Ulkolinja: Kasvot Syyrian sodalle

Julkaistu perjantaina 08.11.2013 1 43

Syyriassa sodan kasvot ovat usein surun murtamat. Kuva: Niklas Meltio.

TV1 keskiviikkona 8.1.2014 klo 23.00 - 23.55

Yle Areenassa 30 päivää

Shakkitermi pattitilanne kuvaa hyvin Syyrian kaksi ja puoli vuotta jatkunutta sisällissotaa: kukaan ei pysty voittamaan sotaa, mutta kukaan ei myöskään suostu tekemään rauhaa.

 

Syyrian sota ei ole mediasota

Sota on pysähtynyt numeroiksi: yli 100 000 kuollutta, seitsemän miljoonaa pakolaista Syyriassa ja maan rajojen ulkopuolella Libanonissa, Turkissa, Jordaniassa. Samalla tiedotusvälineiden kiinnostus sotaa ja sen seurauksia kohtaan on latistunut entisestään.

Syyrian sodasta ei koskaan tullut mediasotaa, koska sen kuvaaminen on ollut vaikeaa ja vaarallista. Vain muutamat toimittajat ja valokuvaajat ovat uskaltautuneet perille Aleppoon, pimeyden ytimeen.

Helsinkiläinen Niklas Meltio on yksi heistä. Seitsemän kertaa hän on kuvannut Syyriassa, usein henkensä kaupalla.

Meltion kuvareportaaseja on julkaistu muun muassa Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa, Dagens Nyheterissä ja Svenska Dagbladetissa. Hän on saanut työstään arvokkaita kansainvälisiä palkintoja Yhdysvalloissa ja Euroopassa, viimeksi Perpignaninssa, Ranskassa.

 

Kuvaajan matkaan

Ulkolinja-dokumentti Kasvot Syyrian sodalle (16) nojaa vahvasti Niklas Meltion palkittuihin valokuviin, jotka näyttävät sodan todelliset kasvot. Ne ovat kuten sota itse: raakoja, rujoja, täynnä itkua ja tuskaa.

Dokumentin tekijät seuraavat Niklas Meltiota Aleppon vanhaan kaupunkiin, suuren Umayyad-moskeijan raunioihin, syyrialaisten pakolaisten leireille Pohjois-Syyriaan ja Pohjois-Irakiin.

"Tässäon teille Syyrian kasvot", sanoo mies Aleppon vanhassa kaupungissa. Hän pitää sylissään kaksivuotiasta poikaa, orpoa, jonka isä ja äiti ovat kuolleet, äiti raa'asti kidutettuna ja raiskattuna.

 

Kaikkien sota kaikkia vastaan

Sota, joka alkoi protestina presidentti Bashar al-Assadin diktatuuria vastaan, on muuttunut kaikkien sodaksi kaikkia vastaan.

Opposition joukot sotivat Aleppossa hallituksen joukkoja vastaan, mutta Pohjois-Syyriassa usein ulkomailta tulleet ääri-islamilaiset taistelijat terrorisoivat kurdikyliä: 200 000 kurdia on paennut maasta.

Julmassa sodassa on inhimillisiä hetkiä: sala-ampujan surmaamaa vanhaa miestä ei jätetä kadulle. Nuoret miehet syöksyvät hallituksen sala-ampujien eteen ja hakevat vanhuksen jo mustuneen ruumiin pois. Niklas Meltio kuvaa ja tallentaa pienen hetken Syyrian sodan historiaa.

Dokumentin ovat kuvanneet Ivar Heinmaa ja Niklas Meltio. Ohjaus Ari Lehikoinen ja Vesa Toijonen.

Dokumentti on esitetty edellisen kerran marraskuussa 2013.

 

Syyrian sodan kuvaaminen on ollut vaikeaa ja vaarallista. Kuva: Niklas Meltio.

 

Suosittele43 Suosittelee

Kommentit

torstaina 14.11.2013

Katsoin TV1:stä dokumentin syyriasta.

Mieleeni jäi vanhan miehen kommentti, että ulkovallat ovat puuttuneet Irakin, Afganistanin ja
Bosnian sotiin ja moniin muihin sotiin. Näkemäni perusteella sain kuvan . että siellä
olevia ihmisiä sai vapaasti surmata, ilman , että EU tai kukaan muukaan puuttuisi asiaan.

Nimimerkki Ihminen on ihmisen toivo

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä