Ulkolinja: Veroja köyhille

Julkaistu tiistaina 28.05.2013 1 51

Laivanvarustaja Nikos Vernikos pitää hyvänä Kreikan järjestelmää, jossa kaikkein rikkaimmat laivanvarustajat on vapautettu verojen maksusta.

TV1 torstaina 6.6. klo 22.05 - 22.55, uusinta keskiviikkona 12.6. klo 23.10 - 00.00

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Kreikkalaiset veronmaksajat ovat joutuneet kovan paikan eteen.

EU ja kansainvälinen valuuttarahasto vaativat Kreikkaa tehostamaan veronkantoaan maan budjettivajeen tasapainottamiseksi. Muuten ne uhkaavat katkaista Kreikalle luvatun tukipaketin maksatuksen.

Kreikan hallitus on tehnyt työtä käskettyä. Lämmitysöljyn vero nousi lähes puolella, sähkövero, kiinteistövero ja arvonlisävero ovat myös nousseet. Veronkiertoa on hillitty, taksit ja ravintolat on pakotettu antamaan asiakkaille kuitit joka tilanteessa.

Onko koko Kreikka pantu verolle? Vastaus on ei. Veronkierto on edelleen yleistä, samoin korruptio. Lisäksi Kreikan rikkaimmat välttyvät edelleen maksamasta veroja.

 

"Ei veroja rikkaille"

Nicos Vernicos on kreikan kansainvälisen kauppakamarin puheenjohtaja, laivanvarustaja neljännessä polvessa ja Kreikan rikkaimpia ihmisiä.

Avomielisessä haastattelussa hän torjuu ajatuksen, jonka mukaan myös Kreikan rikkaimmat ihmiset, kuten laivanvarustajat pakotettaisiin maksamaan veroja.

"Me joutuisimme sitten vaihtamaan laivamme jonkin muun lipun alle".

 

Veronkierto yleistä

Maan suurimman oppositiopuolueen Syrizan talousasiantuntija pitää laivanvarustajan puhetta kiristyksenä.

Kreikassa on tuhansia veroparatiiseihin rekisteröityjä yrityksiä, joiden olemassaolon ainoa syy on veronkierto. Kreikkalainen politiikan ja liike-elämän eliitti kätkee offshore-yhtiöiden julkisivun taakse omaisuuksiaan, verottajalta piiloon.

Kreikan eliitin veronkierto tuli päivänvaloon ns. Lagarde-listan tapauksessa. Tuhannet kreikkalaiset olivat tallentaneet varojaan sveitsiläisille pankkitileille, piiloon verottajalta.

 

Poliittinen ja taloudellinen eliitti yhtä

Kreikan hallitus sai tiedot tallettajista käsiinsä, mutta ei kahden vuoden aikana tehnyt mitään. Vasta, kun toimittaja Kostas Vaxevanis sai listan käsiinsä ja julkaisi sen lehdessään, alkoi tapahtua. Poliisi pidätti Vaxevanisin välittömästi.

Tapaus kertoo Vaxevanisin mielestä siitä, miten Kreikan poliittinen ja taloudellinen eliitti ovat yhtä ja puolustavat toinen toisiaan. Köyhät ja keskiluokan voi laittaa maksamaan Kreikan hullujen vuosien laskua.

Nicos Vernicosin sanoin: köyhät ovat tottuneet olemaan köyhiä ja rikkaat rikkaita.

Ohjaus: Pertti Pesonen. Tuotanto: Yle. 2013

 

Muualla verkossa

Yle Uutiset: IMF myöntää "huomattavat virheet" Kreikan pelastuspaketissa

Ulkolinja

 

Georgia Zafiropoulou lämmittää talonsa ja valmistaa ruokansa puuhellalla. Lämmitysöljyä hänellä ei ole varaa ostaa enää sen jälkeen kun kreikan hallitus nosti öljyn hintaa lähes puolella.

 

Suosittele51 Suosittelee

Kommentit

torstaina 06.06.2013

Hyvä dokkari.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä