Nostiko doping hiihtäjien veriarvot?

Julkaistu keskiviikkona 27.02.2013 3 45

Björn Dählie ylitti maaliviivan 10 kilometrin kilpailussa Trondheimin MM-kisoissa vuonna 1997. Kuva: Antonio Bat / EPA

TV1 torstaina 28.2. klo 22.00 - 23.00, uusinta perjantaina 1.3. klo 15.55 - 16.55

Yle Areenassa 30 päivää

Kaikkien aikojen parhaana mieshiihtäjänä pidetyn norjalaisen Björn Dählien sekä useiden muiden 1990-luvun huippuhiihtäjien epäillään käyttäneen kiellettyjä menetelmiä urallaan.

TV1 esittää tuoreeltaan Ruotsin television SVT:n tutkivan journalismin ohjelman Uppdrag Granskning, joka esittelee vähemmän mairittelevan kuvan kahdeksankertaisen olympiavoittajan Dählien sekä useiden muiden arvokisavoittajien urasta. Dokumentti esitetään SVT:llä keskiviikkona 27.2.

Hiihdon uusia doping-paljastuksia käsiteltiin A-studiossa keskiviikkona 27.2. Aiheesta puhuivat Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö ja SVT:n doping-ohjelman toimittaja Hasse Svens.

 

Kari-Pekka Kyröltä harvinainen testauslista

Ohjelman mukaan sekä Thunder Bayn MM-hiihdoissa 1995 että Lahden maailmancupissa 1997 useilla silloisilla huippuhiihtäjillä havaittiin poikkeuksellisen korkeita veriarvoja, jotka eivät asiantuntijoiden mukaan ole selitettävissä millään muulla kuin kielletyillä menetelmillä.

Toimittaja Hasse Svens on tutkinut viimeisten neljän vuoden ajan useiden huippuhiihtäjien poikkeavia veriarvoja.

Ohjelmassa Svens esittelee Kari-Pekka Kyröltä haltuunsa saaman harvinaisen testauslistan hiihtäjien veriarvoista.

 

Listalla mukana Jukka Hartonen

Luottamuksellisessa listassa luetellaan ne yhdeksän mies- ja viisi naishiihtäjää, joiden hemoglobiiniarvot olivat Lahden maailmancupin yhteydessä tehdyssä ensimmäisessä Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n veritestissä epäilyttävän korkeat.

Veriarvolistan on allekirjoittanut FIS:n silloinen maastohiihdon päällikkö, ruotsalainen Bengt-Erik Bengtsson, joka myös vahvistaa asian ohjelmassa.

Dählien lisäksi korkeat veriarvot on SVT:n mukaan mitattu 90-luvulla muun muassa Thunder Bayssä kolme MM-kultaa voittaneelta Kazakstanin Vladimir Smirnovilta, italialaisilta maailmanmestareilta ja olympiamenestyjiltä Silvio Faunerilta ja Manuela Di Centalta, norjalaiselta olympiamitalistilta Marit Mikkelsplassilta, ruotsalaiselta viestin maailmanmestarilta Lars Hålandilta sekä Jukka Hartoselta, joka Lahden maailmancupissa hiihti uransa parhaan sijoituksen oltuaan viides 15 kilometrillä.

 

Muualla netissä:

Yle Urheilu: SVT: Dähliellä ja useilla huippuhiihtäjille epäilyttävän korkeat veriarvot

Elävä arkisto: Dopingskandaaleja ja Lahden kohukisat 2001

 

 

 

Dokumenttiprojekti: Sinivalkoinen valhe

 

Dokumentissa haastatellaan muun muassa Immo Kuutsaa, joka oli Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja vuosina 1972-85.

TV1 maanantaina 11.3. klo 21.30 - 22.35, uusinta lauantaina 16.3. klo 13.00 - 14.55

Yle Areenassa 7 päivää

Vuoden 2001 Lahden MM-hiihdoista piti tulla jälleen yksi suomalaisen maastohiihdon huippuhetki. Toisin kävi.

Uskalias dokumentti Sinivalkoinen valhe kertoo suomalaisen maastohiihdon raadollisen doping-historian ja paljastaa huippu-urheilussa vallitsevan valheiden verkon.

Seurasi "katastrofaalimaisen suuri häpeä", kun kuusi suomalaista hiihtäjää jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.

Joukkokäry jätti jälkeensä kysymyksiä: oliko kysymys hetken hairahduksesta ja "amatöörien puuhastelusta" vai pitkäaikaisesta, määrätietoisesta ja maailmanlaajuisesta huijauksesta?

 

Uutta tietoa dopingkulttuurista

Sinivalkoinen valhe -dokumentissa käydään läpi dopingin historiaa maastohiihdossa 1970-luvulta alkaen nykypäivään saakka, seurataan vuoden 2001 Lahden MM-kisojen dramaattisia vaiheita sekä vuonna 1998 alkanutta STT:n dopingoikeudenkäyntiä.

Pitkän ja perusteellisen tutkimustyön tuloksena dokumentissa on runsaasti uutta tietoa suomalaisen maastohiihdon dopingkulttuurista; sen synnystä, sen laajuudesta ja keskeisistä vaikuttajista.

Mukana on suomalaisten ja kansainvälisten doping-kulttuurin asiantuntijoiden, valmentajien ja urheilijoiden haastatteluja sekä eri lähteistä koottua arkistomateriaalia.

 

Sankareita hintaan mihin hyvänsä

Dokumentti piirtää armottoman kuvan järjestelmästä, jossa sankareita luotiin hinnalla millä hyvänsä. Keinoja ei kaihdettu eikä kansa kysellyt niiden perään.

Dokumentti osoittaa urheilun kautta, kuinka yhteiskuntamme luo pohjan kaksinaismoralistiselle voitontavoittelulle.

Se herättää myös kysymyksen, heijastavatko urheilun vääristymät koko yhteiskunnan vääristymiä. Toimiiko koko yhteiskunta samanlaisten pelisääntöjen mukaan?

Ohjaus: Arto Halonen. Käsikirjoitus: Arto Halonen, Jouni K. Kemppainen ja Kevin Frazier. Tuotanto: Art Films Production.

 

Muualle netissä:

Sinivalkoinen valhe

 

Suosittele45 Suosittelee

Kommentit

torstaina 28.02.2013

Mielenkiintoista että Norjan TV ei (EI!) lähetä ohjelmaa. Siinä saattaisi olla vaara että tavallinen kansa oivaltaa jotain mitä paikallinen hiihtoliitto ei halua heidän tajuavan. He haluavat pitää hyväpalkkaisen duunin hiihtoliitossa ja jatkaa suomalaisten morkkaamista 'dopingkulttuurista'..

http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.10930567

torstaina 28.02.2013

Kyllä norjalaisten on jossain vaiheessa pakko ruveta omaa pikkupyykkiään pesemään. Tämä tietämättömäksi heittäytyminen ei kauaa kestä.

torstaina 28.02.2013

Olipas dokumentti. Ihan selvää mitä on tehty 90-luvulla hiidossa ja miten siinä on pärjätty. Norjalaiset ihan täysillä mukana. Eniten hämmästyttää, että miten niillä on pokkaa mollata muita. Tuo aika on ollut kestävyysurheilussa ilmeisen laajasti veriarvojen manipulointia. Kyllä se selviää Norjan kansallekin, ei ne sentään missään Pohjois-Koreassa asu.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä