Ulkolinja: Voittoa aidsilla

Julkaistu perjantaina 18.10.2013 2 42

Lääketeollisuus yrittää estää halpojen aids-lääkkeiden leviämisen.

TV1 torstaina 24.10.2013 klo 22.00 - 23.00, uusinta keskiviikkona 30.10. klo 23.10

Yle Areenassa 30 päivää

Lääketeollisuus monopolisoi 2000-luvulla aids-lääkkeet länsimaiden hallitusten tukemana. Sen, että halvat lääkkeet eivät olleet kehitysmaiden ihmisten saatavilla, arvellaan tuottaneen 10 miljoonaa tarpeetonta kuolemaa.

1990-luvun aids-lääkkeet eivät vielä parantaneet tautia, mutta ne tekivät taudista hoidettavan, jos potilaalla oli rahaa kalliisiin lääkkeisiin.

Kehitysmaissa aids-potilailla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kuolla tautiin.

 

Desmond Tutu kampanjoi lääkejättejä vastaan

Toivo heräsi, kun tautiin kehitettiin edullisia lääkkeitä, mutta silloin suuret lääkeyritykset älähtivät. Halpojen lääkkeiden tulo markkinoille estettiin oikeustoimien uhalla.

Pieni mutta näkyvä aktivistijoukko muun muassa Desmond Tutun johdolla päätti kampanjoida lääketeollisuuden jättiläisiä vastaan. Dokumentti (Fire in the Blood) kertoo, kuinka taistelu jatkuu yhä.

Tuotanto: Dartmouth Films & Films Transit, Yhdysvallat 2013.

 

Suosittele42 Suosittelee

Kommentit

torstaina 24.10.2013

Kaikki kuolevat aikanaan. Yhtään ylimääräistä kuolemaa tämän tapauksen johdosta ei siis ole tullut, koska ko. henkilöt olisivat kuitenkin kuolleet myöhemmin. Ennemminkin olisi syytä kertoa, montako elinvuotta on menetetty.

torstaina 24.10.2013

Silloin kun lääkkeitä kehiteltiin ja tauti levisi niin huomattiin, että tuossa on hyvä rako lääkemyynnille kalliiseen hintaan. Ei lääkkeitä ole koskaan tehty sairaan eduksi, aina sen kasan päällä on istunut nämä päättäjät jotka ovat päättäneet minne ne pillerit jaetaan ja mihin hintaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä