Prisma: Geenikartta pelastajana

Julkaistu torstaina 09.02.2012 2 121

Emma on perinyt harvinaisen geenin, joka lisää huomattavasti hänen alttiuttaan rintasyövälle.

TV1 maanantaina 13.2. klo 19.00 - 19.50

YLE Areenassa 7 päivää

Vuosikymmen on kulunut siitä, kun tiedemiehet ilmoittivat tehneensä ensimmäisen hahmotelman ihmisen yli 3,5 miljardia osaa sisältävästä geenikartasta.

Sitä pidettiin yhtenä aikamme suurimmista tieteellisistä saavutuksista, jonka oli määrä aloittaa uusi aikakausi lääketieteessä.

Dokumentti Geenikartta pelastajana (Miracle Cure? A Decade of the Human Genome) tutkii nyt, mitä kymmenessä vuodessa on saatu aikaan. Onko povattuja elämää mullistavia hoitokeinoja keksitty?

 

Lääkitystä geeneille

Dokumentti seuraa kolmea potilasta. Sophie on 23-vuotias opettaja, joka kärsii kystisestä fibroosista. Hänen eliniän odote on vain 38 vuotta.

Emma Duncan, jonka äiti ja isoäiti kuolivat molemmat rintasyöpään, on jo kolmesti selättänyt syövän itse.

Emmaa on hoidettu menestyksekkäästi uudella "geneettisesti kohdistuvalla" lääkkeellä, joka vaikuttaa ainoastaan syöpäsoluihin ja siten vähentää hoidon hankalia sivuvaikutuksia.

Tom Fitzsimons toipuu alkoholismista ja on aloittanut aktiivisen juoksuharrastuksen toivoen voivansa unohtaa alkoholin loppuelämäkseen.

 

Sairaus jo geeneissä?

Mitä geenikartan avulla on voitu heidän hyväkseen tehdä? Pystytäänkö heidän sairautensa jollakin tavalla paikantamaan geenikartassa? Voidaanko geenikartan avulla tulevaisuudessa ennaltaehkäistä periytyviä sairauksia?

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2010.

Dokumentti uusitaan tiistaina 14.2. ja sunnuntaina 19.2.

 

Suosittele121 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 14.02.2012

On tuttua kyllä, että sairaudet voivat olla periytyviä ja kulkea suvussa. Harvinaista on se, että soluissa olisi vieraita geenejä.

sunnuntaina 19.02.2012

Geenissä on tietty mutatoitunut kohta, joka voidaan nykyisin tyypittää geenitekniikan menetelmillä. Geenin muutos on siis vieras niin kauan kunnes se tunnistetaan. Jokaisessa syövässä tunnistus täytyy tehdä erikseen juuri kyseisestä syöpäkudoksesta. Perinnöllisissä syövissä voi tietenkin olla ennakko-oletus geenivirheestä, mutta sekin aina tyypitetään.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä