Teemamatka Tallinna - Turku

Julkaistu maanantaina 19.12.2011 4 141

Mikko Kouki (oik.) ja Juhan Ulfsak tutustuvat toistensa kotikaupunkeihin. Tallinnan Lasnamäki ja Turun Varissuo tuovat mieleen episodielokuvat.

TV1 tiistaista torstaihin 3. - 5.1. klo 18.30 - 19.00 ja perjantaina 6.1. klo 18.10 - 18.55

YLE Areenassa 7 vuorokautta

Näyttelijät Mikko Kouki ja Juhan Ulfsak vierailevat toistensa kotikaupungeissa ohjelmassa Teemamatka Tallinna-Turku.

He kulkevat toreilla, baareissa, kaduilla, teattereissa, museoissa, vankiloissa, lähiöissä, raitiovaunuissa ja ihmisten kodeissa.

 

Osa 1 Puhetta elokuvasta

Sarjan ensimmäisessä osassa Kouki ja Ulfsak tutustuvat toisiinsa ja puhuvat elokuvista.

Matka alkaa Lasnamäen ja Varissuon lähiöistä, jotka ovat kuin episodielokuvia. Matkan aikana Kouki ja Ulfsak käyvät Stalkerin kuvauspaikalla, Riku Korhosen kantabaarissa sekä Tallinnan vanhassa Sõprus-elokuvateatterissa.

 

Osa 2 Neuvostoliitto, kuolema, uskonto ja putkareissu

Sarjan toisessa osassa Mikko Kouki ja Juhan Ulfsak puhuvat asioista, joista on pitänyt vaieta.

Ruissalossa dekkaristi Reijo Mäki muistelee kohtaamistaan KGB:n kanssa. Tallinnassa Kouki ja Ulfsak tapaavat yhden uuden Viron tärkeimmistä kulttuurivaikuttajista, Ene-Liis Semperin. Onko neuvostoajan käsitteleminen yhä ajankohtaista, ja miltä virolainen yhteiskunta näyttää taiteilijan silmin?

Kouki ja Ulfsak päätyvät myös vankilaan. Kahdesti.

 

Osa 3 Sukkahousu-vitsi ei naurata

Sarjan kolmannessa osassa Mikko Kouki ja Juhan Ulfsak puhuvat hassuja.

Sukkahousu-Viro ei naurata Heli Laaksosta. Ohjaaja Rain Tolk on kiusannut Viroa satiirillaan. Naurulle on ollut viime vuosikymmeninä Virossa tilausta. Viro on siirtynyt propagandajulisteiden ajasta nykyhetkeen, jossa kirjailija Jürgen Rooste voi sanoa Neuvostoliittoa dadaistiseksi taideprojektiksi.

Onko huumorilla enää rajoja?

 

Osa 4 Minä ja sinä - keskipisteitä

Viimeisellä Teemamatkalla Mikko Kouki ja Juhan Ulfsak tavoittelevat unelmia. Matkalla pohditaan, onko taiteilijan ammatti valinta vai ainoa mahdollinen tie?

Matka alkaa Naissaaresta, jonne kuoronjohtaja ja kapellimestari Tõnu Kaljuste on rakentanut unelmiensa oopperatalon. Kirjailija Riku Korhonen siteeraa illan tultua puolalaista kirjailijaa Witold Gombrowiczia: "Minä olen maailmankaikkeuden keskipiste, mutta niin olet sinäkin."

 

Kaksi näyttelijää

Mikko Kouki on näyttelijä, teatterin johtaja ja käsikirjoittaja. Hän on tunnettu elokuvista Paha maa, Riisuttu mies ja Käsky. Helmikuussa Kouki nähdään Louhimiehen ohjaamassa elokuvassa Vuosaari.

Juhan Ulfsak on tallinnalainen näyttelijä, joka oli perustamassa Von Krahl -teatteria. Ulfsak on Virossa tunnettu teatteriohjaaja, näyttelijä ja kulttuurivaikuttaja. Hän on tehnyt yhteistyötä myös Kristian Smedsin kanssa.

TV1:ssä esitettävä Teemamatka Tallinna-Turku on lyhennetty versio samannimisestä YLE Teemalla syksyllä 2011 esitystä sarjasta.

 

Suosittele141 Suosittelee

Kommentit

torstaina 05.01.2012

Tosi hyvin ja kiintoisaksi tehty ohjelma. Jaksot ovat soljuvasti eteneviä asian ja huumorin taitavia sekoituksia.
MIKSI: KÄÄNNÖKSET SUOMESTA VIROON EIVÄT NOUDATA SAMAA LAATULINJAA. Käännöksissä jostain ihmeellisestä syystä käytetään virosta omituistesti (eesti). Yhäkö Neuvostohenki piilee kääntäjän ajatuksissa. Virolaiset käyttävät itsekin suomea käyttäessään oikeaa muotoa VIRO, VIROLAISET TAI VIRON KIELI.

torstaina 05.01.2012

Miksi Kouki käyttää "eesti" -sanaa puhuessaan suomea. Koukille tiedoksi, eteläinen naapurimaamme on VIRO, kansalaiset VIROLAISIA ja kieli on nimeltään VIRO ja vironkielinen
Kouki älä pilaa muutoi hyvää ohjelmaa älyttömällä neukkuhenkisyydellä!

maanantaina 09.01.2012

Viro on Viro

Ohjelman tekijätiimi on samaa mieltä siitä, että Viro on Viro suomeksi. Jos käännöksessä on ruutuun asti päässyt Eesti-sana, se on tuottajan moka kun ei ole huolellisemmin tarkastanut käännöstä.
Kääntäjän neukkuhenkisyydestä ei ehkä kuitenkaan ole kyse. Suomea ja viroa puhuvalle kääntäjälle lienee vain sattunut kömmähdys syystä jota emme tiedä.
Mikko Kouki on eestinsä sanonut kuvaustilanteessa, ja sitä on vaikea jälkeenpäin korjata.

Jouko Salokorpi
Tuottaja
YLE Kulttuuri

torstaina 23.02.2012

Terveisiä Tallinnasta! Kiitos ohjelmasta. Nautittavia kulttuurihetkiä tammikuun iltaan tarjosi. Ihan siitä Eesti-sanasta tuli mieleeni eräs hetki Tallinnast, kun keskustellessani kahden suomalaisen kanssa ihmettelin, että he käyttävät puheessaan Eesti-sanaa. - Niin, virolaisten kanssa keskustellessamme vain, ihan kohteliaisuudesta, tulee ainakin vähän viroa käytettyä. .. Hyvä Mikko! Kiitos ystävällisyydestäsi maatamme kohtaan. Siinähän se.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä