Ulkolinja: Varkaita auringossa

Julkaistu tiistaina 19.11.2013 0 4

Häädettyjä ihmisiä puolustava kansanliike vaatii halllitusta puolustamaan omia kansalaisia, eikä vain omia korruptioon syyllistyneitä ministereitä.

TV1 torstaina 21.11.2013 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 27.11. klo 23.00

Yle Areenassa 30 päivää

Espanjalainen elokuvaohjaaja Fernando Leon de Aragoa ohjasi 2001 elokuvan "Los Lunes Al Sol", maanantait auringossa. Se kertoo työttömistä miehistä, jotka yrittävät säilyttää omanarvontuntonsa, kun elämältä työn mukana putoaa pohja.

Ulkolinja kertoo Espanjasta, jossa työttömiä on jo kuusi miljoonaa, mutta työttömien kohtalo ei ole kummankaan Espanjan pääpuolueen huolenaiheista päällimmäisenä.

Enemmän puolueita huolettaa, miten ne selviävät korruptioskandaaleista, joihin ne molemmat ovat sotkeutuneet.

 

Espanjan oma Watergate

Hallitusvaltaa pitävä kansanpuolue on jäänyt kiinni pimeästä puoluerahoituksesta ja 50 miljoonan euron salaisista tileistä sveitsiläisissä pankeissa. Rahoilla on muun muassa maksettu pimeitä palkkoja puolueen johtohenkilöille.

Sotkusta kirjan kirjoittaneen toimittajan ja kommentaattorin Ernesto Ekaizerin mukaan Barcenas-skandaali on Espanjan Watergate. Sen selvittämisellä mitataan koko espanjan poliittisen järjestelmän uskottavuutta korjata ja paljastaa omat virheensä.

 

Oppositiolla omat sotkunsa

Oppositiossa oleva sosialistipuolue on sotkeutunut mittasuhteiltaan vielä suurempaan skandaaliin.

Andalucian maakunnassa jo yli 120 puolueen aktiivia, puoluetta lähellä olevaa ay-johtajaa ja puolueen jäsentä on joutumassa oikeuteen julkisten rahojen väärinkäytöstä.

”Syytettyjen joukossa on 40 korkeaa maakuntajohtajaa, sama määrä kuin Ali Baballa oli rosvoja”, sanoo El Mundo -lehden toimittaja Fransisco Rosell.

Kyseessä on rahasto, joka alun perin oli tarkoitettu vaikeuksissa olevien yritysten auttamiseen, mutta siitä tuli rahoitusautomaatti, jonka kautta lypsettiin etuja puolueen ja ay-liikkeen kaadereille kymmenen vuoden ajan.

Skandaalin alun perin paljastaneen Rosellin mukaan huijaus oli järjestelmällistä, suunnitelmallista, ja sillä oli maakunnan korkeimman poliittisen johdon tuki ja hyväksyntä.

 

Kansalaiset: Ulos mafia, ulos hallitus!

Korruptioskandaalit ovat syöneet pahoin poliitikkojen uskottavuutta. Kirjailija Cesar Molinas vaatii Espanjaan uutta puoluelakia, joka pakottaisi puolueet sisäiseen demokratiaan ja avoimuuteen rahankäytössään.

Erilaiset protestiliikkeet, nettikampanjat ja hädänalaisia ihmisiä puolustavat järjestöt toimivat aktiivisesti ja vaikuttavat politiikkaan.

"Aktivismi ei vaaranna demokraattista järjestelmää, se yrittää pelastaa sen." Näin sanoo Ada Colau, Asuntolainojen uhrien järjestön keulakuva.

Järjestö sai tänä vuonna Europarlamentin palkinnon ihmisoikeuksien puolustamisesta. Kansalaisaktivistit osoittavat mieltään tunnuksella "ulos mafia, ulos hallitus".

Kun poliittinen järjestelmä on menettänyt uskottavuutensa, niin kansalaisaktivismi haastaa sen kadulla.

Ohjaus Pertti Pesonen, Yle.

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä