Inhimillinen tekijä: Lukihäiriö ei lannistanut

Julkaistu maanantaina 23.09.2013 0 69

Anne Flinkkilä (takana vas.), Kikke Heikkinen, Teemu Nikkanen ja Tiia Vanhatapio keskustelevat yrittäjyyden iloista ja suruista.

TV1 perjantaina 27.9.2013 klo 22.00 - 22.50, uusinta sunnuntaina 29.9. klo 17.10

Yle Areenassa vuoden ajan

Nuorille pitäisi löytää töitä ja ikääntyneet pitäisi saada pysymään työelämässä. Silti kaikki haluavat palvelukseensa niitä dynaamisia kolmevitosia, joilla on tuhat rautaa tulessa. Yrittäjyyttä tarjotaan helposti ratkaisuksi, mutta helppo ja kaikille sopiva ratkaisu se ei ole.

Tätä mieltä ovat Inhimillisen tekijän vieraat Teemu Nikkanen, Tiia Vanhatapio ja Kikke Heikkinen. He ovat kohdanneet yrittäjyyden siunaukset ja kiroukset.

 

Tee mitä itse haluat!

Teemu Nikkanen käveli 12-vuotiaana asuinalueensa kukkakauppaan ja ryhtyi muina poikina hoitamaan kauppiaan eläimiä. Nyt 18-vuotiaana hän johtaa kahta kukkakauppaa, puutarhamyymälää ja nettikauppaa.

Suunnittelija Tiia Vanhatapiolla on omaa nimeä kantava design-brändi ja hänet tunnetaan erityisesti palkittuna vaatesuunnittelijana. Teemulla yrittäjätaustaa ei ole, Tiia puolestaan on yrittäjäsuvun jälkeläinen. Molemmat puhuvat siitä, miten tärkeätä on, että joku uskoo ja kannustaa.

Teemu kävi lukihäiriön takia erityisluokkaa ja sai usein kuulla, että "ei sinusta mitään tule". Oma opettaja kuitenkin kannusti Teemua ja kehotti uskomaan unelmiinsa. Tiian isä oli tyttären kannustaja ja mentori, ja isän neuvot olivat samansuuntaisia kuin Teemun opettajan: tee mitä itse haluat etkä sitä, mitä muut sinulta odottavat.

 

Osuuskuntakin voi työllistää

Kikke Heikkinen pyörittää 200 jäsenen osuuskuntaa, jossa on mukana eri alojen taitelijoita. "Osuuskunta perustettiin 90-luvun laman jälkeen, kun melkein kaikki muusikot olivat myös siivoojia", Kikke muistelee.

Osuuskunnassa jäsenet ovat palkansaajia, vaikka muuten suuria eroja ei osakeyhtiöön olekaan. Kikke sanookin, että osuuskunta on myös ikääntyneelle pehmeämpi tapa työllistyä kuin yrityksen perustaminen.

Tiia jopa loukkaa se, että yrittäjyyttä tyrkytetään helppona ratkaisuna. Teemu kertoo, että on usein töissä ympäri vuorokauden, nukkuukin työpaikallaan. "Vähän hullu pitää olla", hän sanoo.

Kikke kuvaileekin, että yrittäjä elää omalla aikavyöhykkeellään muihin ihmisiin verrattuna.

 

Kyllä velat vaivaavat

Ohjelmassa pohditaan myös rahaa ja konkurssia. Teemu on laajentanut toimintaansa, mutta joutunut jo kokemaan yrittämisen arvaamattomuuden. Vielä velat eivät vie yöunia, mutta vaivaavat.

Tiia puolestaan joutui talousvaikeuksien takia hakemaan kaksi vaateliikettään konkurssiin. Konkurssi oli samaan aikaan raskas kokemus, mutta myös helpotus.

Kikke vertaa konkurssia avioeroon ja pohtii erityisesti sitä, että jos yhteiskunta laittaa ihmiset pakkoyrittäjiksi, pitäisi myös siihen löytyä tukea, jos kaikki ei onnistukaan. Konkurssin häpeän olisi hälvennyttävä.

 

Missä jaksamisen rajat?

Mutta kun tekee kovalla sykkeellä ja intohimolla töitä, miten sitten tunnistaa jaksamisensa rajat? Ei sitä aina tunnistakaan, ovat Teemu, Tiia ja Kikke joutuneet myöntämään.

Tiialla todettiin masennus, johon liittyi niin konkurssi, yksityiselämän kriisit kuin isän äkillinen kuolema. Tiia sanoo, että on ihminen, joka ei anna periksi ja siksi oli kova paikka myöntää, että omat voimavarat ehtyvät. Myös Teemu, nuoresta iästään huolimatta, on joutunut pysähtymään, kun muisti alkoi pätkiä liiallisen työnteon seurauksena.

Liian pitkäksi aikaa ei sovi pysähtyä ja niinpä kaikilla kolmella onkin jo suunnitelmia ja visioita tulevaisuudesta.

Kikke haluaisi viedä osuuskuntamalliaan Afrikkaan. Tiia on perustanut luovan suunnittelutoimiston ja Teemun visio ulottuu vuoteen 2020, silloin hän haluaisi auttaa nuoria yrittämisen polulla. Niin kuin opettaja sanoi: anna hellän tuulen unelmasi kuljettaa, sinne missä ne voidaan toteuttaa.

Ohjelman toimittaa Anne Flinkkilä.

 

Muualla verkossa

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele69 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä