Prisma: Kaaoksen matematiikka

Julkaistu maanantaina 01.03.2010 10 164

Kaaoksen anatomiaan johdattelee ohjelman juontaja David Malone.

TV1 maanantaina 8.3. klo 19

Miksi pörssikurssit heilahtelevat ylös ja alas? Miten ilmastoilmiöt syntyvät ja muuttuvat? Voiko näillä kysymyksillä olla yhteinen vastaus?

Matematiikan kehitys neljän viime vuosikymmenen aikana on muuttanut perusteellisesti kuvaamme maailmasta. Sellaiset matematiikasta tutut termit kuin turbulenssi, perhosefekti ja leimahduspiste ovat korvanneet newtonilaista fysiikkaa.

Dokumentti Kaaoksen matematiikka (High Anxieties - The Mathematics of Chaos) käynnistyy vuodesta 1889, kun ranskalainen matemaatikko Henry Poincaré keksi, ettei aurinkokuntamme olekaan vakaa järjestelmä.

Tänä päivänä Poincarén löydöstä kutsutaan perhosefektiksi, jonka mukaan pienikin poikkeavuus järjestelmän alkuarvoissa voi johtaa kaoottiseen käyttäytymiseen. Voiko perhosen siiven isku Brasiliassa aiheuttaa tornadon Teksasissa?

Samaan aikaan Poincarén kanssa venäläinen Alexander Lyapunov tutki vakauden ja epävakauden matematiikkaa. Hänen työnsä johti lopulta siihen, mitä tänä päivänä nimitetään leimahduspisteeksi.
Lyapunovin työ painui kuitenkin unholaan, kun hän riisti itseltään hengen Venäjän vallankumouksen aikana.

Näiden kahden matemaatikon tutkimukset olisivat voineet johtaa uuteen tapaan ymmärtää elämää ja sen epävakautta, mutta sen sijaan newtonilainen maailmankuva oli vallitseva aina 1960- ja 70-luvuilla asti, jolloin talouden epävakaudet saivat tutkijat heräämään. Myös tietokoneet olivat kehittyneet sen verran, että tutkijat kykenivät tutkimaan uudella tavalla Poincarén ja Lyapunovin löydöksiä.

Kaaoksen matematiikka on opettanut että epävakaus on järjestelmien - siis myös luonnon - sisäänrakennettu ominaisuus. Epävakaus kasvaa sitä mukaan, kun järjestelmän vauhti ja monimutkaisuus lisääntyvät.

Vuonna 1987 tietokoneet yhdistivät maailman taloudet globaaliksi järjestelmäksi. Dokumentti esittelee, millaisia ovat talouden tai ympäristömme leimahduspisteet. Onko maailma vihdoin valmis kohtaamaan totuuden sen perustavanlaatuisesta tekijästä - epävakaudesta?

Tuotanto: BBC, 2008.

Dokumentti uusitaan tiistaina 9.3. klo 23.20

Prisma-dokumentti

 

Suosittele164 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 08.03.2010

brilliant!

maanantaina 08.03.2010

kannattaa ehdottomasti katsoa!

tiistaina 09.03.2010

Hei, miksi eilistä Kaaoksen matematiikka -dokumenttia ei näy vielä areenassa? Olisi kiva tietää etukäteen, tulevatko dokumentit sinne vai eivät, koska nettisivuilla ainakin areenaan on linkki ja aikaisemmin Prisma dokumentit ovat siellä näkyneet. Toivottavasti kyseinen dokumentti näkyy, ettei se nyt kokonaan jäänyt näkemättä. Kiitos!

keskiviikkona 10.03.2010

Yhdyn aikaisempaan. Dokumentti äkkiä areenaan YLE

keskiviikkona 10.03.2010

Kaikkiin ohjelmiin ei Areena-oikeuksia

Yleisradio ei saa kaikkien ohjelmien myyjäyhtiöiltä kansainvälisiin ohjelmiin Areena-oikeuksia.

Käytännössä se merkitsee esimerkiksi sitä, että Prisma-dokumentti Kaaoksen matematiikka ei näy YLE Areenassa, mutta maanantaina 15.3. esitettävää Prisma-dokumenttia Tyttö vai poika? voi katsella Areenassa.

Prisma-dokumentteja voi ensilähetyksen jälkeen katsoa tv-uusintoina.

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

keskiviikkona 10.03.2010

tosi hassua että parhaisiin asia ohjelmiin ei saa areena oikeuksia kuten totuus kannabiksesta tai ko kaaoksen matematiikka! mutta moniin ei uutta tietoa maailmasta kertoviin kylläkin saa

keskiviikkona 10.03.2010

Halutaan Kaaoksen matematiikka Yle Areenalle.

keskiviikkona 10.03.2010

Propagandistinen pseudodokumentti Yleltä kaaosmatematiikasta, että oksat pois. Juhan Af Granninkin tuotanto on enemmän asiapitoista.

Ohjelman sisältönä oli:

1. Ymmärrämme nyt kaaosmatematiikkaa (mitä lie onkin?)
2. Kaaosmatematiikka kertoo, että kapitalismi on pahasta
3. Johtopäätös on siis, että kapitalismi on pahasta.
4. Bostonissa joku purettu/poltettu kirjasto todistaa tämän
5. Joku kaaosmatemaattinen kuva (joka lähinnä näytti astrologia kartalta) todistaa myös, että Amazonin sademetsät kuolevat ja meri nousee 7-metriä, koska niin voi käydä, koska kaaoksessa voi käydä mitä tahansa.

Dokumentissa ei tietenkään määritelty edes mitä kaaosmatematiikka on, miten sitä käytetään, saatikka että miten sen voi yhdistää kapitalismiin tai luonnonilmiöihin.

Synkkiä kuvia, matemaattista potaskaa joka ei tarkoita mitään: "exponentiaalinen kehitys on oikeastaan lineaarista, ja tässä epälineaarinen kehitys aiheuttaa kaaoksen", ja lisää synkkiä kuvia synkän musiikin kanssa.

Kommaripropagandaa parhaimmillaan.

torstaina 11.03.2010

Missä tämän voi nähdä? Pahus kun meni ohi!!!!!

lauantaina 28.12.2013

Missä tämän voi katsoa?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä