Prisma: Miten tulla luovemmaksi?

Julkaistu perjantaina 30.08.2013 0 55

Älykkyys ja luovuus toimivat aivoissa aivan eri mekanismeilla.

TV1 maanantaina 9.9.2013 kello 19.00 - 19.55, uusinnat tiistaina 10.9. klo 23.00 ja sunnuntaina 15.9. klo 12.35

Yle Areenassa 7 päivää

Luovuus on ihmislajin ominaispiirre. Sen ansiosta olemme tehneet tieteellisiä ja taiteellisia läpimurtoja kautta historian. Pitkään uskottiin, että luovuus on syntymälahja, jota ei voi tieteen keinoin selittää.

Millaisia vastauksia luonnontieteilijät antavat luovuudesta ja sen syntymekanismista? Mitä aivoissa tapahtuu, kun ratkaisemme mahdottomalta tuntuvan ongelman?

 

Osaatko improvisoida?

Luovuus ei jakaudu aivorakenteissa tasaisesti. Vasen aivolohko auttaa yksilöä näkemään ongelmaan liittyvät yksityiskohdat, kun taas oikea aivolohko auttaa yhdistelemään irrallisia asioita toisiinsa.

Prisma-dokumentissa Miten tulla luovemmaksi? (How to Be More Creative) jazzmusiikista innostunut tutkija selvittää, miksi jazzmuusikoilla on erityislaatuinen kyky improvisointiin. Improvisaatiotaitoisten muusikoiden aivojen kuvantamistutkimuksissa on selvinnyt, että heillä on omalaatuinen kyky säädellä aivojen neurologista toimintaa.

 

Uneksiminen auttaa

Psykologian professori Jonathan Schoolerin mielestä uneksiminen edistää luovuutta, sillä vilkas mielikuvitus aktivoi alitajuntaa ja auttaa näin yksilöä ongelmien ratkaisussa.

Meillä kaikilla on luovaa energiaa, jonka avulla aivoja voi harjoituttaa kekseliäämmiksi. Luovuus ei ole vain leppoisaa mielikuvituksen lentoa, vaan se edellyttää kovaa työtä ja motivaatiota itsensä kehittämiseen.

Tuotanto: BBC, 2013.

 

Suosittele55 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä