Prisma: Eläinmaailman valtaajalajit

Julkaistu tiistaina 27.05.2014 2 2

Yksi uusista menestyjistä on kylmissä vesissä elävä kuningasrapu.

TV1 maanantaisin 2.6. - 23.6.2014 klo 19.00 - 19.50, uusinta tiistaisin klo 23.35 ja lauantaisin klo 15.55

Yle Areenassa 30 päivää

Viime vuosikymmeninä ihminen on edesauttanut tahattomasti tai tahallaan eräiden eläinlajien leviämistä uusiin elinympäristöihin.

Luonnollisessa ympäristössään nämä eläimet ovat olleet osa paikallista tasapainoa. Uusilla alueilla ne saattavat pyyhkäistä tieltään muita eläin- tai kasvilajeja, kaapata valtaosan alueen ruuasta ja kamppailla kiivaasti saavutetuista eduista.

Neliosainen dokumenttisarja (The Conquerors) kertoo näennäisen harmittomista elämistä, joista on tullut valloittajia ja jotka ovat pikavauhtia vieneet elintilaa muilta.

Valtaamista on helpottanut lajien kyky sopeutua uusiin olosuhteisiin, keksiä uusia selviytymiskeinoja ja joskus jopa muuttaa perimää.

 

Valtava valloittaja

Yksi uusista menestyjistä on kylmissä vesissä elävä kuningasrapu. Kymmenkiloinen kuningasrapu voi olla jopa 180 sentin kokoinen, ja se onkin yksi vedenalaisen maailman äyriäisjättiläisiä.

Neuvostoliittolaiset siirsivät rapuja 1960-luvulla Euroopan puolelle, ja muutamassa vuosikymmenessä se oli levittäytynyt Barentsinmeren alueelle Norjaan saakka.

Vieraslajin on kuitenkin todettu olevan haitallinen merenpohjan eläimille ja kasveille. Lajien välinen tasapaino on järkkynyt. Kuinka kauas kuningasrapu vielä aikoo laajentaa reviiriään, ja miten sen leviämistä voisi rajoittaa?

Tuotanto: ZED, Ranska, 2013.

 

2.6. Osa 1 Kuningasrapu

Viime vuosikymmeninä ihminen on edesauttanut tahattomasti tai tahallaan eräiden eläinlajien leviämistä uusiin elinympäristöihin. Yksi uusista menestyjistä on kylmissä vesissä elävä kuningasrapu.

 

9.6. Osa 2 Isokulkurinirkko

Keski-Euroopassa elävän yöperhoslajin toukat voivat runsaslukuisina esiintyminä aiheuttaa huomattavia tuhoja puustolle, mutta kuinka laajalle isokulkurinirkko on levinnyt?

 

16.6. Osa 3 Siipisimppu

Siipisimpun ilmaantuminen Karibialle ja Atlantille on ollut tuhoisaa alueen kalakantojen lisäksi myös koralliriutoille. Kuinka myrkyllinen "hirviökala" on näin laajalle päässyt leviämään?

 

23.6. Osa 4 Tulimuurahaiset

Alun perin Etelä-Amerikassa esiintynyt tulimuurahainen on kulkeutunut todennäköisesti rahtilaivojen mukana Yhdysvaltoihin ja myös Aasiaan. Millainen ongelma siitä on uusilla elinalueilla tullut?

 

Suosittele2 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 02.06.2014

miksei ohjelmatietoihin voi laittaa toimittajan nimeä, sekä prisma-ohjelmiin suomalaisen lukijan nimeä?

tiistaina 03.06.2014

Kerran minäkin olen nähnyt äyriäisjättiläisen. Se ei tosin ollut kuningasrapu, vaan taskurapu.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä