Teija on Teija

Julkaistu tiistaina 04.10.2011 0 165

Teija Sopasesta tuli koko kansan suosikki. Kuva vuodelta 1962.

TV1 sunnuntaina 9.10. klo 10.00 – 10.55

YLE Areenassa 7 päivää

Teija on Teija on muotokuva äskettäin edesmenneestä pitkäaikaisesta tv-kuuluttajasta Teija Sopasesta. Hän vieraili suomalaisten olohuoneissa lähes päivittäin yli 17 vuoden ajan. 

Sopanen työskenteli Yleisradion ensimmäisenä televisiokuuluttajana ja toimittajana vuosina 1957 - 1974. Teija Sopasesta tuli heti suosituin kuuluttaja ja "koko Suomen Teija" television ansiosta.

Dokumentissa kansansuosikki kertoo elämästään ja urastaan. Ohjelma vie kesänviettoon lastenlasten ja puolisonsa, teatterinjohtaja Lauri Väärän kanssa Suomenniemellä, Yleisradioon Pasilaan, Seura-lehteen ja Pro Dance -juhlaan.

 

Oppia Yhdysvalloista

Vuonna 1953 fil.yo. Teija Sopanen valittiin Suomen Neidoksi. Miss Universum -kilpailussa Kaliforniassa hän ei saavuttanut erikoisempaa menestystä.

Sopanen jäi viideksi kuukaudeksi Yhdysvaltoihin, tutustui televisioon ja elokuvastudioihin. Kaikki tämä oli hyödyllistä, sillä kun hän palasi Suomeen, hänet haluttiin elokuvaan näyttelijäksi ja nuoreen televisioon kuuluttajaksi.

Rakastin sinua, Hilde oli Teija Sopasen ensimmäinen elokuva. Siinä hän tutustui tulevaan aviomieheensä, näyttelijä Matti Oravistoon. Jatkossa seurasivat muun muassa Nuori mylläri, Niskavuoren naisia, Kovaa peliä Pohjolassa.

 

Karisma tenhosi kaikkialla

Yleisradiovuosien jälkeen Teija Sopasesta tuli Monalisa-lehden päätoimittaja ja myöhemmin – myös 17 vuodeksi – Seuran toimittaja.

Kuusi vuotta hän teki television ruokaohjelmaa Teijan keittiö. Hän oli myös maan parhaita stand up -esiintyjiä. Ensimmäisen tv-kasvomme karisma tenhosi kaikkialla.

Sopanen palkittiin uransa aikana peräti kymmenellä Telvis-patsaalla.

Professoriperheen ainokaisella oli onnellinen ja turvallinen lapsuus. Saman huolenpidon Teija välitti omille lapsilleen. Mutta kuten hän haastattelussa sanoo, Teija ei koskaan kerro kaikkea, vaikka onkin avoin.

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Marjatta Cronwall. Ohjelma on esitetty ensimmäisen kerran TV1:ssä 29.3.1998. Ohjelma uusitaan tiistaina 11.10.11 klo 13.00.

 

Muualla netissä:

YLE Uutiset: Kansansuosikki Teija Sopanen on kuollut

Elävä arkisto: Teija Sopanen

 

 

Suosittele165 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä