Muksalman pieni ihme

Julkaistu torstaina 16.12.2010 2 142

Jura ja Andrei Krohmalev palaamassa merilevän keräykseltä Pienen Muksalman saaren satamaan Vienanmerellä.

TV1 tiistaina 21.12. klo 18.30

Jura Krohmalev on Vienanmeren Pienen Muksalman valopilkku. Hän on saapunut kesäksi isänsä mukana auttamaan ukkia ja mummia merilevän kerääjien prikaatin töissä.

Vienanmerellä, Pienen Muksalman saaren merilevänlevän kerääjien prikaatiin on isänsä Andrein mukana saapunut 8-vuotias Jura Krohmalev. Myös Solovetskin luostarin kylässä asuvat mummi ja ukki työskentelevät kesät saarella.

Jura on vilkas lapsi joka auttaa kaikkia mielellään, mutta unohtuu usein leikkeihinsä. Zina-vuohi on paimennettava pois kasvimaalta ja siipirikkoinen lokki on pelastettava laivojen hautausmaalta.

Kun isä ja ukki tuovat karbas-veneillään merileväkuorman satamaan alkaa tarmokas hyörinä; levät on saatava heti kuivumaan. Paras päivä on se, kun Jura pääsee mukaan merelle, koska siellä voi nähdä hylkeitä ja maitovalaita.

Valkeameri, Beloje more on Barentsinmeren mahalaukku. Lyhyen, mutta valoisan kesän aikana Pienen Muksalman saaren merilevänkerääjien prikaati ahkeroi.

Laajalta Venäjän maalta on saapunut nelisenkymmentä miestä raskaaseen työhön nostamaan käsivoimin merenpohjasta merilevää josta Argankelin tehtaassa valmistetaan kauneusvoiteita ja sampoita.

”Meren vihreä kultaa” voidaan leikata vain tyyninä päivinä laskuveden aikaan. Levää leikataan pitkillä viikatteilla, eli ”targoilla” ja ne ripustetaan piikkilangoille kuivumaan ja niputetaan varastoon laivaa odottamaan.

Pienen Muksalman prikaati saa kolmessa kuukaudessa kuivatuksi laminariaa 150 tonnia, joka on yli puolet koko Vienanmeren tuotannosta.

Juha Taskisen ohjaama dokumentti kertoo kylän erikoisesta elämästä, Jura-pojan leikeistä ja toiveista. Muksalman pienestä ihmeestä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Taskinen, kuvaus ja leikkaus: Markku Tissarinen, vedenalaiskuvat: P.P. Shirshov Institute of Oceanology RAS, Moskova ja Juha Taskinen. Tuotanto: Tmi Juha Taskinen Luontokuvat 2009 ja YLE TV1 Yhteistuotannot Erkki Astala.

 

 

Suosittele142 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 22.12.2010

Kiintoisa aihe!

Harmittaa kun en ehtinyt nähdä dokumenttia. Toivon uusintaa -- eikä tällaisen aiheen kohdalla tietenkään mitään kiirettä ole.

lauantaina 19.02.2011

Kiitoksia
Liikutuin lopussa pitkästä aikaa hyviin kyyneliin asti ...elämän ihanuutta, koskettavaa katsottavaa.

Aija Sinkkonen

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä