteen kaivamalla valtavia ja vyörymisherkkiä kaivoja. Karjalaumojen ajaminen uusille laitumille on myös osa aikuistumisriittiä.

 

30.12. Joet

Valtaosa maailman väestöstä elää suurten jokien varsilla ja Kiinassa hankitaan lisää viljelysmaata muuttamalla joen juoksua. Hirssin varassa elävät dogonit syövät kerran vuodessa pyhän kala-aterian.

 

31.12. Kaupungit

Yli puolet maailman väestöstä elää kaupungeissa ja ihmiset ovat niitä rakentaessaan kenties ajatelleet tekevänsä pesäeroa villiin luontoon. Eläimet eivät suostu kuitenkaan helpolla luovuttamaan.

 

Suosittele188 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 17.03.2012

Ihmisen planeetta?

Ja dokumentin ensimmäisiltä minuuteilta kuvaa hyvin aikamme ihmisen näkökulma planeettaamme. Meri on pelottaava ja uhkaava. Valas peto, joka tulee tappaa.

Miksi emme kunnioita ympärillämme olevaa kauneutta sitä säilyttäen ja suojellen? Onko kaikki tapettava tieltämme? Ei tämä ole ihmisen planeetta, puut ja valtameret olivat täällä kauan ennen meitä.

lauantaina 17.03.2012

Luonto-ohjelmat ovat kiinnostavia.

Minua kiinnostaisi Panaman kanava.

Työskentelin 60-luvulla eräällä laivalla, joka vei rahtia ja autoja Ruoitsista yhdysvaltoihin.
Laivalla oli myös parikymmentä matkustajaa, he majoittuivat ja ruokailivat luksusluokan huoneissa ja ravintolassa.

Lähtö Göteborgista , jossa jäänmurtaja avusti.
8 vrk:n jälkeen näkyi ensimmäisen kerran Atzorien saariryhmän valot, tästä jatkoimme 4 vrk saavuimme Venetzuelaan Puantarenakseen, Caracasiin, jossa laiva pysähty ja jätti sinne tilattua tavaraa.

2 vuorokauden jälkeen saavuimme Panaman kanavalle, jossa oli muistaakseni 8 sulkuporttia, joissa laiva nostettiin seuraavalle sululle, sulkemalla portit ja päästämällä vettä sulkuun, jonka avulla laiva nousi noin 10-12 metriä, josta siirryimme seuraavalle portille. Sulkuja oli muistaakseni 8 kpl joidenka avulla laiva pääsi Atlantilta Tyynelle valtamerelle.

Jatkoimme matkaa Guatemalan, Costarican, El Salvadorin ohitse, jonka jälkeen saavuimme Kaliforniaan jossa laivasta purettiin tilattuja tavaroita ja autoja mm. (170 Volvoa), jatkoimme San Fransiscoon San Pedroon Los Angelesiin, josta jatkoimme matkaa Kanadaan Oakland Stockton New Westminster Portland.
telakalla korjattavana
Laivan piti jatkaa matkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan Havajille, mutta laiva oli ollut 2 viikoa liian kauan telakalla, jotenka laiva palasi takaisin samaa reittiä, eikä valitettavasti käynyt Havajilla.

Panamalle on käsittääkseni rakennettu uusi kanava, joka on osittain rakennettu uudelle väylälle?

Kanava on kaiketikin merkittävä väylä, joka lyhentää matkaa tuhansia kilometrejä Euroopasta Tyynelle valtamerelle, laivojen ei tarvitse kiertää Afrikan kärjen kautta.

Kuinka suuri korkeusero on Atlantin ja Tyynen valtameren välillä?

Olisiko mahdollista, että kanavasta ja muista vastaavista kanavista tehtäisiin ohjelma?
--------------------------------

torstaina 22.03.2012

hyvä ohjelma. evoluutioita on liiankin paljon. tämä oli aika kiva ja erilainen.asiallinen.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä