Ulkolinja: Litiumakkujen vallankumous?

Julkaistu perjantaina 19.07.2013 2 40

Litiumakkujen erilaisia käyttömahdollisuuksia tutkitaan jatkuvasti.

TV1 torstaina 25.7.2013 klo 22.05 - 23.00, uusinta keskiviikkona 31.7. klo 23.35 - 00.30

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Monissa mobiililaitteissa kuten puhelimissa, tietokoneissa ja kameroissa, on litiumakku. Kun energiapula on pahentunut, litiumin suosio on kasvanut.

Litiumakkuja pidetään aikaisempia akkuja parempina. Dokumentti Litiumakkujen vallankumous? (Die Lithium Revolution) kysyy, onko litium ratkaisu vai itse asiassa kirous, joka luo vakavia ympäristöongelmia?

 

Bolivialla litiumvarannot

Boliviassa on kenties maailman suurimmat litiumvarannot, mutta heikon infrastruktuurin vuoksi ne ovat suurelta osin hyödyntämättä.

Maan presidentti Evo Morales yrittää luotsata Bolivian köyhyydestä ja pitää monikansalliset suuryritykset pois maasta, jotta valtio voisi hyödyntää litiumvarannot itse.

 

Missä akkuja voisi hyödyntää?

Autotehtaat kuten Renault ja Nissan ovat suunnitelleet sähköautoja, jotka soveltuvat massatuotantoon.

Uusi tekniikka saastuttaa vähemmän, eikä tulevaisuuden teollisuus olisi niin riippuvainen öljystä. Onko tekniikka jo tarpeeksi kehittynyttä, jotta litiumakkujen laajempi käyttö olisi mahdollista?

Tuotanto: Gebrueder Beetzja Polar Star Films yhteistyössä mm. ARTE, Saksa 2012.

 

Suosittele40 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 27.07.2013

Varkauden litiumakkutehdas, jonka European Batteries omisti, teki juuri konkurssin. Akut eivät menneet kaupaksi, koska sähköautojen valmistus ei ole edennyt odotetusti.

lauantaina 27.07.2013

Varkauden tehtaan konkurssilla ei ollut mitään tekemistä sähköautojen kanssa. He tähtäsivät sotateollisuus ym. markkinoille, jotka vaativat korkealaatuisempaa tuotantoa. Tarkoituksena oli myös kaupitella akkutehdaskonseptia ja myydä tehtaita akkujen ohessa. Autoihin päätyneet muutamat akkupaketit olivat lähinnä sivutuote. Sössivät asiansa ihan perinteisesti huonolla bisnesidealla ja akkujenhallintaelektroniikan toimimattomuudella.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä