Tosi tarina: Potilaan asiamies

Julkaistu tiistaina 17.04.2012 5 181

Farmaseutti Pauli Puirava (oik.) neuvottelee lääkkeiden vähentämisestä osastonhoitaja Lillemor Öhmanin ja lääkäri Markku Kuusen kanssa.

TV1 sunnuntaina 22.4. klo 18.45 - 19.15

Yle Areenassa 7 päivää

Farmaseutti Pauli Puiravalla on tavoite: hän haluaa parantaa vanhusten elämänlaatua.

Puirava haluaa, että ihminen voi viimeisinä elinvuosinaan nauttia samoista asioista kuin nuorempana.

"Toivon toisille ihmisille samoja asioita, joista minulle tulee hyvä olo. Että he pääsevät ulos, pystyvät liikkumaan ja syömään itse ja ovat kontaktissa ympäristöön – eivätkä eristäydy oman pään sisälle".

Puirava uskoo, että tavoite toteutuu vanhusten lääkitystä vähentämällä.

 

Järkeä lääkkeiden syömiseen

Potilaan asiamies -dokumentti seuraa Puiravan työtä Puotilan vanhainkodissa. Hän työskentelee siellä yhteistyössä lääkäri Markku Kuusen ja osastonhoitaja Lillemor Öhmanin kanssa.

Puirava, Kuusi ja Öhman suunnittelevat yhdessä asukkaiden lääkityksen uudelleen. Lääkeremontin tarkoituksena on, että vanhus tulisi toimeen mahdollisimman vähällä lääkityksellä.

Lääkehuollon järkeistäminen parantaa vanhuksen psyykkistä ja fyysistä vointia.

 

Maija herää horroksesta

Dokumentti näyttää, miten liikuntakyvytön ja päänsä sisälle vangiksi jäänyt Maija alkaa seurata ympäristöään ja syödä itsenäisesti.

"Muutos on ollut valtava. Hän puhuu pulputtaa – vaikkakin omaa kieltään – ja tunnistaa jälleen ympärillään olevat ihmiset. Se oli hyvin liikuttava hetki meille kaikille, kun hän vuosien tauon jälkeen tunnisti iäkkään miehensä", osastonhoitaja Lillmor Öhman muistelee.

Vanhusten elämänlaadunparanemisen lisäksi lääkeremontti säästää rahaa. Yli 160-paikkaisessa Puotilan vanhainkodissa uskotaan, että lääkkeiden käytön vähentäminen säästää vuodessa kymmeniä, jopa satoja tuhansia euroja vuosittain.

Dokumentin on ohjannut Simo Sipola ja tuottanut Nina Stenros YLE Dokumentit.

 

Suosittele181 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 22.04.2012

Aivan ihana ihminen, joka on pystynyt tuomaan elämänlaatua vanhuksille ja dementikoille. Itse käyn lähes päivittäin omaiseni luona ja olen todella tuskastunut, kun vanhuksia vain istutetaan ja lääketokkurassa ovat. Suosittelen terveydenhuoltohenkilöstlle katsottavaksi! Upeaa!

sunnuntaina 22.04.2012

Kiitokset Yle dokumenteille satsaamisesta tärkeään aiheseen. Olen ikääntyneiden hoidossa sosiokulttuurisen innostamisen kannalla. Lääkehoidon sijaan itseä kiinnostavaa tekemistä. Milloin ei kykene tekemään, musiikin äänten ja laulun hoitoa.
Pauli on mies paikallaan ja myös muut hänen ikäluokan farmasian ammattilaiset, jotka ryhtyvät moniammatilliseen yhteistyöhön, lääkäreiden, hoitajien ja sosionomien kanssa.
Arvokkuutta ja aktiivisuutta elämään. Pois turhat lääketokkurat ja -kulut.

Suosittelen dokumenttia ajatusten avaajaksi.

perjantaina 27.04.2012

Aivan ihana ohjelma ja todella fiksu ja ammattitaitoinen tuo Puotilan henkilökunta. Tiimi toimii asiakkaiden hyväksi. Omakohtaista kokemusta hoitotyössä samoille periaatteille; yritin itse tuoda niitä esiin, mutta lääkäri ja toiset hoiturit eivät lähteneet mukaan. Ehdotin hoitavalle lääkärille asiaa, hän kertoi, "tietävänsä miten lääkitään". Sijainen kertoi lääkkeiden olevan vain hoitajia varten. Asiakkaat jäivät meidän ehdoilla petiin, lääkkeillä tainnutetuiksi. Olisi paljon kerrottavaa ja siksi suosittelen hoitohenkilökuntien ja päättäjien katsovan tuon ohjelman. .......
Jospa se avaisi ajatuksia tulevasta.

perjantaina 27.04.2012

Aivan uskomatonta. Olen jo pelännyt pahinta, että hyvät ihmiset ovat kuolleet sukupuuttoon. Melkein aloin itkeä onnesta kun katselin ohjelmaanne potilaan asiamies. Olen taistellut ylilääkityn omaiseni puolesta 2000-luvun alkupuolesta lähtien. Paikka on vaihtunut tänä aikana kolme kertaa ja joka kerran on tehty parannuksia. Pikku hiljaa omaiseni vointi on parantunut alun tolkuttomasta lääketokkurasta elävän kirjoihin palaamiseen. Lääkitys on nyt 1 mielialalääke, multivita-tabletti, struumalääke ja paratabs. Vieläkin pyrkisin poistamaan mielialalääkkeen. Kyseessä on yli 90-vuotias henkilö.
Puiravan ehdotus farmaseuttien käytöstä lääkesotkujen selvittämiseen on enemmän kuin tervetullut. Suomi on kumma maa. Itselleni määrättiin verenpainelääkitys, kuulema loppuiäkseni, yhden käyntikerran perusteella. En koskaan ostanut lääkkeitä. Verenpaineeni on täysin normaali. Minulle määrättiin tilapäisten oireitten takia, loppuiäksi taas, hormonilääkitys. Käytin lääkettä pari kertaa ja lopetin koska en uskonut tarvitsevani lääkettä. Oireita ei ole ollut yli 10 vuoteen. En ole myöskään käyttänyt minulle määrättyjä kolesterolilääkkeitä, koska niillä oli mielestäni sivuvaikutuksia.
Epäilen, että yhtenä syynä terveydenhoidon kyklopisoitumiseen ovat laatujärjestelmät. Ne ohjeistavat kaikkea toimintaa ikäänkuin terveydenhoito olisi liukuhihnatyötä ja terveyskeskukset, vanhusten hoitolaitokset ja sairaalat makkaratehtaita. Laatujärjestelmä-uskovaisuudesta pitäisi päästä eroon ja alkaa käyttä järkeä muutenkin kuin ulkoa ohjeistettuna.

maanantaina 30.04.2012

YLE on ottanut tärkeän asian esille, mutta antanut monopolin Puiravan perheyhtiölle, yrityksessä Pauli, Alli ja Johannes ovat kaikki lääkealan ihmisiä. Tämä tuli erityisesti ilmi ”Inhimillinen tekijä” ohjelmassa jossa sama firma ProEdu esitti vanhaa tietoa unilääkkeistä. Pauli Puiravaa mainostava ohjelma ei sisältänyt asiatietoa. Unilääkkeiästä, joka on vanhusten pahin vaiva ei puhuttu lainkaan. ProEdu edusti Alli Puirava

Vanhusten ylilääkitys ei poistu lääkäreillä ja apteekkareilla, hehän elävät siitä, että ihmiset syövät liikaa lääkkeitä. Kysymys on viranomaisten asia. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos on eriomainen tähän asiaa, siellä on aina esillä myös sosiaalinen aspekti

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä