Prisma: Juonko liikaa?

Julkaistu perjantaina 28.05.2010 2 144

Psykologi John Marsden selvittelee alkoholin vaikutuksia ja alkoholiriippuvuuden syntyä.

TV1 maanantaina 7.6. klo 19.00

Mikä tekee ihmisestä alkoholistin? Minkä verran voimme juoda alkoholia vaarantamatta terveyttämme? Pitäisikö meidän pidättäytyä kokonaan juomasta? Entä onko joillain ihmisillä toisenlaiset mahdollisuudet nauttia alkoholia sairastumatta kuin toisilla?

Riippuvuuksiin erikoistunut psykologi John Marsden jäljittää Prisma-dokumentissa totuutta alkoholista. John Marsden pitää itse juomisesta, ja antaa itselleen luvan nauttia alkoholista kohtuullisessa määrin. Mutta koska Marsdenin isä oli alkoholisti, hän pelkää omaavansa isänsä alkoholiriippuvuuteen liittyvät geenit.

John Marsden antautuu dokumentissa itse koehenkilöksi. Hänelle tehdään muun muassa testi, joka selvittää juomiseen liittyvää geneettistä alttiutta. Alan huippuspesialistit suorittavat psykologisia ja neurologisia kokeita, joilla selvitetään tarkasti, millaisia vaikutuksia juomisella on Marsdenin terveyteen.

Selvitystyö alkaa tohtori Marsdenin omasta instituutista, Lontoon Psykiatrisesta keskuksesta. Instituutin koehenkilöinä on satoja teini-ikäisiä, joille tehdään perusteelliset psykologiset ja geneettiset testit. Lisäksi heidän aivonsa kuvataan. Kokeiden tarkoituksena on tarjota tutkijoille materiaalia, jonka avulla he pystyvät arvioimaan, mikä tekee nuoresta alkoholiriippuvaisen.

Kokeiden avulla selvitetään myös sitä, millä tavoin geneettinen perimämme määrää suhdettamme alkoholiin. Joillain ihmisillä on nimittäin tietynlainen geneettinen mutaatio, joka herkistää heidät alkoholiriippuvuuteen. Kun toiset pysyvät kohtuudessa, mutaation omaavien ihmisten on vaikea lopettaa juomista. Geneettisen mutaation johdosta alkoholin vaikutus aivoissa on voimakkaampaa, jolloin tunneperäinen "koukkuun" jääminen syntyy nopeasti. Geneettinen poikkeama voi aiheuttaa myös normaalia paremman alkoholin sietokyvyn.

Tohtori Marsden matkustaa ohjelmassa myös Marylandiin Yhdysvaltoihin, jossa tutkitaan alkoholiriippuvuutta. Marylandissa hän tapaa tiedemiehiä, jotka ovat määritelleet geneettisen poikkeaman, joka liittyy tietyntyyppiseen alkoholismiin. He ovat kehittäneet kokeiluasteella olevan lääkeaineen, jonka tarkoituksena on tasapainottaa aivojen kemiaa ja vähentää alkoholin vaikutusta aivoihin.

Dokumentti on BBC:n tuotantoa ja se on nähtävillä YLE Areenassa viikon ajan ensilähetyksen jälkeen.

 

Suosittele144 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 04.06.2010

Rosa Meriläisen käkätysnauru vei muuten hyvän ohjelman ihan ala-arvoiseksi. Mielenkiintoisi mielipiteitä oli kaikilla kolmella keskustelijalla, mutta käkätyksen olisi voinut leikata tai feidata ja etukäteen kertoa Rosalle, miltä se näyttää ja ennenkaikkea kuulostaa televisiossa.

perjantaina 04.06.2010

Hei Anonyymi!

Kuningas Alkoholi -ohjelmasta voi keskustella osoitteessa:
http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/asia/kuningas-alkoholi

Jos et huonoa tykkää, niin myös sinne siirsin kirjoituksesi.

Terveisin

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä