Prisma: Diabetes ja sikainsuliini

Julkaistu tiistaina 25.10.2011 11 168

Diabeteksen hoitoon etsitään ratkaisua sikojen saarekesoluista.

TV1 maanantaina klo 19.00 – 19.55

YLE Areenassa 7 päivää

Yli 20 vuotta ykköstyypin diabeteksesta kärsinyt Karen Skinner ei ole saanut diabetestaan kuriin insuliinipiikeillä.

Hänen verensokeritasonsa heittelevät paljon: korkeimmillaan ne tuhoavat hänen näköään, munuaisiaan ja sydäntään, kun taas matalimmillaan Karen on vaarassa vajota koomaan ja jopa kuolla.

Epätoivoinen Karen on päättänyt osallistua vallankumoukselliseen kokeeseen, jossa pyritään istuttamaan sioista otettuja insuliinia tuottavia saarekesoluja ihmisiin, ja näin parantamaan heidän diabeteksensa.

 

Eristyksessä kasvaneita sikoja

Uusiseelantilainen tutkija Bob Elliott on yrittänyt keksiä hoitokeinoa ykköstyypin diabetekseen. Dokumentissa seurataan, kuinka hän päätyi siirtämään sian haiman saarekesoluja potilaaseensa.

Siat eivät ole ihan mitä tahansa sikoja, vaan ne ovat asuneet lähes 200 vuotta eristyksissä Uudessa-Seelannissa lähellä Etelämannerta.

Puhtaissa ja luonnollisissa olosuhteissa eläneet elikot ovat kokeen onnistumisen kannalta elintärkeitä. Voisiko uraauurtava koe olla ratkaisu diabeteksen hoitoon tulevaisuudessa?

Tuotanto: PBS, USA 2010.

Dokumentti uusitaan tiistaina 1.11. klo 22.45 – 23.40 ja sunnuntaina 6.11. klo 12.40 – 13.30.

 

 

Suosittele168 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 31.10.2011

Kummaa liioittelua ohjelman alku. Diabetes ykköstyyppinä on vakava tauti, mutta ei se nyt aivan noin vakava ole. Ja muuten matalasta sokerista seuraa shokki, ei kooma.

maanantaina 31.10.2011

Tyypillistä jenkkikamaa. Kauheaa paisuttelua ja diabeteksen leimaamista kuolemantaudiksi. Tekijöiden huonosta asiantuntemuksesta kertoo, että monet matalien sokerien väitettiin tappavan suuren joukon diabeetikkoja. Ei tasan mene niin. Miksi Yleisradio näyttää roskaa?

tiistaina 01.11.2011

Wikipediakertoo kooman olevan syvän tajuttomuuden tila, jossa oleva henkilö ei tiedosta ympäristöään eikä reagoi minkäänlaisiin ulkoisiin ärsykkeisiin.

Matalien verensokeritasojen aiheuttama shokki johtaa pahimmillaan todellakin koomaan. Ja ykköstyypin diabetes on kuin onkin vakava tauti, joka hoidon onnistuessa kylläkin näyttää ulkopuolisten mielestä helpolta taudilta, mutta epäonnistuessa vie nopeasti potilaan näön, munuaset ja lopulta hengen.

tiistaina 01.11.2011

Verensokerin mittauksen tunnen kyllä. Muistan äidinkielen kirjasta tarinan sokeritautisesta koulutytöstä, joka joutui joka aamu piikittämään itseensä insuliinia ja oli siitä hyvin katkera.

tiistaina 01.11.2011

Pitkäaikainen diabeetikko, itsekin olen diabeetikko ja sanoisin, että ohjelma todella liioitteli diabeteksen vaaroja. Nimenomaan niin, että pahimmista tapauksista tehtiin jonkinlaisia yleisesimerkkejä. Ihan niinkuin muutama epäonnistunut hoitotapaus tarkoittaisi, että kaikki diabeetikot ovat hengenvaarassa. Matalat sokerit eivät tapa, jos samaan aikaan ei ryyppää tai jos ei ole aivan nuori tai huonokuntoinen vanhus.

Atro Niiniluodolle, noista ajoista maailma on muuttunut. Nykyään insuliinia pistetään viisi-kuusi kertaa päivässä tai useamminkin. Siitä ei kannata olla katkera, sillä nykyiset hoidot ovat paljon parempia kuin vanhat. Ennen vanhaan diabeetikko olisi joutunut elämään hyvin tiukan, etukäteen suunnitellun syömisrutiinin mukaan, nykyään saa syödä paljon vapaammin.

keskiviikkona 02.11.2011

Tyttärellä diabetes (9v). Vahva tietoisuus että parannuskeino löytynyt jo, odotellaan vain vielä kärsivällisesti.

Nykyinen hoito iisiä, verrattuna kavereiden hoitoon -70 luvulla. Mutta prinsessalleni kaikki paras aina, kategorisesti!

keskiviikkona 02.11.2011

Tuohon kommenttiin, että matalat verensokerit eivät tappaisi huomautan, että ne voivat jopa tappaa diabeetikon, jos niikseen sattuu. Tiheästi toistuvat, vakavat matalat verensokerit voivat myös johtaa aivosolujen tuhoutumiseen, ja silloin diabeetikon koko psyyke voi muuttua huomattavasti.

torstaina 03.11.2011

Kuulepa pitkäaikainen diabeetikko, tiheästi toistuvat matalat verensokerit todella voivat tappaa. Siis jos niitä sattuu aivan koko ajan ja niiden takia ollaan tuntien ajan tajuttomana. Normaalit hypot eivät tuhoa aivosoluja.

perjantaina 04.11.2011

Olen valitettavasti nähnyt, minkälaista tuhoa yksikin vakava hypoglykemia voi aiheuttaa. Ei ollut kaunista katseltavaa.

sunnuntaina 09.12.2012

Ohjelmatiedot väittävät että filmi olisi amerikkalaisen PBS:n tuotantoa, mutta tämä on vain jakelija. Todellisuudessa tämän filmin (alkuperäiseltä nimeltään "Xeno: Of Diabetes, Pigs & People") on tehnyt uusiseelantilainen PRN Films: http://prnfilms.co.nz/?page_id=181

Olen aiemminkin pyytänyt että YLE suoraan kertoisi ohjelmien alkuperäiset nimet eikä tekisi kaikkensa piilottaakseen ne, mutta ei tällä pyynnöllä tunnu olleen vaikutusta.

lauantaina 02.11.2013

Vanhin poikamme (-98).Sairastui reilun vuoden ikäisenä.En ole katkera,mutta kuitenkin..Ihmiset ovat oikeesti V....N! tyhmiä.Kun eivät sairaudesta mitään tiedä,Silti kommentoivat asiaa tyyliin:"sokeritauti johtuu liiasta karkin syömisestä" Tai kysyvät että "Onko lapsenne sokeritauti pahakin,kun meidän 70 vuotias mummokin pärjää vain tableteilla" yms,yms..Jestas!!

No,pojalla eivät monipistokset koskaan toimineet,ei vain saatu tasapainoa siedettäväksi.Siirryttiin vuosia sitten pumpulle ja nyt tämä 15 vuotias bodarinalku voi hyvin.Syö helvetisti ja kuluttaa jumalattomasti.Hän on kannustava esimerkki muille kaltaisilleen,ja näyttö suomalaisen diabeteshoidon rautaisesta ammattitaidosta.(Nimenomaan 1-tyypin).

Vaimoni sairastui 5 vuotta sitten.30 vuotiaana,1 tyyppiin hänkin.Oireet olivat samat kuin pojalla silloin aikanaan.Mutta emme niitä kumpikaan jostain syystä vain tunnistaneet.Tieto taudin puhkeamisesta oli vaimolle ja minulle ehkä kovempi paikka kuin lapsen kohdalla.Oltiin pojan sairauden vuoksi koettu paljon.Aikuisen sopeutuminen vie ehkä pidempään,ja voimattomuuskin
iski joskus vasaralla päähän.Ja taas samat karvalakkikysymykset ja olettamukset kalevala-ajalta..

Vaikka diabetes on paljon ottanut,on se jotain antanutkin.Meidän kohdalla lujittanut parisuhdetta.Monen muidenkin parien tavoin,ei meilläkään jakseta valittaa joutavista..

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä