Ulkolinja: Made in Germany

Julkaistu torstaina 21.03.2013 3 57

Saksan menestys on rakentunut vuosikymmenten aikana.

TV1 torstaina 4.4. klo 22.00 - 22.50, uusinta keskiviikkona 10.4. klo 23.25

Yle Areenassa 30 päivää

Saksan talous menestyy, vaikka Eurooppa painii taantumassa. Miksi Saksalla menee hyvin, ja mitä menestyksestä voi oppia?

Ulkolinjan dokumentti (Made in Germany) etsii syitä muun muassa taloudesta, uskonnosta ja taiteista.

 

Elinikäiset työsuhteet, yritys kouluttaa

Saksa on aina jaksanut uskoa omiin vahvuuksiinsa. Tuotannon pitäminen omissa käsissä, pitkät, jopa elinikäiset työsuhteet saman yhtiön palveluksessa, perheyritykset sekä saksalainen työkulttuuri luovat maaperän menestykselle.

Menestys on tullut pikkuhiljaa ja rakentunut vuosikymmenten kieltäytymisten ja kovan työn seurauksena. Saksassa on aina arvostettu alansa ammattilaista, ja usein ammatillinen koulutus tapahtuu yrityksessä.

 

Tuotannontekijät lähellä toisiaan

Dokumenttiin haastatellut yrittäjät korostavat maantieteellistä läheisyyttä: tuotekehitys, alihankkijat, osaavat työntekijät ja asiakkaat ovat lähellä yritystä.

Aurinko- ja tuulivoima eivät ole enää pientä puuhastelua, vaan uusiutuvat energiamuodot kattavat viidenneksen koko maan energiatarpeesta.

Ohjaus: Alexander Oey. Tuotanto: Marie Schutgens, Alankomaat 2012.

 

Suosittele57 Suosittelee

Kommentit

torstaina 04.04.2013

Saksan talousko menestystarina? Jos näin on, ilonaiheet eurotaloudessa ovat todella vähissä.

Maa oli vuoden 2012 lopulla taantuman partaalla, talous edellisvuoteen (2011) verrattuna itse asiassa kutistunut 0,6% ja tuottavuuden kasvu kutakuinkin nollassa (viimeisellä neljänenksellä 0,2%). Uutisista on saatu lähinnä jännittää, ollaanko positiivisen puolella vai tiputaanko alle nollan - tällä on toki vähäistä suurempi psykologinen merkitys.

Ero Ranskaan (kasvu 2012 käytännössä nollassa) - jonka rakenteelliset ongelmat ovat toki isommat - tai Englantiin ei ole kovinkaan suuri.

Saksan talouden nykytilan kuvaus menestystarinana lyö itseään poskelle. Ehkä vastauksia voisi hakea maista, joissa rohkeat talouden uudistukset ovat todella toimineet? Miten olisi vaikka Viro?

torstaina 04.04.2013

Saksa menestyy , koska saksalaiset suosivat omia tuotteitaan aina kun se on mahdollista. Suomalaiset tekee tyhmästi ostelemalla applea ja samsungia ym , vaikka olisi kotimaisempikin vaihtoehto . Pitäisi ajatella niin .että niitä ei ainaakaan osteta kun nekään ei osta meiltä mitään . Saksalaiset on jo 50 - luvulla sanoneet suomea kierrellessään ja luonnonvaroja ym ihastellessaan , rikas maa tyhmä kansa . Energia asioissa olisimme olleet jo aikapäiviä sitten omavaraisia jos olisimme pelanneet toisin , nyt tuhlaamme miljardeja ulkomaisten yritysten ydivoima fiaskoihin .

torstaina 04.04.2013

Aurionkoenergia tuotanto kannattaa vain valtion tuella!!! Useita alan yrityksiä on jo poistunut konkurssin kautta!
Ilman Autoteollisuutta Saksalla ei menisi hyvin vaan hyvin huonosti....?
Mutta minkä Menestys myös on saanut aikaan: Saksan elintaso on noussut sille tasolle, että sen tuotteita ei juurikaan EU maat pysty ostamaan; kilpailukyky on nyt äärirajoillaan...mistä ensisijaisesti muut EU maat tulevat raskaasti kärsimään...kun ruokittavia tulee Idän uusista EU tulokkaista tuhansittain yhteiskunnan ruokittaviksi...EU on nyt sellaisessa epätasapainossa, että kallistumaa ei ehkä pystytä enään ilman elintasoleikkauksia korjaamaan!?
Terveisin Bayerista

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä