Kotikatsomo: Raja

Julkaistu maanantaina 17.02.2014 9 66

Anja Aropalo (Kaija Pakarinen) on antanut Alzheimerin tautia sairastavalle miehelleen lupauksen.

TV1 sunnuntaisin 23.2. - 9.3.2014 klo 21.05 - 22.00, uusinta maanantai-iltaisin klo 22.25

Yle Areenassa 30 päivää

Kotikatsomon uutuusdraama Raja (12) perustuu kirjailija Riikka Pulkkisen samannimiseen menestysromaaniin. TV1 esittää draaman kolmiosaisena minisarjana.

 

Mari kokeilee siipiään

Kirjallisuuden professori Anja Aropalo (Kaija Pakarinen) on antanut Alzheimerin tautia sairastavalle miehelleen (Seppo Pääkkönen) lupauksen. Hän auttaa miestä kuolemaan sitten, kun tämä ei enää muista. Nyt Anjan pitäisi lunastaa lupauksensa.

Anjan pikkusiskon Maritan (Maria Heiskanen) lukiolaisikäinen tytär Mari (Linda Tuomenvirta) kokeilee siipiään elämässä ja törmää myös rujoihin kokemuksiin.

Mari rakastuu äidinkielenopettajaansa Julianiin (Antti Luusuaniemi). Opettaja vastaa Marin tunteisiin.

 

Missä rakkauden rajat?

Hoitokodissa Anja törmää itseään nuorempaan yliopiston tutkijaan Johannekseen (Jani Karvinen). Raskaasta lupauksestaan huolimatta Anja ihastuu Johannekseen.

Julianin kuusivuotias tytär Anni (Aurora Haakana) tuntuu näkevän ja ymmärtävän kaiken. Pystyykö hän rakentamaan rajat, jotka kestävät? Julianin vaimon ja Annin äidin, Jannikan roolissa nähdään Minka Kuustonen.

Tv-sarja kysyy elämän suuria kysymyksiä. Missä on rakkauden ja vastuun raja, missä halun ja rakkauden raja? Missä ovat lain, oikeudenmukaisuuden ja rakkauden väliset rajat?

 

Pohjoismainen yhteistuotanto

Raja (The Limit, Gränsen) on yhteistuotantoa Ruotsin SVT:n ja Islannin RUV:n kanssa. Sarjan on dramatisoinut Daniela Hakulinen ja ohjannut Hanna Maylett. Raja-sarjan on tuottanut Pekka Ruohoranta / Yle Draama.

Ohjaaja Hanna Maylettin aiemmat työt ovat saaneet kiitosta mm. hienosta henkilökuvauksesta. Teatterielokuva Erottamattomat (2008) on tiivis kertomus kahdesta siskosta ja heitä yhdistävästä miehestä. Tv-elokuva Espoon viimeinen neitsyt (2003) kuvaa tarkasti ja raikkaasti kasvamisesta aikuisuuteen. Samoja teemoja kuvasi nuorten sarja Lukio (2008).

Riikka Pulkkisen teoksia on käännetty mm. englanniksi, saksaksi, ruotsiksi, tanskaksi, norjaksi ja hollanniksi.

 

Lukiolaisikäinen Mari (Linda Tuomenvirta) kokeilee siipiään elämässä ja törmää rujoihin kokemuksiin.

 

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen: Mari on päässyt televisioon!

”Mari on päässyt televisioon! Tämä oli ensimmäinen ajatukseni nähdessäni Raja-tv-sarjan. Olen suhtautunut esikoisromaanini julkaisuvuodenjälkeisiin vaiheisiin aina liikuttuneena, aina ajatellen 16-vuotiasta Mari-henkilöhahmoani. Mari on tähän mennessä päässyt myös Australiaan ja Amerikkaan sekä teatterinäyttämölle.”

”Kun kirjoitin esikoisromaaniani, mielessäni oli kaksi suurta teemaa: laki ja pyynnön etiikka. Rajassa siis ylitetään laki useampaan kertaan nojaten pyyntöön, jonka läheinen esittää. Näiden teemojen rinnalle kiilasi myös halu. Halu kuolla, halu elää, halu sinkoutua eroksen avulla ulos ajallisuuden ikeestä.”

”Neljän päähenkilön, Julianin, Marin, Anjan ja Annin, kautta nähtynä nämä eri teemat varioituvat, saavat erilaisia muotoja. Lapsi kokee vastuun ja kuoleman läheisyyden eri tavoin kuin aikuinen. Nuori tyttö saattaa flirttailla katoavaisuuden kanssa niin, että leikki muuttuu huomaamatta todeksi. Mitä käy, kun näin erilaisten hahmojen tarinat risteytyvät?”

”Kun annoin aikoinaan Rajan muokattavaksi televisiosarjan muotoon, olin hiukan huolissani näiden teemojen säilymisestä. Miten tv-sarjan muoto voisi säilyttää näin monimutkaisia ilmiöitä? Huoli oli turha. Sarjan ennakkokatselussa huomasin oppivani jotain omasta fiktiostani. Hahmojen dialogi oli jopa niin sujuvaa, että olin hiukan kateellinen; tämähän on parempi kuin kirja!”

”Vastuu toisesta, vastuu rakkaimmalle liian suuren pyynnön edessä, on ehkä Rajan kipein teema. Kuvat välittävät tv-sarjassa tätä teemaa välillä sanoja painavammin. Ilmeet, eleet ja hahmojen välinen jännite on paikoin henkeäsalpaavaa katsottavaa. Ihmeellistä, miten kamera loihtii esiin minun joskus keksimiäni tunteita.”

 

Suosittele66 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 19.02.2014

En ole lukenut kyseistä esikoisromaania, mutta draama vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.

sunnuntaina 23.02.2014

Missä on sukupuolten välisen akateemisen kommunikaatioviitekehysprosessin välinen raja? Ihan aikuisten struktuuristi?

sunnuntaina 23.02.2014

Kirja- ja tämänpäiväisen ensi-ilta tv-sarjan julkisuusmyllytys käynnissä. Kirjailijan olisi pitänyt todeta Image-lehdessä (1/2014)ja Ylen ´Puoli seitsemän´-ohjelmassa kertoa vaatimattomasti, että viime syksyisen synnytyksen ponnistusvaiheessa (mm. Anna 7/2014) hän ´hups´-yhtäkkiä ei muistanutkaan missä amerikkalaisessa miljoonalevikkeisessä sanomalehdessä hänestä kirjoitettiin.

sunnuntaina 23.02.2014

Olen nähnyt Rajan näytelmänä ja pidin kovasti! Toivottavasti ohjelma vastaa odotuksiani. Riikka Pulkkinen on kyllä aika kova kirjailija heti Sofi Oksasen jälkeen!

sunnuntaina 23.02.2014

Kuka muu tämän on filmatisoinut? Tarina on tullut aiemminkin tv:ssä mutta en saa päähäni minkä maalainen esitys oli ja ketä oli pääosissa.

sunnuntaina 23.02.2014

Hidasta haahuilua moneen kertaan vatvotuissa ihmissuhdeasetelmissa.Ei sytyttänyt. Toivottavasti jatkossa paranee.

Anja-professori kyllä roolissaan hyvä.

tiistaina 25.02.2014

Koskettava aloitus sarjalle, jätti odottamaan mihin ratkaisuihin päähenkilöt kukin omissa tilanteissaan päätyvät. Mari viiltelyineen muistutti omasta varhaisaikuisuudestani, jolloin itse yritin hallita elämää en viiltelemällä itseäni mutta muuten pakko-oireilemalla. Kiitos Yle kun saamme nämä tarinat koettaviksemme näin ruudun välityksellä! Jos vielä pystyisin lukemaan kirjoja, lukisin varmastikin juuri tämän kirjailijan kirjoja.

tiistaina 25.02.2014

Pidin paljon romaanista ja tämä tv-versio on myös kiinnostava. Seppo Pääkkösen roolisuoritus kosketti erityisesti - oma isäni sairastaa Alzheimeria, ja Pääkkösen eleet, ilmeet ja olemus tuntuvat häkellyttävän ja itkettävän tutuilta

tiistaina 04.03.2014

Luin kirjan juuri ennen sarjan alkua. Henkilövalinnat ovat tosiaan osuneet aivan kohdalleen. Sitä vaan mietin, miten selkeän kuvan saa tarinasta sarjan perusteella, jollei ole kirjaan tutustunut. Ehkäpä siihen on saatu kaikki oleelliset tapahtumat. Olen ollut kirjakaupassa töissä 1960-luvulla. Tuli mieleeni, että kirja olisi ehkä silloin joutunut "pannaan" rohkeitten seksikohtausten vuoksi. Mutta aika on muuttunut ja hyvä niin. Suosittelen kirjaa samoin kuin sarjaakin. Riikka Pulkkisen teksti on ihanaa lukea.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä