Seitsemäs taivas: Lisääntyykö onni lapsuutta vatvomalla?

Julkaistu sunnuntaina 23.12.2012 3 60

Professori Markku Ojasta haastattelee toimittaja Maarit Tastula.

TV1 perjantaina 28.12. klo 21.55 - 22.45

Yle Areenassa vuoden ajan

Voiko ihmisen elämän onnellisuutta ennustaa tilastojen pohjalta? Yksinhuoltajuus on riski, mutta tuleeko kaikkien yksinhuoltajien lapsista luusereita?

”Ei tule”, sanoo onnellisuusprofessoriksi tituleerattu Markku Ojanen. Tilastot ovat tilastoja ja ihmiselämä jotain aivan muuta.

 

Ilman isääkin tulee toimeen

Psykologian professori, kirjailija Markku Ojanen on itse yksinhuoltajan kasvattama poika. Isä kuoli kuukautta ennen lapsen syntymää sodassa.

Isättömyys ei ollut ongelma eikä Ojanen ymmärrä, miksi lastenpsykiatrit korostavat niin vahvasti isän roolia. Isä on hyvä asia, mutta ilman isääkin tulee toimeen.

 

Märehtiminen on turhaa

Jälkikäteen on vaikea sanoa varmasti, oliko lapsuus onnellinen vai onneton. Ihmisellä on taipumus muistaa asiat tavalla, joka sopii nykyhetkeemme.

Ihminen on selitysautomaatti.

Mennyttä kokemusta on sellaisenaan mahdoton tavoittaa ja siksi Ojasen mielestä on turha vatvoa ja märehtiä kielteisiä asioita liikaa. Hyviä asioitahan ihmisellä ei ole edes tapana märehtiä, ne ohitetaan turhankin nopeasti.

 

Enemmän tekoja

Onnellisuusprofessori inhoaa itse monia psykologian suosikkitermejä. Läheisriippuvuustermi on hänestä väärinymmärrys eikä freudilainen terapia innosta.

Monet asiat eivät parane puhumalla, tarvitaan tekoja. Psykologisia testejä Ojanen pitää yksityisyyden kannalta arveluttavina.

Masentunut ihminen on kielteisyyden imuri, mutta terve ihminen katteeton optimisti: hänellä on kyky nähdä itsensä itsensä hieman parempana kuin, mitä tosiasiassa onkaan.

Eräässä psykologisessa testissä ihmisiltä kysyttiin, keiden ihmisten he arvelevat pääsevän varmuudella taivaaseen.

Äiti Teresan taivaaseen pääsyyn uskoi noin 79 prosenttia ihmisistä, omaan taivaspaikkaan 87 prosenttia. Myös omaa moraalia pidetään yleensä parempana kuin muiden, vaikka totuus olisi aivan toinen.

 

Lisää vaatimuksia – lisää masennusta

Onko ihminen rationaalinen järkiolento? Jos on, niin miksi Sami Kapanen jatkoi uraansa jääkiekkoilijana, vaikka lääkäri kehotti lopettamaan, koska ruumis oli ruhjottu pelissä sairaaksi?

Mitä enemmän ihmisillä on valinnanvaraa, sitä enemmän tarvitaan guruja kertomaan, mitä valita.

Masennuksen yleistyminen on Ojasen mielestä seurausta yhä vaativammaksi käyvästä yhteiskunnasta.

Ja tiedoksi vielä: oma napa ei riitä elämän tarkoitukseksi.

Markku Ojasta haastattelee toimittaja Maarit Tastula.

Haastattelu uusitaan sunnuntaina 30.12. klo 17.10.

 

Suosittele60 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 28.12.2012

Olen pitänyt Maarit Tastulaa fiksuna toimittajana, mutta tämä jakso otsikolla: "Lisääntyykö onni vatvomalla lapsuuden traumoja?", on ihan tosi järkyttävä alitus jo otsikollaan.

Vakavista traumoista, esim. pikkulapsuuden (1-7v) vuosittain pedofiilinen sex väkivalta, jatkuva kotiväkivalta jättää ihmiseen jäljet (dissosiatiiviset persoonahäiriölt, traumastressin avoissa ja fysiikassa), psyykkiset toimintahäiriöt ja pelot.
Vakavasti traumatisoituneet ihmiset eivät "vatvo" lapsuuden asioita, vaan trauman puhjetessa lapsuuden kauhut (takaumat ja taantumatilat) ajavat häntä takaa! Jos ei tiedä mistä puhuu,
tai sekoittaa kaksi ihan eri asiaa, olisi parempi olla hiljaa.

Vakavasti traumatisoituneet, kuten itse olen, joutuvat pakosti käymään ja kohtaamaan lapsuuden kammottavia asioita ja yrittämään jopa puhua niistä siksi, että he selvityisivät edes jotenkin eteenpäin elämässään. Toinen vaihtoehto on itsemurha, jos ei jaksa. He eivät siis etsi onnea, eivät edes oleta sitä, vaan yrittävät selviytyä.
Puhukaa edes oikeista asioista oikein. Onni ja selviytyminen on kaksi aivan eri asiaa.
Saitte minut hyvin vihaiseksi. Ja sekin vielä, että menneen maailman onnellisuus guru (vanhat tiedot ja käsitykset) raavitaan traumoista puhumaan, kun on ihan eri alan ihminen.

Maailmassa tietenkin saa puhua millä painotuksilla tahansa onnellisuudesta ja sen tavoittelemisesta. Mutta että puhuu traumoista niin ettei tajua niistä tai niistä kärsivistä ihmisistä mitään. Yök!

Jos tarkoitus oli saada palautetta ja ärsyttää, onnistuitte !

Palaute terveisin
Teresia Weiss

lauantaina 29.12.2012

Teresia Weiss, fiksuna ihmisenä ymmärrätte varmaan, että osalla ihmisiä on oikeasti tarve käydä lävitse lapsuuden traumoja, ja sitten toisilla ei sitä tarvetta oikeasti ole. Ohjelmassa puhuttiin nimenomaan tuosta jälkimmäisestä tilanteesta. Siitä, kun ihan oikeasti ihmisellä on oikeastaan asiat aika hyvin, mutta silti haetaan kaikenlaisia tekosyitä omalle laiskuudelle, toimimattomuudelle. Kaltaisenne kammottavia asioita kokeneet eivät turhaan märehdi, eikä ohjelma teidänkaltaisista puhunutkaan.

lauantaina 29.12.2012

En ole vielä kuunnellut, mutta olen nähnyt monien ihmisten käyvän psykologien luona ja vatvovat
vain samoja asioita ja mitään ei tapahdu. Rahaa vain menee. Ei anneta menneen elämän varastaa
tätä päivää, tulevaisuutta ja vanhuutemme iloa! Jos sinua on kohdeltu väärin - anna ihmessä an-
teeksi - ja paranet. Se on yksinkertainen raamatun neuvo ja Jeesus elää tänäänkin ja on halukas
eheyttämään sinut. Kuulen lähes päivittäin tällaisista ihmeistä - eihän ne ihmeitä ole Jeesukselle.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä