Ykkösdokumentti: Lamavuosi

Julkaistu tiistaina 07.12.2010 23 224

Suomen Tiilityön pääomistaja Petri Stenberg paiskii töitä uupumuksen rajoilla.

TV1 lauantaina 12.4.2014 klo 13.25 - 14.20

Yle Areenassa 30 päivää

Yt-neuvotteluja, lomautuksia ja irtisanomisia. Maailmanlaajuinen talouskriisi on koetellut Suomea.

Toimittaja Simo Sipolan Lamavuosi-dokumentti seuraa pienen rakennusalan yrityksen, Suomen Tiilityön, kamppailua laman kourissa. Miten yrityksen ja sen työntekijöiden käy, kun lama ja henkilökohtaiset ongelmat iskevät täysillä.

Lamavuosi-dokumentti liittyy TV1:llä maanantaina 14.4.2014 klo 21.30 esitettävään Vankilavuosi-dokumenttiin. Niissä seurataan viiden vuoden ajan Anett ja Miika Petterssonin perheen elämää. Miten kuusilapsinen perhe pärjää, kun isä joutuu vankilaan.

 

Kun lama iskee

Dokumentti alkaa keväästä 2009. Järvenpääläinen Suomen Tiilityö työllistää tuolloin noin 80 henkeä.

Lama iskee toden teolla rakennusalaan, ja firman tilauskanta romahtaa. Yrityksen omistajat ja työntekijät päättävät yhteisesti alentaa kaikkien palkkoja.

Samaan aikaan yksi yrityksen avaintyöntekijöistä saa neljän vuoden vankilatuomion. Suomen Tiilityön omistajat joutuvat sanomaan hänet irti.

Toiselle omistajista irtisanominen on erityisen kova pala: hän joutuu antamaan aviomiehelleen kenkää. Tapahtumat saavat toinen toistaan masentavampia käänteitä.

 

Periksi ei anneta

Suomen Tiilityö joutuu pitämään yt-neuvottelut. Niiden seurauksena 12 työntekijää sanotaan irti ja 18 lomautetaan. Töitä ei ole tarjolla kuin muutamalle työntekijälle.

Yrityksen omistajat eivät hellitä. He puskevat eteenpäin uupumuksen partaalla. "Kävi, miten kävi, periksi ei anneta", firman omistajat Petri Stenberg ja Anett Pettersson kiteyttävät.

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko firma selviää lamasta ja jatkaa elämäänsä; tai sitten se menee konkurssiin, ja päähenkilöt jatkavat elämäänsä toisaalla.

Dokumentti kertoo siitä, miten kova tahto ja halu pärjätä vievät eteenpäin. Samalla se on tarina ystävyydestä, joka perustuu yhdessä tekemiseen ja yhteiseen päämäärään: saada pieni rakennusalan yritys menestymään.

Dokumentin on ohjannut Simo Sipola. Sen on tuottanut Pentti Väliahdet, Yle Asiaohjelmat.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran tammikuussa 2014.

 

Muualla verkossa:

Vankilavuosi

 

Suosittele224 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 12.12.2010

Hyvä dokumentti. Vankilaan talousrikoksista tuomittu Michael Pettersson ei selitellyt eikä valittanut. Vaikka elämä on joskus kohtuutonta. Toisaalta tekojensa seuraukset joutuu aina tavalla tai toisella kantamaan. Michael näytti olevan siihen valmis.

Elämä on siinä mielessä kohtuullista, että vaikka menneitä ei voi muuttaa, aina saa uuden mahdollisuuden itsensä kanssa. Joka sen ottaa ja käyttää hyvin on muidenkin arvostusta ansainnut. Parempaa loppuelämää toivottaen, Eino.

sunnuntaina 12.12.2010

osoitiko dokkari mm. sen tosiasian, että "OT+B+B (omakotitalo ja kaksi bemaria)on mahdóllistaa pikkufilureille ja tosi varakaille ? Laskekaapa yhteen esim.ylen toimittaja-pariskunnan keskipalkat,ja kipaoskaapa ostamamassa pari maasturia ja tiilitalo-noin aluksi.

ohjelma oli sinänsä hyvä-aito dodumentti-kiitos

sunnuntaina 12.12.2010

Kiitos hyvä ja ajankohtainen ohjelma.
tsemppiä jatkossa.

sunnuntaina 12.12.2010

Aukaisivat rohkeesti elämänsä, kiitos.
voimia ja jatkoja kaikille osallisille.
kova työ palkitaan joskus.

sunnuntaina 12.12.2010

Hyvä dokkari.

maanantaina 13.12.2010

Talousrikolliset asustelee hienosti omakotitaloissa ajelevat hienoilla autoilla ja toimistot viimesen päälle.aikamoiset ylläpitokulut ei se ole ihme että aliurakoitsija yrityksiä pitää reklamoida sitä tahtia mitä kyseiset kaverit harrastavat jotta pystyisivät "rehellisesti"toimimaan..

maanantaina 13.12.2010

Mistähän ja millä perusteella toimittaja on tämän jutun aiheen repinyt??????

maanantaina 13.12.2010

Ei näkyään anna yle kommentoida asiaan yhtään negatiiviseen sävyyn kun kaikki viestit poistetaan joissa on negatiivista palautetta!

maanantaina 13.12.2010

Samat säännöt koko Ylessä

TV1:n nettikirjoittelussa pätevät samat säännöt kuin muuallakin Yleisradion nettipalstoilla.
Asiattomia ja hyvien tapojen vastaisia kommentteja ei julkaista.

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

maanantaina 13.12.2010

Eli on hyvien tapojen vastaista jos ihmettelee ettei yle kertonut herra x:n työtä tiilityön jälkeen perintätyössä!

maanantaina 13.12.2010

Hei,

kiitos hyvästä ohjelmasta.
Mielenkiinnolla seurasimme loppuun saakka ja tuli kyynelkin silmäkulmaan.
Toiset joutuu taisteleen enemmän , toivottavasti jaksavat , voimia ja onnistumista heille kaikille.

maanantaina 13.12.2010

Eilen tuli Ykkösdokumentti Lamavuosi-dokumentti joka seuraa Järvenpääläisen Suomen Tiilityön kamppailua laman kourissa. Firman toimitusjohtajana oli perintätoimisto Jimmy Cashin Petri Stenberg.

maanantaina 13.12.2010

Jormalle tiedoksi: Tiesin, että Michael Pettersson teki työtä Jimmy Cashissä viime kevät-talvella. Emme ehtineet kuvata Petterssonia tuossa työssä. Sitä paitsi, dokumentti kertoi Suomen Tiilityöstä, ei Jimmy Cashistä.

tiistaina 14.12.2010

""Poliisi epäilee, että Kärkkäisen johtaman firman perintätoimissa käyttämien henkilöiden vankalla rikostaustalla on vauhditettu velallisten maksuhalukkuutta. Perintätoimiin on tiettävästi osallistunut johtohenkilöitä rikollisjärjestöistä, jotka tunnetaan kirjainyhdistelmistä NBK ja M.O.R.E.

- Toki näyttävännäköiset rikosalan tekijät vaikuttavat kansalaiseen, joka on perinnän kohteena. Tosin ei ole tiedossa, että jengitunnuksia olisi käytetty perinnässä. Tällöinhän tapaukset olisivat poliisille myös helpompia selvittää, sanoo rikosylikomisario Risto Lohi keskusrikospoliisista.

Perinnän liivittömyyteen on saattanut vaikuttaa eräs Helsingin käräjäoikeuden 2007 tekemä päätös, jossa jengin jäsenen läsnäolo tunnukselliset liivit päällä otettiin huomioon arvioitaessa sitä, täyttikö teko kiristyksen tunnusmerkistön.

KRP:n tutkinnan alla olevia tapauksia on puolenkymmentä. Perittyjen velkojen summa ylittää satatuhatta euroa.
Poliisi epäilee, että perintätoimintaa on ollut enemmän kuin kirjanpito antaa ymmärtää. Poliisi tutkii, ovatko petoksen, kiskonnan tai kiristyksen tunnusmerkit täyttyneet.

Miten konnat saivat toimiluvan?

- Kyse on ensinnäkin siitä, ettei kyseinen firma ole hakenut lupaa. He ovat perustaneet osakeyhtiön ja mainostaneet sitä netissä. Kotisivuilla ei ole tietoisesti kerrottu, että toimilupa puuttuu. Toisaalta kyse on siitä, kuinka viranomaiset ehtivät valvoa tätä perintätoimintaa, kertoo jutun tutkinnanjohtaja Risto Lohi Poliisi-tv:lle.

KRP:n tutkinta koskettaa alkuvaiheessa vain Helsingin perintäpalvelun toimia. Aina ei ole ollut selvää sekään, onko tutkinnassa olevissa tapauksissa velka oikeutettu vai onko rikollisryhmä lähtenyt perimään omin päin?

Mahdollista on myös se, että hyvää perintätapaa ei ole noudatettu kaikissa sellaisissakaan alan firmoissa, joilla on toimintaansa Aluehallintoviraston lupa. Eri asia on sitten se, onko toiminnassa mitään rikokseen viittaavaa.

Yksi Aluehallintoviraston tarkkailussa oleva perintäyhtiö on järvenpääläisellä teollisuusalueella majaansa pitävä Jimmy Cash Oy. Alibi-lehden mukaan firma on käyttänyt perintäkeikoilla mukana isokokoista miestä, joka on istunut vankilassa muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta. Yhtiön operatiivinen johto myöntää näin tapahtuneen.

Lääninlakimies Paavo Kokkarisen mukaan järvenpääläisyrityksen mainonta ei sovi ollenkaan perintätoimintaan. Sen uhkaavista kotisivuista on kanneltu Etelä-Suomen Aluehallintovirastoon. Myös eräs perinnänkohde on valittanut uhkaavista otteista.

Aikaisemmin Jimmy Cashin logo oli tehty 9-millisen patruunan kantaan ja kotisivujen teemana oli aseen piipun rihlat. Valitusten jälkeen logoksi tuli sherifiin tähti ja teemaksi karu villin lännen maisema.

Jimmy Cash Oy mainostaa kotisivuillaan erikoistuneensa vaikeisiin tapauksiin, erityisesti rakennusalalla. Se ilmoittaa toimivansa Suomen lisäksi Tukholmassa, Viipurissa sekä Pietarissa ja tekevänsä yhteistyötä paikallisten, "painavien" vaikuttajien kanssa.

Velalliset kaivetaan esiin

Aikaisemmin yrityksen kotisivuilla korostettiin sitä, ettei firma lähettele velallisille kirjeitä, vaan "heidät kaivetaan esiin". Sittemmin sivut ovat siistiytyneet ja mainoslauseet on kuitattu vitsiksi. Pyysimme tammikuussa ryminällä aloittaneelta perintätoimistolta haastattelua ohjelmaan. Vastaus tuli sähköpostilla.

"Jimmy Cash Oy noudattaa hyvää perintätapaa.
Mitä markkinointiin tulee,mainonta on mainontaa.
Haastatteluun emme suostu koska tiedottaminen ei ole
ydinliiketoimintaamme.Korostan että emme ole siinä asemassa, että
voisimme osallistua keskusteluun perintäalasta sinällään.

Frank Sinatraa lainataksemme tärkeintä on että yhtiön nimi on oikein
kirjoitettu."

Terveisin
Petri Stenberg
Jimmy Cash Oy

Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa on tällä viikolla käsitelty Jimmy Cash Oy:n toimilupaa. Jos virasto päättää puuttua sen toimintaan, vaihtoehtoina on varoitus tai toimiluvan peruminen.""

tiistaina 14.12.2010

Anonyymi unohti mainita lähteen

Yllä oleva pitkähkö teksti "Poliisi epäilee..." ja niin edes päin on kopioitu YLE TV2:n Poliisi-tv:n nettisivulta:

http://ohjelmat.yle.fi/poliisitv/raportit/perintatoimesta_villin_lannen_ala

Tekstin kopioinut Anonyymi on unohtanut mainita lähteen eli mistä teksti on kotoisin.

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

keskiviikkona 22.12.2010

Kyllähän sen kaikki rakennusalalla tietää ettei tämä Michael Pettersson ole mikään uhri vaan he ovat kylmästi "rahastaneet" kuittikaupoillaan muita yrittäjiä. Huvitti katsoa ohjelmaa kun oltiin niin uhreja, että nolottaa kundin puolesta.
Tiilityölle tehtyjen urakoiden maksuissa on vähintäänkin tulkinnanvaraisia epäoikeudenmukaisuuksia etten pettrsonina mitenkään pistäisi enkelinsiipiä selkään. Miten toimittaja kehtaa mokomasta tehdä uhria! Sitä muuten ohjelman jälkeen ihmettelee moni muukin!!!!!!!!!!!!!!!

keskiviikkona 04.05.2011

Esittäkää dokumentti nyt uudestaan tai laittakaa ainakin Yle Areenaan..

lauantaina 13.08.2011

Minusta dokumentin pääantina oli kertoa rakennusalan yrittäjistä ja yrittämisestä, jossa Suomen Tiilityö Oy oli sivuosassa. Jäi vähän outo tunne, eikä niin vähääkään, että tallaisistako vaivaudutaan tekemään dokumentti. Se ei ole alan yrittäjille kunniaksi. Tunnen puolenkymmentä rakennusalan yrittäjää, jotka varmasti ovat taustoiltaan moitteettomia ilman kyseenalaisia sivubisneksiä. Toki on myönnettävä, että jos ohjaaja olisi raapaissut parin päähenkilön kohdalla pintaa syvemmältä, niin dokumentin sävy olisi muuttunut kokonaan ja se olisi jäänyt esittämättä. Kun dokumentin lopussa kerrottiin Suomen Tiilityöllä pyyhkivän huomattavasti paremmin (syksy 2010), niin ehkä loppuun olisi voitu jälkikäteen lisätä, että firma asetettiin melko pian, helmikuussa 2011, konkurssiin.

torstaina 29.09.2011

Ei asetettu, vaan omistaja itse haki sen konkurssiin.

lähde: Tuusulan käräjäoikeus

lauantaina 24.11.2012

Mun faija on tos dokumentis :o Sehä oli töis tuos Suomen Tiilityös! :D

torstaina 31.01.2013

Oletko mahdollisesti herra Petterssonin tytär joka esiintyi Duudsonit tuli taloon-ohjelman toisen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa?

perjantaina 01.02.2013

Saisiko tämän dokumentin katsottua vielä jostakin?

maanantaina 16.09.2013

Löytyy nykyään youtubesta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä