Ulkolinja: Yhdysvallat kiduttajana

Julkaistu perjantaina 23.09.2011 0 192

Kuvat Abu Ghraibin vankilasta järkyttivät maailmaa.

TV1 torstaina 29.9. klo 22.05 – 23.05

YLE Areenassa 30 päivää

Voidaanko Bushin aikaista hallintoa syyttää sotarikoksista? Yhdysvaltain hallinto kiistää tienneensä kidutuksista Afganistanissa, Guantanamossa ja Irakissa.

Dokumentti Yhdysvallat kiduttajana (Torture made in USA) paljastaa, miten syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen varapresidentti Dick Cheney aloitti ohjelman kidutuksen laillistamiseksi – täysin vastoin Geneven sopimuksia.

 

Vesikidutuksesta vaiettiin

Yhdysvaltain hallinto oli tietoinen siitä, että jos esimerkiksi vesikidutuksen käyttö Afganistanissa, Guantanamossa tai Irakissa tulisi julki, kansainvälinen tuomioistuin voisi asettaa heidät syytteeseen.

Kidutuksella oli myös vastustajansa. Sekä ulkoministeriössä että armeijassa osa johtajista halusi kunnioittaa Geneven sopimuksia.

 

Avainhenkilöiden haastatteluja

Dokumentissa haastatellaan muun muassa entistä Irak-joukkojen komentaja Ricardo Sanchezia, joka puhuu nyt ensimmäistä kertaa tv-kameran edessä. Sanchez komensi Yhdysvaltain Irakin-joukkoja vuosina 2003 - 2004. Hän jäi eläkkeelle Abu Ghraibin vankilaskandaalin jälkeen.

Dokumentissa kuullaan myös Bushin ensimmäisen kauden ulkoministerin Colin Powellin henkilöstöpäällikkö, eversti Larry Wilkersonia sekä ulkoministeri Condoleezza Ricen neuvonantaja Matthew Waxmania ja CIA:n asiantuntijaa Michael Scheueria.

Dokumentin on ohjannut palkittu ranskalaisjournalisti Marie-Monique Robin. Tuotanto: Galaxie Presse ja CFRT, Ranska, 2010.

 

Muualla netissä:

Torture made in USA (ranskankieliset sivut)

YLE Uutiset: Kidutusskandaali järkytti maailmaa

YLE Uutiset: Yhdysvalloissa tuomioistuin hylkäsi Abu Ghraib -kidutuskanteen

 

 

Suosittele192 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä