Muisti: Akat asialla

Julkaistu tiistaina 13.11.2012 2 77

Vanha Akkaansilta oli pukkisilta, joka purettiin ennen jäiden lähtöä ja kasattiin taas jäiden lähdön jälkeen.

TV1 sunnuntaina 18.11. klo 18.45 - 19.15

Yle Areenassa 30 päivää

Akat asialla on uskomaton tarina talkoohengestä ja pohjalaisten akkojen ja ukkojenkin tahdosta aikana, jolloin tarvittiin neuvokkuutta ja oma-aloitteisuutta.

 

Silta kökkähengellä

Isonkyrön Ulvilan kylästä katsottuna kauppa ja posti olivat Kyrönjoen toisella puolen, samoin koulu. Lapset olivat vaarassa päivittäin, sillä heidän oli ylitettävä Kyrönjoki kouluun mennessään.

Sulana aikana ylitys tehtiin veneellä, ja jään kantaessa käveltiin jäitä pitkin. Onnettomuuksilta ei vältytty. Oli tehtävä silta! Eteläpohjalaisen kökkä- eli talkoohengen avulla saatiin aikaan Kyrönjoen ylittävä silta Isonkyrön Ulvilan kylästä Valtaalan kylään.

Vuonna 1947 käyttöön otettu puinen pukkisilta sai aloitteen tehneiden akkojen kunniaksi nimen Akkaansilta. Pukkisilta vaati vuosittaisen purkamisen ja rakentamisen jäidenlähdön aikaan.

 

Uudempi Akkaansilta

Monen kylän uuttera yhteishenki oli vertaansa vailla, ja kökkäväkeä löytyi. 1970-luvulla alettiin suunnitella pukkisillan korvaavaa pysyvämpää siltaa, teräsristikkosiltaa. Tämä silta toteutui, ja edeltäjänsä mukaan sekin nimettiin Akkaansillaksi.

Dokumentissa aikalaiset muistelevat kovia ja työteliäitä vuosia. Kertomuksia kuvittavat ainutlaatuiset 8 mm:n filmit aina pukkisillanvalmistelun ajoista teräsristikkosillan vihkiäisiin.

Ohjaus: Juha Rinnekari, Yle 2012.

 

Muualla netissä:

Muisti

 

Suosittele77 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 25.11.2012

Kiinnostava dokumentti. Kuulin että TV-1:ssä esitetty versio on riisuttu versio ja täysi versio olisi 10 minuuttia pitempi. Onkohan tuota mitenkään saatavilla?

maanantaina 10.12.2012

Kysy Villavintistä, Isonkyrön museolla toimivasta käsityömyymälästä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä